Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Βρήκαν ευκαιρία: ιδρύεται αστυνομία πανεπιστημίων...

...και εγκαθίσταται σύστημα παρακολούθησης στις σχολές

H καταδικαστέα από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων επίθεση αγνώστων στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ φαίνεται ότι ήταν ό,τι περίμενε η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να αυστηροποιήσει τη φύλαξη χώρων πανεπιστημίων και να γυρίσει την κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα πολλά χρόνια πίσω. Ηταν η ευκαιρία που έψαχναν για να.. δρομολογήσουν κατασταλτικά μέτρα μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα,
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας επανέφερε, δε, την θεωρία των δύο άκρων.
«Μετα την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προσέθεσε πως «αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει. Και καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρεις πρωτοβουλίες:
Την ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας» σημείωσε.
«Πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα αναβαθμίσουμε συνολικά τα μέτρα ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση» ανέφερε.