Μια πολύ σημαντική έρευνα στην κορύφωση του κορονοϊού πραγματοποίησε η Kάπα Research και την παρουσιάζει το ethnos.gr. Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα 17-19 Νοεμβρίου, σε αυτή συμμετείχαν 1.054 άτομα από 13 περιφέρειες της χώρας και η έρευνα έγινε σε συνεργασία..
Στην έρευνα οι πολίτες απαντούν για την πορεία της χώρας, εκφράζουν τα κυρίαρχα συναισθήματα που τους διακατέχουν στην καραντίνα, ενώ κρίνουν την κυβέρνηση, αλλά και τα πρόσωπα - κλειδιά της πανδημίας, όπως είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόδρας (κάντε κλικ στα γραφήματα για μεγέθυνση).
Τρεις παράγοντες θεωρούν οι πολίτες ως καθοριστικούς για την «έκρηξη» του κορονοϊού στην χώρα μας σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το ethnos.gr:
O συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (σε ποσοστό 93%), η ανεπάρκεια και οι ελλείψεις του συστήματος υγείας (53%), και το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι (77%). Ενα εξίσου υψηλό ποσοστό θεωρεί ότι ευθύνεται η συνολική διαχείριση της κυβέρνησης.
Αναφορικά με την αξιολόγηση της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, οι απόψεις πλέον διίστανται και έχει χαθεί η ευρεία αποδοχή.
Από το 91% τον Μάρτιο η θετική ή μάλλον θετική άποψη έχει πέσει στο 48% και η αρνητική από το μόλις 8% έχει πάει στο 48%.
Στο ερώτημα αν ευθύνονται οι πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα ή η κυβερνητική διαχείριση του δεύτερου κύματος με τον κοροναϊό οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 55% ότι υπεύθυνη είναι η συνολική διαχείριση της κυβέρνησης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν επιπτώσεις και στην πρόθεση ψήφου όπου παρατηρείται μια πτώση της ΝΔ κατά 1,7 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1.1 μονάδες προφανώς λόγω της πιο σκληρής αντιπολίτευσης που κάνει με αφορμή τον κοροναϊό.
Στο ερώτημα αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε (πρόθεση ψήφου) το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 37.4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23,4%.
Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση, με 2,4%, το Μέρα25 με 2,8.
Τα …καμπανάκια για την κυβέρνηση χτυπούν και ως προς το που πρέπει να δώσει βάρος αλλά και τι ευθύνεται για την έκρηξη της πανδημίας.
Ιεραρχικά οι πολίτες δίνουν ως μεγαλύτερη πηγή ανησυχία τους την κατάσταση της υγείας και των οικογενειών τους, την οικονομική τους κατάσταση και μετά τα εθνικά προβλήματα.
Τέλος, στο ζήτημα της αξιολόγησης της κρίσης του κοροναϊού από την κυβέρνηση η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη…