Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Αυτοκινούμενες μάσκες

Γράφει ο Παντελής Μπουκάλας

Κάτω από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου μας είναι ένας δεύτερος καθρέφτης. Ο πάνω είναι ο τυπικός, ο παραδοσιακός. Μας δείχνει τι συμβαίνει πίσω μας, αλλά και το πρόσωπό μας, όταν παρκάρουμε και νομίζουμε ότι, πριν βγούμε, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ολίγην περιποίηση. Οι πιο σίγουροι.. για την οδηγική τους δεξιότητα, όχι πολλοί, με το ζόρι οι πέντε στους δέκα, καθρεφτίζονται και εν κινήσει. Μόνο που αντί για τη δική τους μορφή βλέπουν έναν πάγκαλο νεαρό, αρχαιοπρεπώς ενδεδυμένο, να καθρεφτίζεται σε λίμνη.
Ο αποκαλυπτικός καθρέφτης, αυτός που ανασύρει κάτι βαθύτερο από μέσα μας και το μορφοποιεί, είναι ο κάτω. Είναι τα πραγματάκια που κρεμάμε στον κανονικό, τον βιομηχανικό καθρέφτη, για να δώσουμε προσωπικό τόνο στο ψυχρό λαμαρινένιο κουτί. Τα πραγματάκια αυτά φέρνουν συχνά στο προσκήνιο κάποια γωνίτσα του χαρακτήρα μας. Εικονογραφούν τη σχέση μας με τη θρησκεία, μια εμμονή μας, την αγάπη μας για τα παιδιά μας ή το αδιέξοδο πάθος μας για κάποιο μοιραίο πρόσωπο.
Τα παραδοσιακότερα, και μάλλον και τα λιγότερο ομιλητικά, είναι τα πράσινα δεντράκια, που υποτίθεται ότι με την εφήμερη μοσχοβολιά τους δίνουν φρεσκάδα στον χώρο, απορροφώντας την τσιγαρίλα. Αρκετοί βάζουν ένα κομπολόι, δυο ζάρια, σύμβολα της λατρεμένης τους ομάδας ή φωτογραφία των παιδιών τους (εγώ προτίμησα το πρώτο παπουτσάκι της κόρης μου, και δεν είμαι ο μόνος). Πολλοί, ιδίως οι επαγγελματίες, κρεμούν ένα εικονισματάκι του Αγίου Χριστόφορου. Από προστάτης των αμπελιών και των χωραφιών, ιδίως από το χαλάζι, ο πολιούχος του Αγρινίου, που αποκεφαλίστηκε επί Δεκίου το 250 μ.Χ., τις τελευταίες δεκαετίες τιμάται ως προστάτης των αυτοκινητιστών, των οδοιπόρων και του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών. Εικόνισμά του πάντως που να τον αναπαριστάνει ως Κυνοκέφαλο δεν έχω δει σε αυτοκίνητο. Σίγουρα θα ξένιζε. Τι να πρωτοχωρέσει η μνήμη ενός ανθρώπου. Ευτυχώς δεν είμαστε ακόμη κομπιούτερ.
Εσχάτως το ρεπερτόριο εμπλουτίστηκε. Ολοένα περισσότεροι κρεμούν μια μάσκα. Για να συμβολίσουν τον κορωνοϊωμένο βίο μας άραγε ή για να την έχουν πρόχειρη, αν φύγουν βιαστικά «γυμνοί» από το σπίτι; Μάλλον και τα δύο. Πόσο ασφαλής είναι όμως μια μάσκα σε 4-5 ημέρες; Την απάντηση, ας μην κρυβόμαστε, δεν τη δίνει μόνο ο λοιμωξιολόγος. Τη δίνει και ο οικονομολόγος εαυτός μας. Αλλά οικονομία σε τέτοια πράγματα δεν χωράει. Το δίδαξε και η κυβέρνηση, προσφέροντας απλόχερα στους μαθητές βοϊδόμασκες. Ισως τέτοιες θα ’πρεπε να κρεμάμε στον καθρέφτη. Συμβολικά.

- το άρθρο του Π. Μπουκάλα είναι από την Καθημερινή (10.12.2020)