Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Ο Σωτήρας και ο… Σωτήρης

Δύο απόψεις από το fb για την παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα δίπλα στον πρωθυπουργό 

Στον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου γνωρίσαμε τους embedded δημοσιογράφους – ομοκρέβατους, σε ελεύθερη μετάφραση. Ήταν οι δημοσιογράφοι που ακολουθούσαν τον αμερικανικό στρατό και μετέδιδαν αποκλειστικά τις..

«ειδήσεις» που υπηρετούσαν τους επικοινωνιακούς στόχους των ΗΠΑ.
Πλέον έχουμε και τους ομοκρέβατους λοιμωξιολόγους. Εκείνους δηλαδήπου «απολυμαίνουν» με επιστημονική αυθεντία κάθε πολιτική της κυβέρνησης, όσο αλλοπρόσαλλη, αντιφατική ή και τραγική αν αποδεικνύεται. Που παρακάθονται δίπλα στην εξουσία, χαρίζοντάς της απλόχερα το κύρος τους, ακκιζόμενοι με την αναπάντεχη δημοσιότητα που τους έλαχε.
Μάρτυρας η σημερινή συνέντευξη τύπου των Μητσοτάκη – Τσιόδρα.
Ο πρώτος, με ύφος αλαζονικό και αυτάρεσκο, χασκογελούσε διαρκώς πίσω από τη μάσκα και επαναλάμβανε ακατάπαυστα το «Εγώ», για να αποποιηθεί ωστόσο, κάθε ευθύνη. Δίπλα του ο εθνικός λοιμωξιολόγος, ο Σωτήρης, όπως τον αποκαλούσε συγκαταβατικά.
Με το μειλίχιο ύφος και τα σχεδιαγράμματά του, ήταν εκεί, όχι για να θωρακίσει «επιστημονικά» τις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά για να θεραπεύσει την τραυματισμένη από τα απανωτά λάθη και τις παλινωδίες, εικόνα του ηγέτη.
Ως ισότιμοι; Όχι βέβαια. Η ιεραρχία ήταν προφανής, ο ένας στον ρόλο του μαέστρου, ο άλλος του βιολιτζή. Ο Σωτήρας και ο… Σωτήρης.

Δημήτρης Τσίρκας (fb)

****  

Δεν είναι όλα επικοινωνία

Tο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είναι πολύ στριμωγμένος φάνηκε από το ότι έκανε τη συνέντευξη Τύπου για το δεύτερο lockdown μαζί με τον Τσιόδρα. Ο στόχος ήταν να δικαιολογηθεί επιστημονικά η τακτική της κυβέρνησης και να επιμεριστεί η ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις. Ο Μητσοτάκης προσπάθησε αποκαλώντας τον Τσιόδρα «Σωτήρη», να δείξει ότι οι δυο τους είναι μια ομάδα και οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού. Αυτό που κατάφερε όμως είναι να απαξιώσει τον λοιμωξιολόγο, αφού δημιούργησε την εικόνα για τον Τσιόδρα ενός «κολλητού» της κυβέρνησης και όχι ενός ανεξάρτητου επιστήμονα ο οποίος αν το κρίνει σκόπιμο, μπορεί αν πει «όχι» στους κυβερνώντες.
Από εκεί και πέρα, δεν δόθηκε σοβαρή εξήγηση για το τι δεν πήγε καλά και πήγαμε τόσο γρήγορα σε δεύτερο lockdown, καθώς και γιατί μέσα σε 5 μέρες έγιναν 3 διαδοχικές ανακοινώσεις περιοριστικών μέτρων. Η δικαιολογία ότι «μας εξέπληξε η έκρηξη της διάδοσης τις τελευταίες 5 μέρες» δεν ευσταθεί, γιατί είναι γνωστό ότι οι εισηγήσεις για γενικό lockdown είχαν γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα, πριν το πρωθυπουργικό διάγγελμα του Σαββάτου. Γενικά μιλώντας, το βασικό χαρακτηριστικό μιας πετυχημένης διακυβέρνησης είναι ακριβώς το να προνοεί και να παίρνει εκ των προτέρων όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μη βρίσκεται προ εκπλήξεως. Πέραν τούτου, δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις ούτε για τα ΜΜΜ ούτε για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ ελάχιστα ήταν τα σημεία αυτοκριτικής.
Ωστόσο, δεν είναι όλα επικοινωνία. Όταν έχεις δηλώσει (δικαίως) ότι είναι αδιανόητο ένα δεύτερο lockdown γιατί αυτό θα καταστρέψει την οικονομία και τελικά πας σε lockdown, η πολιτική αποτυχία είναι τόσο προφανής που δεν μπορεί να καλυφθεί με οποιοδήποτε επικοινωνιακό στρατήγημα.

Γιάννης Αλμπάνης (fb)