του Χρήστου Ξανθάκη
Αχ Θε μου, Παναγίτσα μου, όλο λέω ότι θα γράψω για τα διακόσια χρόνια από το 1821 και πως δεν θέλω να έχω καμία σχέση με αυτό το πανηγυράκι (την εμποροπανήγυρη που λέμε και στο Τρίκαλο…) κι όλο προκύπτουν ζητήματα που καθυστερούν το τίμιο έργο μου.Η πρωτοβουλία, για παράδειγμα, της Επιτροπής Ελλάδα 2021 (δεν ξέρω που ακριβώς μπαίνουν τα εισαγωγικά, βοηθείστε αν μπορείτε) να τοποθετήσει πλάι στον Περικλή, στον Κολοκοτρώνη, στην Μπουμπουλίνα και στην Κάλλας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τον Έλληνα αθλητή που δυο χρόνια στη σειρά ανακηρύσσεται καλύτερος καλαθοσφαιριστής της υφηλίου. Από τα Αμερικανάκια, όχι από εμάς, μια και στον τόπο του κανένας προφήτης δεν πρόκοψε…
Βλέπε τις αντιδράσεις του Βασίλη Τσιάρτα, πάλαι ποτέ διεθνούς ποδοσφαιριστού και προβεβλημένης φυσιογνωμίας της alt right εν Ελλάδι. Ο οποίος πάλαι ποτέ, έκατσε κι έγραψε:
«Για άλλη μια φορά έρχεται αυτή η απαράδεκτη επιτροπή Greece 2021, να προσπαθήσει να αλλοιώσει τον εορτασμό των 200 χρόνων. Σέβομαι κ εκτιμώ την προσπάθεια που καταβάλει ο Αντετοκούμπο στο NBA κ μπράβο του. Όμως στη φώτο που βλέπετε θα έπρεπε να ήταν κάποιο απ’ τα παιδιά του /87 στο μπάσκετ, του ‘04 στο ποδόσφαιρο, του ‘05 πάλι στο μπάσκετ ή κάποιος/α Ολυμπιονίκης». Όσο και να θέλει αυτή η Επιτροπή και η τραγική Γιάννα, δεν πρόκειται να αλλάξουν οι χρυσές στιγμές του Ελληνικού αθλητισμού. Αποδεικνύεται μεγάλο το λάθος της κυβέρνησης να της αναθέσει την ευθύνη αυτή. Προσωπικά αηδιάζω κ μόνο που τη βλέπω. Κάποιος να της πει της κυρα Γιάννας ότι η ιστορία έχει γράψει κ δεν ξαναγράφεται».Βγάζοντας έξω την σεξιστική χυδαιότητα του «κυρά Γιάννα», και το γεγονός ότι στην ομάδα του Euro 2004 συμμετείχε και ο ίδιος ο Τσιάρτας (άρα έννομο συμφέρον) οφείλει να σημειώσει κανείς ότι Ολυμπιονίκες δεν γεννήσαμε μόνο σε αυτή τη χώρα αλλά κάναμε και εισαγωγή. Ονόματα δεν θέλω να παραθέσω τώρα, αλλά τόσο ο Καύκασος όσο και η γειτονίτσα μας η βαλκανική έχουν να το λένε για τις ελληνοποιήσεις ουκ ολίγων πλασμάτων. Πού ήρθαν, είδαν και τσέπωσαν με ποικίλους τρόπους…
Ήταν όμως άσπροι όλοι αυτοί και άσπρες όλες αυτές, ενώ το πετσί του Αντετοκούνμπο είναι μαύρο. Κι αυτό μας δυσκολεύει πάρα πολύ, αυτό μας ταλανίζει πάρα πολύ, αυτό μας ταραχεύει πάρα πολύ. Πώς ν’ αντέξουμε εμείς, ο περιούσιος λαός της λευκής φυλής, έναν σκούρο να αντιπροσωπεύει τις αξίες και τα ήθη μας; Πώς να το καταπιούμε ότι ένας έγχρωμος δοξάζει την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου; Πώς να το ανεχθούμε αυτό το παλιόπαιδο που έχει μάλιστα και το θράσος να μιλάει καλύτερα ελληνικά από τους περισσότερους και τις περισσότερες εξ ημών; Και να παίρνει θέση πλάι στη Μπουμπουλίνα, τον Περικλή, τον Κολοκοτρώνη; Αντί να κάνει το σταυρό του πρωί και βράδυ, που του επιτρέψαμε να αναπνέει τον ίδιο αέρα με δαύτους και να περπατάει τα ίδια χώματα;
Είναι κακόγουστο το αστείο φυσικά και μόνο όσοι και όσες παραμένουν στον εικοστό (μπορεί και στον δέκατο ένατο…) αιώνα δεν καταφέρνουν να το συλλάβουν. Για τους υπόλοιπους και τις υπόλοιπες, θα παραθέσω δυο λόγια που είχε πει ο αξιέπαινος Έλληνας ράπερ με καταγωγή από τη Γκάνα, Νέγρος του Μοριά. Κι αν το καταλάβουμε, το καταλάβαμε:
«Υπάρχει πρόβλημα και με το σύστημα της χώρας. Ειδικά το θέμα με τις ταυτότητες. Εγώ για παράδειγμα είμαι παγιδευμένος με αυτό το θέμα. Δηλαδή είχα την τύχη να γεννηθώ σε αυτή τη χώρα όπως και πολλοί άλλοι. Έχω χαρτιά από ελληνικό σχολείο όπως όλα τα παιδιά, αλλά ταυτότητα δεν μπορώ να έχω. Όταν με σταματάνε για έλεγχο τους λέω… και που θα με απελάσετε στο μαιευτήριο; Τους λέω δυο λόγια και με αφήνουν».
Υ.Γ.: Όπως μαθαίνω την επιλογή Αντετοκούνμπο επέκρινε χθες και γνωστός θαμνόμορφος σχολιαστής, δηλώνοντας αφενός ότι στα πρώτα 200 χρόνια της ιστορίας μας δεν υπήρχαν μαύροι και αφετέρου ότι η επιλογή θυμίζει Netflix.
Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο εν λόγω κύριος είναι ότι στα επόμενα 200 χρόνια ιστορίας εθνικής μας ιστορίας, δεν θα υπάρχουν ένας ή δύο αλλά ένα σωρό μαύροι. Και δεν πρόκειται να δώσουν κανένα λογαριασμό, σε κάτι απολιθώματα σαν και την πάρτη του…