Για τη σκληρή πραγματικότητα στα νοσοκομεία που δοκιμάζονται από την κατάσταση της πανδημίας, μίλησε ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ. Όπως είπε η κατάσταση στα νοσοκομεία.. είναι οριακή, ενώ δεν θα αργήσει η στιγμή που θα γίνεται αναγκαστική ιατρική επιλογή των ασθενών, είναι κάτι όπως είπε που πρέπει να περιμένουμε. Συνήθως, όπως εξήγησε, η επιλογή των ασθενών για να διασωληνηθούν έχει βασικό κριτήριο ποιος το έχει μεγαλύτερη ανάγκη και αναλόγως την ηλικία, οι νεότεροι συνήθως βρίσκονται σε προτεραιότητα.
Παράλληλα, μιλώντας στον ρ.σ ΘΕΜΑ 104.6, υπογράμμισε, την ανάγκη να γίνουν επιπλέον προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι δεν έχουν προχωρήσει έως σήμερα.
Παράλληλα, μιλώντας στον ρ.σ ΘΕΜΑ 104.6, υπογράμμισε, την ανάγκη να γίνουν επιπλέον προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι δεν έχουν προχωρήσει έως σήμερα.
Ο κ. Κούβελας, όπως είπε, θεωρεί απαράδεκτο να έχουν κλείσει κλινικές λοιμωδών και να εξυπηρετούνται τα περιστατικά από κλινικές μαζί και με άλλες παθήσεις. Όπως είπε, χαρακτηριστικό παράδειγμα της σωστής διαχείρισης είναι η Κίνα όπου μέσα σε μικρό διάστημα έφτιαξε κλινικές ειδικά για τα περιστατικά COVID19.
Στα πρόθυρα κατάρρευσης το νοσοκομείο Παπανικολάου
«Τα πράγματα περιγράφονται ζοφέρα», είπε για την ασφυκτική κατάσταση στο νοσοκομείο Παπανικολάου η Ελένη Σιώτου, πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 είπε ότι δεν έχουν φτάσει ακόμη σε σημείο να επιλέγουν ασθενείς που θα διασωληνωθούν, το σκληρό μέτρο που χρειάστηκαν να πάρουν οι γιατροί στο
Μπέργκαμο της Ιταλίας, και αυτό διότι υπάρχουν διασυνδέσεις με άλλα περιφερειακά νοσοκομεία.
Η κ. Σιώτου, όπως είπε, το νοσοκομείο Παπανικολάου χρησιμοποιείται μόνο για νοσηλείες ασθενών με COVID19. Εξήγησε επίσης πως τα χειρουργεία λειτουργούν μόνο στο 20% και πραγματοποιούνται τα έκτακτα. Οι ασθενείς με άλλες νοσηρότητες μεταφέρονται σε άλλες περιοχές.
Εξομολογήθηκε παράλληλα ότι η δυναμική της κατάστασης τη τρομάζει. Έδωσε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της όλης κατάστασης, καθώς χθες το πρωί νόσησε και νοσηλεύεται μια νοσηλεύτρια από το τμήμα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου. Αμέσως μετά εμφάνισε συμπτώματα και ένας γιατρός ο οποίος τέθηκε σε αυτοπεριορισμό και όλο το τμήμα μπήκε σε καραντίνα. Η κ.
Σιώτου εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία της για το τι θα γίνουν οι νεφροπαθείς. Σήμερα, αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ.