Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Αθηνά Λινού: Πρέπει να γίνει η γενικευμένη συνταγογράφηση του τεστ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
➤ Ανησυχώ ότι δεν είμαστε σε απόλυτη σύμπνοια όλοι και επίσης αρχίζει και δημιουργείται μια ρήξη ανάμεσα στην πολιτεία και τους πολίτες, προσπαθεί ο ένας να ρίξει την ευθύνη στον άλλο και αυτό.. είναι πάρα πολύ επικίνδυνο αυτή τη στιγμή. Χρειαζόμαστε σύμπνοια, αλληλεγγύη, είμαστε σε πόλεμο. Πρέπει να πολεμήσουμε όσο μπορούμε πιο καλά ο καθένας και να συνεισφέρει ο καθένας αυτό που έχει τη δυνατότητα να κάνει.
➤ Πρέπει να γίνει η γενικευμένη συνταγογράφηση του τεστ, όποιος έχει υποψία να συνταγογραφείται και μπορεί να υπάρχει ένα όριο ότι μέσα σε ένα μήνα δεν μπορεί με συνταγογράφηση να κάνει πάνω από δύο τεστ κάποιος για να μην υπάρξει υπερβολή. Πρέπει η πολιτεία να δημιουργήσει τυχαία δείγματα του πληθυσμού, επαναλαμβανόμενα, που κάθε 3-4 μέρες ένα τυχαίο δείγμα να ελέγχεται για να βλέπουμε που υπάρχει αυξημένη επίπτωση της νόσου και εκεί να παρεμβαίνουμε ακόμα πιο πολύ. Να ενισχυθεί η ιχνηλάτηση και να μπουν στην ιχνηλάτηση και αρκετοί ανθρωποι που καταλαβαίνουν από επικοινωνία δηλαδή επικοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τι γίνεται.
➤ Yπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει το σύστημα και λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης των λειτουργών πρώτης γραμμής και πρέπει να δημιουργηθεί αμέσως η κατανόηση του φαινομένου και αν υπάρχει και σε τι ποσοστό μεταξύ των γιατρών και των νοσηλευτών που είναι στην πρώτη γραμμή και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν προγράμματα υποστήριξης και των ίδιων και των οικογενειών τους.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη για τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας: 
Πέσαμε έξω επειδή δεν είχαμε δεδομένα, και δεν είχαμε δεδομένα επειδή δεν είχαν αξιοποιηθεί επιδημιολόγοι για να κάνουν επιδημιολογικές μελέτες στον πληθυσμό και να ξέρουμε τι γίνεται. Όταν λέγαμε ότι στην Θεσσαλονίκη έχουμε 4 κρούσματα αλλά πιθανότατα είχαμε 400 δεν φταίει ούτε η κρίση του πολιτικού ούτε η γνώση του κλινικού γιατρού, φταίει η έλλειψη δεδομένων. Εκεί πέσαμε έξω ότι δεν αξιοποιήσαμε επιδημιολογικές γνώσεις για να ξέρουμε τι γίνεται.

Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι έφταιξε στην έξαρση της πανδημίας ο τουρισμός: 
Αυτό το κύμα που βιώνουμε είναι επιθετικό και επιθετικό σημαίνει ότι το κάθε κρούσμα πολλαπλασιάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν αυτό το πρώτο κρούσμα το οποίο διπλασιάστηκε και μετά τετραπλασιάστηκε και έγινε 16 φορές μεγαλύτερο ήταν τουρίστας ή ήταν Έλληνας δεν έχει καμία σημασία, σημασία έχει ότι υπήρχαν κρούσματα και δεν το ξέραμε.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι πρέπει να κλείσουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία: 
Είμαι πολύ επιφυλακτική σε αυτό. Στις 6 του μηνός δημοσιεύτηκε στο Science μια μικρή μελέτη η οποία έδειξε ότι είχαν δείγματα αίματος από παιδάκια και από ενήλικες πριν από τον κορονοιό και όταν κάνανε την σύγκριση έχουν αντισώματα περισσότερα τα παιδιά. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί. Αν αυτό είναι αλήθεια εξηγεί γιατί δεν νοσούν τόσο πολύ τα παιδιά.