Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ελενα Ακρίτα: Ε, ναι είμαι περήφανη


Το σκεπτικό της διάκρισης της δημοσιογράφου και συγγραφέως Έλενας Ακρίτα στους «Ήρωες και του 2020 στα Βαλκάνια» από το Le Courrier des Balkans.
Η ΕλεναΑκρίτα παραθέτει αποσπάσματα μεταφρασμένα από το γαλλικό κείμενο του δημοσιογράφου Fabien Perrier:
(Ε, ναι είμαι περηφανη).
«Ελλάδα: Έλενα Ακρίτα, η δημοσιογράφος που αρνείται την λογοκρισία.»
Αν υπάρχει μια γυναίκα που σηματοδοτεί το ελληνικό τοπίο των ΜΜΕ και ταυτόχρονα αποκαλύπτει την κατάσταση του, είναι η Έλενα Ακρίτα. Στις 12 Δεκεμβρίου βρόντηξε την πόρτα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ όπου αρθρογραφούσε εδώ και δυο δεκαετίες.
Ένα χρονογράφημα της προκάλεσε αντιπαράθεση σχετικά με την περιουσία του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του διαδόχου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το κείμενο που λογοκρίθηκε ήταν μια ‘πρωτιά’ στην καριερα της δημοσιογράφου που αμέσως βρόντηξε την πόρτα.
————————————————————————-
Η Έλενα Ακρίτα μετέχει σε πολλούς αγώνες υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, το σεβασμό στον μετανάστη και στον πρόσφυγα, τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων και των φυλακισμένων.
Το 2018 όταν ο νεαρός διεμφυλικός Ζακ Κωστόπουλος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, εκείνη βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων κατά της ομοφοβίας και της τρανσοφοβίας.
Πριν μερικά χρόνια μετά την αυτοκτονία του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη ο όποιος είχε υποστεί σωματική παρενόχληση στη σχολή του, καταφέρθηκε εναντίον βουλευτή που στο παρελθόν είχε πάρει το μέρος των δραστών.
Καταφέρθηκε επίσης απερίφραστα εναντίον της Χρυσής Αυγής καταγγέλλοντας τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και την ρητορική μίσους.
Πρόσφατα υποστήριξε τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη που κατέφυγε σε απεργία πείνας γιατί είχε μεταφερθεί σε φυλακή από όπου δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τις σπουδές του.
Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισε την Έλενα Ακρίτα για να την συμπεριλάβει στη λίστα ευρωβουλευτών, εκείνη όμως αρνήθηκε.»