Εις ανάμνησιν της αρχής της εμπιστοσύνης, που συντηρεί παλαιόθεν τις ανθρώπινες κοινωνίες, αρκετοί γιωταχήδες εξακολουθούν να βάζουν στο αυτοκίνητό τους τον άγνωστο που κάνει οτοστόπ. Ορισμένοι μάλιστα, στην κουβέντα που πιάνουν με τον απρόσμενο συνεπιβάτη για να περάσει η ώρα και τα χιλιόμετρα, τον ρωτούν αν έχει σκεφτεί, σαν έμπειρος που είναι, πώς θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε το οτοστόπ στα.. ελληνικά. Σε οικονομικά ελληνικά βέβαια, ολιγοσύλλαβα. Γιατί με το «αυτοκινητοσταμάτημα» δεν πας πουθενά.
Οι καλοί άνθρωποι λοιπόν που εξυπηρετούν οτοστοπατζήδες, θα πρέπει να προσέχουν, για να μη βρεθούν άσχημα μπλεγμένοι. Θα πρέπει, μισανοίγοντας το παράθυρο του συνοδηγού, να ρωτάνε ευγενικά όποιον τους κάνει το διεθνώς γνωστό σινιάλο τι επαγγέλλεται. Και αν τύχει να απαντήσει «καλλιτέχνης» ή «επιχειρηματίας» (ε, χαλάνε και οι Αστον Μάρτιν καμιά φορά και οι ιδιοκτήτες τους πέφτουν στην πληβεία ανάγκη του οτοστόπ), να τον αποχαιρετούν μ’ ένα «λυπάμαι» και να φεύγουν με πέμπτη. Διότι επιχειρηματίες και καλλιτέχνες έχουν το χούι να ξεχνούν την κοκαΐνη τους σε ξένα αμάξια. Αν δεν το ξέρατε, θα ακούσατε τον πασιγνωστότατο ποινικολόγο Αλέξη Κούγια να το λέει και θα το μάθατε.
«Ο κ. Σφακιανάκης φιλοξενεί στο αμάξι του καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Μπορεί σε κάποιον να παράπεσε η κοκαΐνη», είπε τηλεοπτικά ο κ. Κούγιας. Και τα είπε αυτά τα ωραία νομίζοντας ότι υπερασπίζει αποτελεσματικά τον πελάτη του. Αμ δε. Τον έκαψε τον άνθρωπο. Διότι, σε δεύτερη ανάγνωση, ο δικηγόρος είπε πως επιχειρηματίες και καλλιτέχνες έχουν γερή ροπή προς την κοκαΐνη. Και για να μην ξεμείνουν, για να μην πάθουν δημοσίως κάνα σύνδρομο στέρησης και εκτεθούν, μεριμνούν να τους τρέχει πάντα από τα μπατζάκια. Οπότε, τσουπ, τους παραπέφτει μέσα σε ξένα αυτοκίνητα, δύο γραμμάρια εδώ, τρία εκεί. Αστεία ποσότης. Θα σκύψουν τώρα να τη μαζέψουν, επιχειρηματίες άνθρωποι και καλλιτέχνες; Οχι. Ας τη μαζέψει ο ιδιοκτήτης του φιλόξενου αυτοκινήτου. Κι ας τη βάλει στο τσαντάκι του. Μαζί με το όπλο και τα φυσίγγια που παράπεσαν άλλη φορά από κάτι φίλους του κυνηγούς.
Εφόσον λοιπόν, κατά Κούγια, οι καλλιτέχνες είναι φίλοι της κόκας κι εφόσον, κατά τους λάτρεις του, ο κ. Σφακιανάκης είναι καλλιτέχνης, τι ακριβώς λέει ο δικηγόρος για τον πελάτη του; Αν προστεθεί μάλιστα ότι ο κ. Σφακιανάκης είναι και επιχειρηματίας –του χρυσαυγιτόφιλου ελληναρισμού–, τεκμαίρεται ότι ο κ. Κούγιας και τον έκαψε και τον ζεμάτισε. Πάντα άξιος.
- το κείμενο του Παντελή Μπουκάλα είναι από την «Καθημερινή» (02.12.2020)