Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της Έλενας Ακρίτα, της οποίας το άρθρο στα Νέα, όπου εργαζόταν, κόπηκε χωρίς αιτιολογία, δεν είναι μοναδική. Απλώς έκανε τόσο θόρυβο λόγω της δημοσιότητας που έχει η αρθρογράφος. Και, φυσικά, την εντολή δεν την έδωσε ο διευθυντής της εφημερίδας. Ο διευθυντής, ως καλός «τροχονόμος», απλώς ενημέρωσε τον κ. Βαγγέλη κ.λπ. κ.λπ.ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει ελευθερία στα ελληνικά ΜΜΕ, όταν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι χορηγοί και συνέταιροι, στην πολιτική εξουσία, του Κυριάκου Μητσοτάκη; Πώς, όταν η αποστολή τους είναι, αντί να ελέγχουν την εξουσία, να την προστατεύουν αποσιωπώντας ανεπιθύμητα για την κυβέρνηση θέματα και ειδήσεις;
ΚΑΙ ΟΣΟΙ δημοσιογράφοι στα συστημικά ΜΜΕ δεν λογοκρίνονται από τις διευθυντές τους, αυτολογοκρίνονται για να μην χάσουν τη δουλειά τους σε τόσο δύσκολες εποχές. Έτσι φτάσαμε στον πάτο. Η χώρα μας είναι ουραγός στην αξιολόγηση της «ελευθερίας του Τύπου», λίγο πάνω από την Ουγγαρία, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, όπως προέκυψε από την πρόσφατη έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για τις χώρες - μέλη!
ΧΩΡΙΣ ελεύθερα μέσα και σεβαστούς κανόνες, δεν μπορεί να υπάρξει και ελεύθερη δημοσιογραφία. Παλαιότερα, οι εκδότες δεν ήταν εφοπλιστές και σέβονταν το αναγνωστικό τους κοινό, καθώς από αυτό έβγαζαν κέρδη. Σήμερα ειδικά, οι εφημερίδες είναι όλες από λίγο έως πολύ ζημιογόνες. Ο επιχειρηματίας Μαρινάκης δεν εξαγόρασε τον ΔΟΛ, δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, μια εφημερίδα λάσπης όπως τα Παραπολιτικά και το μονοπώλιο διανομής του Τύπου για κέρδη.
ΤΟ ΕΚΑΝΕ για να βοηθήσει τους Μητσοτάκηδες να κατακτήσουν την εξουσία και να την κρατήσουν όσο περισσότερο γίνεται. Σε καμία δημοκρατική χώρα δεν θα επέτρεπαν σε έναν επιχειρηματία να δημιουργήσει ένα τόσο μεγάλο ολιγοπώλιο και να περιορίσει δραματικά τον πλουραλισμό. Δεν θα επέτρεπαν τη δημιουργία ενός εκτεταμένου καρτέλ με αποστολή να χειραγωγεί τους πολίτες.
ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ για την ελληνική κοινωνία, από την οδυνηρή πανδημία, με χρεοκοπίες και φτώχεια, ουδόλως τους απασχολούν. Το πλιάτσικο που έχει αρχίσει με το δημόσιο χρήμα παραβλέπεται. Η επικίνδυνη αδυναμία του πρωθυπουργού, ειδικά να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, αποσιωπάται. Ποια είναι λοιπόν αυτή η Έλενα Ακρίτα που νομίζει ότι μπορεί να γράφει ό,τι θέλει ελεύθερα;
Δημήτρης Χρήστου / Αυγή (16.12.2020)