Μια φορά κι έναν καιρό, δηλαδή έως τη δεκαετία του 1980, ο διεθνής ανταγωνισμός σε κάθε πεδίο, είτε την πολεμική ή τη φαρμακευτική βιομηχανία, αφορούσε είτε την κούρσα του Διαστήματος, τη λογοτεχνία ή το ποδόσφαιρο, είχε ιδεολογικό πρόσημο, κάλπικο πάντως και ψευδαισθησιογόνο: σοσιαλισμός εναντίον καπιταλισμού, ο δυτικός.. κόσμος εναντίον του σοβιετικού. Ποιος ο τάχα ανώτερος. Τα τείχη έπεσαν, ο Ψυχρός Πόλεμος λέμε πως έληξε, ο διχασμός όμως παραμένει βαθύς: Δύση εναντίον Ανατολής.
Το ξαναβλέπουμε με τα εμβόλια. Σε πείσμα του ΟΗΕ και του ΠΟΥ, που προσέβλεπαν στην εκδήλωση ευγενέστερων αισθημάτων, με ίχνη οικουμενικότητας, η έναρξη του εμβολιασμού έστρεψε τον μισό κόσμο στη Βρετανία και τον άλλον στη Ρωσία. Καμία διάθεση συνεργασίας. Μόνο αντιπαλότητα, κρυψίνοια, πολιτική σπουδή εις βάρος του αργού επιστημονικού χρόνου, κακόβουλες διαδόσεις των μεν κατά των δε – ένας δηλητηριώδης παραφαρμακευτικός εθνικισμός που απελπίζει τους αφελείς του αχρωμάτιστου ουμανισμού και συγχρόνως ταΐζει τους δύσπιστους και τους καχύποπτους. Θαρρείς και ο στόχος δεν είναι κοινός, αλλά προσαρμόζεται καιροσκοπικά σε εθνικές επιδιώξεις και οικονομικά συμφέροντα.
Κορυφωμένη η αγωνία των πολιτών και των πολιτικών (που, δυστυχώς, μοιράζουν την έγνοια τους στην υγεία των ανθρώπων και στην καριέρα τους), μόνο από τα εμβόλια έχει να κρατηθεί. Με προφανή την κατάρρευση των εθνικών συστημάτων υγείας παντού στον κόσμο, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, όπως μαρτυρούν οι 3.092 νεκροί της, η μόνη ελπίδα είναι να δημιουργηθεί κάποια στιγμή το 2021 η περίφημη «ανοσία αγέλης». Ούτε το πότε ακριβώς είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ούτε όμως και το πώς ακριβώς. Η πολιτική τάξη και πολλά ΜΜΕ βιάζονται να εμφανίσουν σαν βέβαιες απαντήσεις τα φρόνιμα ερωτήματα των επιστημόνων για καίριες πτυχές της παραγωγής, της μεταφοράς, της χρήσης και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Η «αγέλη» έχει δικαίωμα να μάθει. Να πληροφορηθεί από μετρημένους επιστήμονες, όχι από αμετροεπείς πολιτικούς, οι οποίοι επείγονται να ξεχάσουν, να διαγράψουν, να αυτοαπαλλαγούν, καλλιεργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας αναντίστοιχης ακόμα με τα πράγματα. Διαφορετικά, θα επιταθεί η χαλάρωση, που ήδη παρατηρείται παντού, παρά τα ισχύοντα lockdown. Και τότε θα φέρουμε μόνοι μας μια ώρα αρχύτερα το τρίτο κύμα. Οπότε ίσως αποδειχθεί ότι το χειμερινό «είμαστε άριστα οργανωμένοι για τον εμβολιασμό» ισχύει όσο και το εαρινό «είμαστε γερά θωρακισμένοι για τον ιό».
- το κείμενο του Παντελή Μπουκάλα είναι από την «Καθημερινή» (08.12.2020)