Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Διακρίσεις και καταστολή στην εποχή του Covid-19: Η ευαλωτότητα της Δημοκρατίας

ANDREW MILLIGAN / PA VIA AP

«Αφήστε τα όπλα, σταματήστε τους βομβαρδισμούς, τερματίστε τις αεροπορικές επιδρομές… Επειδή ο ιός δεν ενδιαφέρεται για εθνικότητα, φατρία ή πίστη». Με αυτά τα λόγια, στις 23 Μαρτίου 2020, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση για παγκόσμια κατάπαυση πυρός.. προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στη συλλογική δράση και συνεργασία ενόψει της απειλής του Covid-19.
«Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχουν προειδοποιήσει για την αύξηση των επιθέσεων και των δολοφονιών προασπιστών των δικαιωμάτων, όπως ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Η πανδημία έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη φτώχεια, αυξανόμενες ανισότητες, διαρθρωτικά και άλλα αυξανόμενα κενά στην προστασία των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων», επισημαίνει σε πρόσφατη δήλωσή του ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα Φαμπρίτσιο Ότσιλντ. Η αύξηση των μεροληπτικών διακρίσεων εις βάρος των μειονοτήτων σε αρκετές χώρες εν μέσω πανδημίας, στέλνει το μήνυμα ότι δεν έχει υιοθετηθεί πραγματική εκεχειρία και ότι, αντίθετα, ο ιός τροφοδοτεί την βιαιότητα και την ξενοφοβία.
Στα καθ’ ημάς, η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των κρατών όπου καταγράφηκαν «μείζονες δημοκρατικές παραβιάσεις» από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 με επίκληση στην προστασία από τον ιό. Σύμφωνα με το ινστιτούτο V-Dem του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, η Ελλάδα αποτελεί ουραγό της Ευρώπης (μαζί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία) στον σεβασμό των δημοκρατικών προτύπων την περίοδο της πανδημίας.
- διαβάστε τη συνέχεια στην efsyn ΕΔΩ