Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Και ο άγιος εμβόλιο θέλει...

Γράφει ο Στρατής Αγγελής

Σας το λέω από τώρα, για να μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα: Ο Άι Βασίλης κινδυνεύει. Ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τον κορωνοϊό. Είναι ηλικιωμένος και υπέρβαρος, αν ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι εικόνες του που φιγουράρουν ήδη στις βιτρίνες των καταστημάτων, δυο μήνες πριν από τα Χριστούγεννα..Μήπως θα έπρεπε να πάρουν στα σοβαρά υπόψη τους αυτόν τον κίνδυνοι οι μικροί και οι μεγάλοι φίλοι του; Τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να ξεκινήσει υγιής ο Άι Βασίλης για το μεγάλο ταξίδι του στον κόσμο; Πώς θα προστατευτεί μέχρι τότε αλλά και όταν θα μοιράζει τα δώρα; Θα κάνει εμβόλιο; Κολλάνε ιό τα ξωτικά και τα ελάφια; Μήπως δεν αρκεί η μάσκα; Πώς θα φορέσει τη μάσκα πάνω από τη γενειάδα του; Θα την αλλάζει συχνά; Πόσες μάσκες θα πρέπει να έχει μαζί του; Θα μείνει χώρος στον σάκο του για τα δώρα; Αντέχει η μάσκα την καπνιά της καμινάδας;
Όλα αυτά τα ερωτήματα -καθώς και πολλά ακόμα, π.χ. για τυχόν ανοσία του βιομηχανοποιημένου άγιου- δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο αυτής της στήλης, παρά τον αθεράπευτο ρομαντισμό και τον κυνισμό της. Είναι βασανιστικά ερωτήματα που προκύπτουν τόσο από τις αντιφάσεις ενός βορειοευρωπαϊκού μύθου (με διάφορες παραλλαγές) που εξελίχθηκε σε αμερικανικό διαφημιστικό παραμύθι όσο και από τις νέες συνθήκες (και τα νέα καθήκοντα, όπως θα έλεγε ένας σύντροφος) στην εποχή του κορωνοϊού.
Στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας είδα πριν από κάμποσα χρόνια ένα πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης στο «χωριό του Άι Βασίλη», βιομηχανικής κλίμακας αλλά ιδιαίτερα προσεγμένο σε ό,τι αφορά τις ευαισθησίες των μικρών παιδιών. Το θυμήθηκα βλέποντας πριν από μερικές ημέρες ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters από το Ροβανιέμι, για τις αναδουλειές λόγω του κορωνοϊού και των περιορισμών στα ταξίδια. Ένα διαχωριστικό από πλεξιγκλάς χώριζε τον άγιο από τους λιγοστούς μικρούς επισκέπτες του, που αγωνιούσαν για το αν θα αναβληθούν εφέτος τα Χριστούγεννα. Συνειδητοποίησα έτσι ότι και σε αυτό το φαινομενικά μικρής σημασίας ζήτημα θα πρέπει να δοθούν πειστικές λύσεις ή, για να το πω καλύτερα, πειστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις των μικρών παιδιών, με δεδομένη τη βιομηχανοποίηση των εορτών.
Η εφημερίδα “Wall Street Journal” έθεσε ένα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα σε άρθρο της με τον τίτλο «Υπηρεσία Υγείας σταματά διαφημιστική εκστρατεία για τον κορωνοϊό, αφήνοντας τον Άι Βασίλη στα κρύα του λουτρού». Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προτείνει στην ένωση των επαγγελματιών Άι Βασίληδων (Fraternal Order of Real Bearded Santas) την εξής συμφωνία: να αναλάβουν τα μέλη του τη διαφήμιση του εμβολίου για τον κορωνοϊό με αντάλλαγμα να είναι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο. Η συμφωνία θα περιλάμβανε επίσης τα άτομα που υποδύονται τα ξωτικά καθώς και τις... συζύγους του Άι Βασίλη. Όμως το σχέδιο ναυάγησε και η κυβέρνηση πήρε πίσω την πρόταση, προς μεγάλη απογοήτευση των Άι Βασίληδων, κατά δήλωση του προέδρου τους, Ρικ Έργουιν.
Αυτό που κατάλαβα από το δημοσίευμα είναι ότι μάλλον αργεί το εμβόλιο. Η κούρσα των φαρμακευτικών και το χρηματιστηριακό παιχνίδι δυναμώνει, όμως η διαφήμιση προς το παρόν δεν χρειάζεται.
Ο μαζικός εμβολιασμός μετατίθεται για μετά τα Χριστούγεννα, πιθανώς στα μέσα του επόμενου έτους. Ακόμα και στην περίπτωση που εγκριθεί πριν από τις γιορτές το εμβόλιο που παρασκευάζει π.χ. το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (και η φαρμακευτική Astra Zeneca), θα δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού σε άτομα από ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως ο Άι Βασίλης). Θεωρητικά -και εξ όψεως- στην ίδια κατηγορία ανήκουν ορισμένοι από τους εγχώριους ιεράρχες, οι οποίοι εξακολουθούν να αμφισβητούν επιδεικτικά τα μέτρα για τον κορωνοϊό.
- από την Αυγή (02.11.2020)