του Παντελή Μπουκάλα
Θα πρέπει να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός από την κριτική που του άσκησαν δύο στελέχη του. Και μάλιστα, από εκείνα που τα ευεργέτησε προ ημερών, με τον ανασχηματισμό, και θα έπρεπε να του οφείλουν αιώνια ευγνωμοσύνη. Τον μεν κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη τον αναβάθμισε από.. υφυπουργό Υγείας σε αναπληρωτή υπουργό. Τη δε κ. Σοφία Βούλτεψη την όρισε υφυπουργό Μετανάστευσης. «Μα τέτοια αγνωμοσύνη;» θα αναρωτιέται με το δίκιο του ο κ. Μητσοτάκης. «Να κινήσουν την πτέρναν κατά του ευεργέτου πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής μου στον διορισμό τους; Και να με ψέξουν;»
Τι είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, απροσδόκητα σαφής; Πως είναι «ανεδαφική» η πρόταση να εξασφαλίσει η Ε.Ε. από τις φαρμακευτικές εταιρείες τις πατέντες των εμβολίων, ώστε να απελευθερωθεί η δημόσια υγεία από την κερδοσκοπική λογική και τον εμβολιαστικό εθνικισμό. Και τι πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη; Κάτι στο γνωστό λόγιο στυλ της: «Τι να την κάνει την πατέντα η Ε.Ε.; Κορνίζα;».
Μα αν θα ’πρεπε να έχουν κορνιζάρει κάτι οι κυβερνητικοί, για να το βλέπουν συνεχώς και να μην το λησμονούν, είναι οι διακηρύξεις του ίδιου του προϊσταμένου τους. Ωστε να μην εκτίθενται διαψεύδοντάς τον, και μάλιστα με τον απρεπή τρόπο της χλεύης. Διότι επί Διαδικτύου, και πριν βρεθεί μέθοδος κατάργησης της ψηφιακής αθανασίας, δεν μένουν μόνο τα γραπτά. Μένουν και τα προφορικά. Οσα λέγονται μπροστά σε μικρόφωνο ή και σε κάμερα, για να παραδοθούν στη μικρή μας αιωνιότητα μαγνητοφωνημένα ή και βιντεοσκοπημένα.
Δεν έχει περάσει λοιπόν ούτε χρόνος από τις 6.4.2020, όταν μάθαμε το εξής: «Πρόταση Μητσοτάκη – Μόσιαλου μέσω Frankfurter Allgemeine Zeitung: Κοινή ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας για εμβόλια και τεστ. Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής συζήτησης για τη διαχείριση της κρίσης ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου να προβεί η Ε.Ε. στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με τον τρόπο αυτό την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορωνoϊού».
Ο κ. Μόσιαλος, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στους διεθνείς οργανισμούς για τα κορωνοϊικά, θα τη θυμάται σίγουρα την πρότασή του. Ο κ. Μητσοτάκης θυμάται τον εαυτό του; Μάλλον όχι. Αλλιώς δεν θα ’λεγε στη Βουλή τα εξής αυτοχλευαστικά: «Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα ή αφέλεια ή σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης». «Αλλαξαν οι συνθήκες»… Ή μήπως οι απόψεις;
- το κείμενο του Π. Μπουκάλα είναι από την «Καθημερινή» (20.01.2021)