Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021
«…και εγένετο Ελλάς» - Οι γυναίκες της Επανάστασης
Mε τις πιο σημαντικές γυναίκες που πρωταγωνίστησαν στην επανάσταση του 1821, ασχολείται το ενδέκατο επεισόδιο της εκπομπής «…και εγένετο Ελλάς» , την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ένα τέταρτο.. πριν τα μεσάνυχτα στο OPEN. Οι γυναικείες μορφές που κυριαρχούν στην Επανάσταση είναι η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Ευανθία Καϊρη, η Λένω Μπότσαρη, οι Σουλιώτισσες και τις γυναίκες που θυσιάστηκαν στο Ζάλογγο με τον γνωστό χορό του Ζαλόγγου.
Η εκπομπή αναλύει τον πολύ σημαντικό ρόλο των γυναικών στην Επανάσταση και σκιαγραφεί την προσωπικότητά τους.
Στην εκπομπή μιλάει ο Παύλος Δεμερτζής – Μπούμπουλης, απόγονος της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και περιγράφει την ταραχώδη ζωή της προγόνου του. Μέσα στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, που τώρα έχει γίνει μουσείο, αναλύει τον χαρακτήρα της Λασκαρίνας. Περιγράφει τις θυσίες που έκανε καθώς έμεινε απένταρη και ξόδεψε τα χρήματά της για τον αγώνα. Σημαντικό σημείο της συνέντευξης είναι και η μαρτυρία του για τον τραγικό και άδικο χαμό της όταν δολοφονήθηκε στο σπίτι της
Στη συνέχεια, η Ελένη Κεκροπούλου, συγγραφέας που έχει γράψει και βιβλίο για την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα περιγράφει τη ζωή της πιο γνωστής ηρωίδας της Επανάστασης. Μιλάει ακόμα για την πανέμορφη Μαντώ Μαυρογένους, την παθιασμένη αγωνίστρια του 1821. Για τον αρραβώνα της με τον Δημήτριο Υψηλάντη και γιατί δεν παντρεύτηκαν αφού της είχε υποσχεθεί γάμο.
Ακόμα, στην εκπομπή μιλάει η Μαρία Ευθυμίου – Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και αναλύει τις προσωπικότητες των γυναικών στον αγώνα και την συμβολή τους. Μιλάει για την Μπουμπουλίνα, την Μαντώ Μαυρογένους, Ευανθία Καϊρη αλλά και τις Σουλιώτισσες αγωνίστριες.
Τέλος, ο Θεόδωρος Δράκος, Πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρίνας και η Αθηνά Κωνσταντάκη, Αντιδήμαρχος Πρέβεζας και αρχαιολόγος, περιγράφουν τις σκηνές από την θυσία των γυναικών του Ζαλόγγου που για να μην πέσουν στα χέρια των κατακτητών έπεσαν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους.
Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.