Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

«Να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας, η Covid-19 δεν είναι η τελευταία πανδημία»

Παγκόσμια Ημέρα Προετοιμασίας για τις Επιδημίες η 27η Δεκεμβρίου και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, o Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κάνει έκκληση στην ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει κατά μέτωπον την κλιματική αλλαγή και να φροντίσει για την ευημερία του ζωικού βασιλείου. Εξηγεί ότι διαφορετικά η πανδημία που προκάλεσε η.. πανδημία του νέου κορονοϊού δεν θα είναι η τελευταία και οι προσπάθειες να βελτιωθεί η ανθρώπινη ζωή είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία».
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους καταδικάζει την «επικίνδυνα μυωπική» πολιτική αρκετών ηγετών, οι οποίοι δαπανούν αλόγιστα όταν μαίνεται μια επιδημία, αλλά ταυτόχρονα δεν κάνουν τίποτα για να προετοιμάσουν τις χώρες τους για την επόμενη. Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντή του ΠΟΥ, οργανισμού που αποτελεί μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, είναι πλέον καιρός να αντληθούν μαθήματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
«Για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, ο κόσμος λειτουργούσε κάνοντας τον κύκλο από τον πανικό στην αδιαφορία. Πετάμε χρήματα σε μια επιδημία και, αφού τελειώσει, την ξεχνάμε και δεν κάνουμε τίποτα για να αποτρέψουμε την επόμενη», επισημαίνει.
«Η ιστορία μας λέει ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία» επισημαίνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ και πρώην υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας, αναφέροντας ότι όλες οι χώρες πρέπει να επενδύσουν στην απόκτηση δυνατοτήτων για την αποτροπή, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση επιδημιών ή έκτακτων καταστάσεων κάθε είδους. Και εξηγεί ότι «αυτό δεν σημαίνει απλά να προσληφθούν κάποιοι ειδικοί στα συστήματα υγείας η επαγγελματική κάρτα των οποίων θα αναγράφει κάποιον εντυπωσιακό τίτλο».

Tον περασμένο Οκτώβριο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε επισημάνει την ανάγκη για καθολική υγειονομική κάλυψη και επένδυση σε ισχυρότερα συστήματα υγείας. «Ενθαρρύνω τους πάντες να επιταχύνουν και να αυξήσουν τις επενδύσεις σε καθολική υγειονομική πρόσβαση και σε ισχυρότερα συστήματα υγείας αμέσως τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Αν και αναγνωρίζει ότι η καθολική υγειονομική κάλυψη υγείας έχει κόστος, τονίζει ωστόσο ότι το κόστος είναι χαμηλό όταν αναλογιστούμε την εναλλακτική λύση, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για αύξηση των μολύνσεων. «Οι μολύνσεις αυξάνονται και υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια για νέα κύματα», προειδοποιεί και παρατηρεί ότι «η ανθρώπινη ανάπτυξη οπισθοχωρεί, για πρώτη φορά από τότε που αρχίσαμε να την μετράμε το 1990».