Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Φορτωμένοι, ζορισμένοι, εκνευρισμένοι και ολίγον… ψεκασμένοι


του Χρήστου Ξανθάκη

Ου γαρ έρχεται μόνον ρε φίλε, αλήθεια είναι. Πάρε παράδειγμα εμένα πατημένο φίφτυ σάμθινγκ, που δεν μπορώ να θυμηθώ αν ο Κικίλιας προσλαμβάνει ειδικούς φρουρούς στα πανεπιστήμια για να ενισχύσει το ΕΣΥ, για να ενισχύσει την εθνική οικονομία ή για να ενισχύσει το φρόνημα των φοιτητών. Διότι πώς θα πάει ο άλλος να δώσει μάθημα (Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος), άμα.. δεν βλέπει στο καραούλι τον ειδικό φρουρό; Μωρέ ποιόν ειδικό φρουρό, εδώ που τα λέμε; Τα ΤΕΑ θα έφερνα εγώ, τους θριψυλίτες που λέγαμε και στο χωριό μου, την Εθνοφρουρά να κοιμούνται στα έδρανα και να τους ξυπνάνε οι σπουδασταί «κάντε πιο εκεί κύριε, δεν χωράει το λάπτοπ»!
Άστα, μεγαλώνω και χάνω το μπούσουλα. Μπορώ ακόμη ωστόσο να διαβάζω μια μέτρηση, ακόμη και τις ελληνικές μετρήσεις δηλαδή που μοιάζουν λίγο με βιβλίο του Μάρκες, έτσι όπως τις έχει διαποτίσει ο μαγικός ρεαλισμός. Μάλιστα, ακόμη κι αυτές…
Βλέπε, για παράδειγμα, την έρευνα της εταιρείας Marc για τον Alpha που διενεργήθηκε από τις 7 ως τις 11 του τρέχοντος μηνός και αφορούσε σε 1.010 νοικοκυριά. Η κάλυψη ήταν πανελλαδική, η δειγματοληψία πολυσταδιακή τυχαία και η μέθοδος συλλογής στοιχείων τηλεφωνικές συνεντεύξεις ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Αυτά για τυπικά και ξεπερνώ τόσο τις προθέσεις ψήφου όσο και τα ποσοστά των ψηφοφόρων ενός κόμματος που βρίσκουν σήμερα εξαιρετικά γοητευτικό τον τρόπο που πολιτεύεται ένα άλλο κόμμα. Όχι ότι δεν με συγκινούν, αλλά ο συγκεκριμένος Ζοφερός Βάλτος που λέγανε και οι ήρωες του Ντίσνεϋ, έχω την εντύπωση ότι δεν προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων. Ή τουλάχιστον δεν προσφέρεται για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Για να μην κοροϊδευόμαστε…
Να μην μακρηγορώ όμως, να πάμε στις ενδείξεις που έχουν σημασία. Όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι το ποσοστό όσων συμφωνούν με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται την πανδημία και παίρνει μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού έπεσε από το 81,8 % στις 15 Ιουλίου του 2020 στο 53 % της τωρινής έρευνας. Κι αντιστρόφως, το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι δεν περπατάει καλά το πράγμα ανέβηκε από το 17,3 % στις 15 Ιουλίου του 2020 στο 46 % της τωρινής έρευνας. Ένα το κρατούμενο και πάμε παρακάτω.
Όπου παρακάτω, η αξιολόγηση των οικονομικών μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Κι εδώ έχουμε μια ανάλογη πορεία με όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έπραξε ορθώς, να μειώνονται από το 55,1 % στις 15 Ιουλίου του 2020 στο 52,4 % της τωρινής έρευνας. Και αυξάνονται εκείνοι και εκείνες που υποστηρίζουν ότι στραβά αρμενίζουμε από 41,1 % στις 15 Ιουλίου του 2020 στο 44,4 % της τωρινής έρευνας. Δύο τα κρατούμενα και συνεχίζουμε.
Όπου συνεχίζουμε η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης. Κι εδώ έχουμε ανάλογη διακύμανση των ποσοστών με όσους θεωρούν ότι όλα πάνε πρίμα να πέφτουν από το 65,4 % στις 15 Ιουλίου του 2020 στο 55,8 % της τωρινής έρευνας. Και όσοι με όσες επιμένουν ότι δεν πάμε καθόλου καλά αυξάνονται από το 34,1 % στις 15 Ιουλίου του 2020 στο 42,9 % της τωρινής έρευνας. Τρίτο το κρατούμενο και πάμε για συμπέρασμα.
Όπου συμπέρασμα το γεγονός ότι αρχίσανε να κουράζονται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Και μπορεί να δίνουν ακόμη περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση («αβάντζο» το λέμε στο Τρίκαλο), αλλά δεν θα αργήσει η μέρα που θα φωνάξουν «μπάστα κοζί». Ιδίως αν σκάσει μύτη τρίτο κύμα και η καραντίνα παραταθεί επ’ αόριστον…

 Υ.Γ.: Σας υποσχέθηκα και «ψεκασμό» στον τίτλο. Ορίστε λοιπόν:
Τον Οκτώβριο του 2020 μόλις το 49,7 των ερωτηθέντων δήλωνε «ναι και μάλλον ναι» στην πρόθεση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, με το σαφώς ανησυχητικό 41 % να δηλώνει «όχι και μάλλον όχι». Ήρθαν όμως οι χιλιάδες των νεκρών και άλλαξε ο Μανωλιός. Τώρα το 70,1 % λέει «ναι και μάλλον ναι», ενώ το «όχι και μάλλον όχι» κατακρημνίστηκε στο 26,5 %. 

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr