ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

«Αστυνομία παντού, Δικαιοσύνη πουθενά»


Περισσότεροι από 130.000 διαδηλωτές στους δρόμους της Γαλλίας ακόμα και με τις εκτιμήσεις των αρχών, υπολογιζόμενοι σε άνω των 200.000 από τους οργανωτές μόνο στο Παρίσι, ενάντια στον νέο νόμο περί «καθολικής ασφαλείας» και την εντεινόμενη αστυνομική βία.
Με πανό που ζητούσαν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Ζεράρ Νταρμαμέν, τον οποίο.. αποκαλούν «Υπουργό της Ντροπής», οι διαδηλωτές υπενθύμιζαν «τις αρχές της δημοκρατίας» και τόνιζαν την ανάγκη να σταματήσει η αστυνομική βαρβαρότητα με το σύνθημα «Αστυνομία παντού, Δικαιοσύνη πουθενά».
Οι Γάλλοι αγνόησαν την πανδημία και, φορώντας μάσκες, κατέκλυσαν τις κεντρικές πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών ο νόμος περί ασφάλειας που πέρασε πρόσφατα η γαλλική κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις πολιτών, σωματείων, οργανώσεων και συνδικάτων, από τις ενώσεις των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ ως το δικηγορικό σύλλογο του Παρισιού και τη Διεθνή Αμνηστία.
Το άρθρο 24 του νέου νόμου ποινικοποιεί την βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση αστυνομικών όταν «απειλεί την φυσική ή ψυχική τους ακεραιότητα», ότι και αν σημαίνει αυτό (ειδικώς το δεύτερο). Ο νόμος, που πέρασε από το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, αλλά όχι και από τη Γερουσία, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Ο Μακρόν ήδη ανακοίνωσε, την Παρασκευή ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή αναθεώρησης του φρεσκοψηφισμένου άρθρου 24, αλλά είναι πιθανό η δήλωση και η αλλαγή να προσπαθούν να προλάβουν την απόρριψη του νόμου από τη Γερουσία, λόγω των τεράστιων λαϊκών αντιδράσεων.
Ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά, καθώς η ρατσιστική βάρβαρη επίθεση αστυνομικών κατά του μαύρου μουσικού παραγωγού Μισέλ Ζεκλέρ, στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού, και η καταγραφή της σε βίντεο, έφερε και πάλι το νόμο στο προσκήνιο και κορύφωσε τις αντιδράσεις. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε ανακοινωθεί πριν γίνει γνωστό το βίντεο, αλλά έλαβε χαρακτήρα και διαμαρτυρίας κατά της ρατσιστικής βίας και έφερε περισσότερους πολίτες στους δρόμους από ότι αναμενόταν.