Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Σύγχυση με τον αριθμό 9

Έκπληξη και απορία εκφράζουν οι λοιμωξιολόγοι σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις για την παρουσία έως εννέα ατόμων στο εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
«Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συστήνουμε σε όλους, αυτές οι γιορτές να μην είναι.. αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες» δήλωνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, παρουσιάζοντας την οριστική απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό στις συναθροίσεις.

Αθ. Λινού: Δεν προτάθηκε από την επιτροπή
Ο αριθμός 9 εμφανίζεται τελευταία όλο και περισσότερο στα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, να ισχυρίζεται πως πρόκειται για «αυθαίρετο αριθμό» που «δεν προτάθηκε από την επιτροπή». Για «μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9» μιλά ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
«Ο αριθμός 9 κανείς δεν γνωρίζει πως προέκυψε, ούτε για τις αναμονές έξω από τα καταστήματα, ούτε για τις εκκλησίες, ούτε για τα σπίτια στο ρεβεγιόν. Είναι ένας αυθαίρετος αριθμός ο οποίος δεν προτάθηκε από την επιτροπή» δήλωσε (MEGA) η Αθηνά Λινού, λέγοντας με τον τρόπο της πώς πρόκειται για μια καθαρά κυβερνητική απόφαση.

Χ. Γώγος: O αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο
Με τη σειρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε (ΣΚΑΪ) ότι ο αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι. «Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας τόνισε ο καθηγητής» και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.
Ο κ. Γώγος είπε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9.
«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο καθηγητής σημειώνοντας ωστόσο ότι η επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.
 - πηγή: efsyn