Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Κύμα αντιδράσεων για την «εξαπατημένη» υπουργό


Θύελλα αντιδράσεων σε πολιτικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο προκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αφορμή όσα είπε κατά την σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε.. για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης που βαραίνουν το πρόσωπο που η ίδια επέλεξε για καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, τον Δημήτρη Λιγνάδη.
Αφού η υπουργός κινήθηκε σχεδόν μονότονα στη γραμμή του ότι εκείνη και ο πρωθυπουργός δεν ήξεραν τίποτα, αποποιούμενη την πολιτική ευθύνη, δεν δίστασε να προσπαθήσει να τα ρίξει στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε δημοσιογράφους που στο παρελθόν είχαν γράψει καλές κριτικές για παραστάσεις του τέως πια καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού. Αποτέλεσμα, να εισπράξει τα πυρά σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και πλήθους καλλιτεχνών, κυρίως ηθοποιών.

Ενιαίο μέτωπο αντιπολίτευσης

Για «αυτογελοιοποίηση» της υπουργού Πολιτισμού στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε περιφερειακά κανάλια.
«Κάθε πολιτικός μπορεί να βρίσκει τον τρόπο που επιθυμεί, είτε για να προστατεύει την αξιοπρέπειά του, είτε για να αυτογελοποιηθεί. Σήμερα νομίζω η κ. Μενδώνη επέλεξε το δεύτερο. Έφτασε στο στάδιο της αυτογελοιοποίησης», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι «ο κ. Λιγνάδης είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, αλλά την τέχνη της υποκριτικής σήμερα, μας την έδωσε απλόχερα η κα Μενδώνη, αν και αρχαιολόγος». «Της πήρε βέβαια λίγο παραπάνω για να ανακαλύψει ότι ο κ. Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος», συμπλήρωσε (δείτε εδώ αναλυτικά την τοποθέτησή του).
«Μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης», χαρακτήρισε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού «ανακάλυψε με 20 μέρες καθυστέρηση ότι ο κ. Λιγνάδης “είναι επικίνδυνος”».
«Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε: «Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης».
Ακολούθως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντώντας στη Ν.Δ. που θυμήθηκε πάλι την πρεσβεία της Βενεζουέλας, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας απευθύνει καίρια ερωτήματα, που εκθέτουν την υπουργό και την κυβέρνηση.

Η απάντηση o ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ:

Η ΝΔ για να μην αυτοεξευτελίζεται, περιμένουμε να μας ενημερώσει τι άλλαξε από τη Δευτέρα που ο κ. Ταραντίλης έλεγε πως ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε «για προσωπικούς λόγους» μέχρι σήμερα που ξαφνικά ανακάλυψαν πως «είναι επικίνδυνος».
Επίσης, περιμένουμε να απαντήσει:
  • - Γιατί επί 20 μέρες σύσσωμη η κυβέρνηση προσπαθούσε να συγκαλύψει την υπόθεση, παρά τις συγκλονιστικές καταγγελίες για βαρύτατα αδικήματα, με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Μαρκόπουλο να φτάνει να μιλά για προσπάθεια δημιουργίας θέματος «εκ του μη όντος»;
  • - Σε ποιον αναφερόταν η κα Μενδώνη στην απολογία της όταν είπε πως «ο κ. Λιγνάδης μας έπεισε»; Μίλησε και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Λιγνάδη τις προηγούμενες μέρες για να συνεχίσουν την επιχείρηση συγκάλυψης;
  • - Από πότε έχουν ανατεθεί σε υπουργούς και τον Πρωθυπουργό ανακριτικές αρμοδιότητες; Είναι στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους και η υποκατάσταση της Δικαιοσύνης;
Η ευθύνη συγκάλυψης βαραίνει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Γεννηματά: Υπεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη

Προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για προσπάθεια συγκάλυψης απέδωσε η Φώφη Γεννηματά.
Η δήλωση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
«Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη.
  • Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον «επικίνδυνο», όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη;
  • Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση;
Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Επισημαίνει ακόμη ότι η υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και δεν πείθει κανέναν η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης.
«Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη "φιλότιμο", είναι απόλυτα άγνωστη. Ντροπή!», καταλήγει.
Παράλληλα, σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων, οι Παύλος Χρηστίδης, Χρήστος Πρωτόπαππας και Μανώλης Όθωνας, τόνισαν ότι: «Όταν έμαθαν περί τίνος πρόκειται προσπάθησαν να το συγκαλύψουν. Δόθηκε εντολή στη κ. Μενδώνη να το συγκαλύψει, όμως βλέπουν ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν και τώρα αποστασιοποιούνται» «Η κυβέρνηση ψάχνει για φταίχτες, πρέπει όμως να αναλάβει την ευθύνη» τόνισαν.

ΚΚΕ: Οι ευθύνες της υπουργού και του πρωθυπουργού δεν παραγράφονται

«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την "υπόθεση Λιγνάδη" δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης» επισημαίνει το ΚΚΕ.
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
"Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης.
Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.
Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”.
Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

ΜέΡΑ25 : Οι ευθύνες βαραίνουν πλέον τον ίδιο τον πρωθυπουργό

Σκληρή επίθεση στην υπουργό Πολιτισμού εξαπέλυσε και το ΜέΡΑ25:
"Τα θύματα κακοποίησης και βιασμού από το “Γνωστό Σκηνοθέτη” σήμερα δέχτηκαν άλλη μια επίθεση, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση η οποία όφειλε ως θεματοφύλακας να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ασφαλής χώρος για Κτήνη.
Αντίθετα, η κυρία Μενδώνη προσπάθησε στη σημερινή της συνέντευξη Τύπου να διασπείρει την ενοχή σε οποιονδήποτε είχε παρακολουθήσει έστω μία παράσταση του κυρίου Λιγνάδη, σε μια πολιτιστική βερσιόν του “Μαζί τα φάγαμε”.
Η έκδηλη αγωνία της να προστατεύσει τον Πρωθυπουργό αλλά και τον εαυτό της από την υπόνοια των ίδιων στενών σχέσεων που μέχρι πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφημίζανε αφειδώς, δείχνει ότι καμία κάθαρση δεν θα έρθει οικειοθελώς, και κανένας δεν πρόκειται όχι να παραιτηθεί, αλλά έστω να αναγνωρίσει ολιγωρία απέναντι σε ένα “κοινό μυστικό”. Μόνο damage control και συγκάλυψη, στο δρόμο που χάραξαν οι “ορφανές’ ντιρεκτίβες στoυς δημοσιογράφους της ΕΡΤ να εξαφανίζουν τις φωτογραφίες όπου ο κ. Λιγνάδης εμφανίζεται δίπλα στους σημερινούς αρνητές της ύπαρξής του.
Είναι πλέον σαφές μετά το σημερινό, ότι το μπαλάκι της ευθύνης έχει φύγει από την κυρία Μενδώνη. Αλλά δεν έχει φύγει από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος σήμερα κλώτσησε τη μπάλα προς την πλευρά της Προέδρου της Δημοκρατίας, αντίθετα με την μέχρι σήμερα τακτική του να “επεμβαίνει αποφασιστικά” όταν οι εγκληματικές ευθύνες Υπουργών του είναι πλέον αδύνατοn να συμμαζευτούν.
Τα θύματα όμως περιμένουν κάτι δραστικότερο από συνεντεύξεις Τύπου και τα damage control.
Όσο αργεί η κάθαρση, εμπεδώνεται η συνενοχή."

Αντιδράσεις και εκτός πολιτικής

Με επιθετικό ύφος σχολίασε η Λυδία Κονιόρδου την αναφορά που έκανε στο πρόσωπό της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της για την υπόθεση Λιγνάδη.
«Περιμέναμε σήμερα η κα Μενδώνη να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί, καθώς παρακολουθούμε εδώ και μέρες, εμβρόντητοι, μετά τις συγκλονιστικές καταγγελίες εις βάρος του κου Λιγνάδη, την προσπάθεια δικαιολόγησης και συγκάλυψής του», δηλώνει η πρώην υπουργός Πολιτισμού και την κατηγορεί ότι «η αλαζονική αυθαιρεσία της δεν έχει κανένα φραγμό».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρολιάκος, δήλωσε: «Με αγανάκτηση πληροφορήθηκα ότι ηΥπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Μενδώνη διερωτήθηκε εάν ως ηθοποιός γνώριζα για τον βίο και πολιτεία του κ. Λιγνάδη από κουτσομπολιά και φήμες και το απέκρυπτα. Να διευκρινίσω ότι ανήκω σ’ εκείνους που τη δουλειά τους την κάνουν χωρίς κουτσομπολιά, φήμες και άλλα συναφή. Δεν είμαι όμως εγώ που διόρισα τον κ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και δεν οφείλω εγώ ν’ απαντήσω αλλά εκείνοι που τον επέλεξαν».
Χαρακτηριστική πάντως ήταν η σημερινή ανάρτηση στο Facebook του Βασίλη, που απ' τα 15 του όπως κατήγγειλε έπεσε συστηματικά θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.«Δεν είμαι ήρωας, είμαι θύμα ενός παιδεραστή και θέλω δικαιοσύνη», τόνισε χωρίς να κατονομάσει τον θύτη του, που όμως τον έχει «φωτογραφήσει»

«Η σημερινή ημέρα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί “Παγκόσμια ημέρα κωλοτούμπας”. Για να δούμε πόσο ακόμα θα τραβήξει η παρωδία» σχολίασε χαρακτηριστικά η Ζέτα Δούκα, που με τις καταγγελίες της κατά του Γιώργου Κιμούλη έδωσε το θάρρος να ανοίξουν στόματα και στον καλλιτεχνικό χώρο μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου.
Τα hashtag #nomoremendoni και #Μενδωνη_παραιτησου είχαν την τιμητική τους στα social media, αφού πολλοί χρήστες δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους.

Ο Λιγνάδης «χάιδεψε» την υπουργό

Στην πρώτη του αντίδραση ο γνωστός ηθοποιός-σκηνοθέτης, τον οποίο η υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε «επικίνδυνο» προτίμησε να μην απαντήσει στις κατηγορίες και να την περιγράψει μάλιστα «επαρκέστατη» στη δουλειά της.
«Το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου, είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί. Να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες» δήλωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης στο Mega..
Ακολούθως, σχετικά με τις φήμες ότι θα βγει ένταλμα σύλληψής του δήλωσε στην «Καθημερινή»: «Ας βγει, αν βγει εδώ είμαι δεν κρύβομαι».
- πηγή: EΦΣΥΝ