Πάντα υπάρχει δυνατότητα για νέα ρεκόρ. Σε κάθε άθλημα. Ας πούμε στο άθλημα «Εξωφρενικός Καταλογισμός Προστίμου», που μοιάζει καινούργιο, είναι όμως ένα στοιχείο της παράδοσής μας. Οποτε καταρρίπτεται το ρεκόρ στο εν λόγω άθλημα συνειδητοποιούμε ότι το επίθετο.. «εξωφρενικός» έχει παραθετικά, εξωφρενικότερος – εξωφρενικότατος, αλλά και ότι αυτά τα δύο ανοδικά σκαλοπάτια προς τον ουράνιο θρόνο της Εξωφρενικότητας δεν αρκούν.
Ενα παράδειγμα: Το πρόστιμο των τριακοσίων ευρώ που έκοψε προ εβδομάδος ένα περίπολο, στο χωριό Πρίνα του Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης, σε μια νοικοκυρά, επειδή πήγε στο υπόγειο του σπιτιού της χωρίς μάσκα, διεκδικεί ευλόγως τον τίτλο του εξωφρενικότατου. «Μωρ’ τι μας λες», ακούγεται ο συνήγορος του αστυνόμου. «Αφού βγήκε έξω». Εμ, το ’χουν αυτό το πρόβλημα πολλά παλιά σπίτια: Δεν είναι εξοπλισμένα με εσωτερική καταπακτή, ώστε να κατέβεις από κει για να πάρεις τις πατάτες, το λάδι, το τυρί, τη ρακή σου. Βγαίνεις έξω λοιπόν. Στη βαριά παρανομία. Για μισό λεπτό. Κολλητά στον τοίχο. Και πας στο υπόγειο από εξωτερική πόρτα, αλλά πάντα με την ψυχοπνευματική σιγουριά ότι παραμένεις μέσα, στο σπίτι σου, ιδίως αν δεν βλέπεις γείτονα ούτε με κιάλι. Ή πας για την ανάγκη σου στο «μέρος», επίσης έξω από το σπίτι σε παλιές κατασκευές. «Ναι, αλλά ο νόμος νόμος». Και πίπτει η ράβδος των τριακοσίων.
Αν λοιπόν στην Κρήτη το πρόστιμο ήταν εξωφρενικότατο, πού να βρεθούν παραθετικά για να χαρακτηρίσουν πλήρως το τρακοσάρι που κόπηκε σε μια γυναίκα που, όπως κάθε χρόνο, θέλησε ν’ αφήσει ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο; Της καταλόγισαν «άσκοπη μετακίνηση», λες και υπάρχει οτιδήποτε άσκοπο στο χρέος της μνήμης, και την τιμώρησαν παραδειγματικά. Το ότι δουλεύει κοντά στο Πολυτεχνείο, στην οδό Σολωμού, όπως εξήγησε, και πετάχτηκε μια στιγμή να αποθέσει σεβαστικά το ταπεινό λουλούδι της, με μάσκα βέβαια, δεν έπεισε τον βλοσυρό Νόμο. Τον εξωφρενικοτατότατο Νόμο.
Κι αν είχε στείλει άλλο μήνυμα στο 13033, προσαρμοσμένο στην ημέρα; Αν είχε στείλει «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»; Το σκέφτηκα κι είπα να κάνω ένα ράπιντ τεστ. Εστειλα στον αριθμό του Κράτους-Νόμου το σύνθημα του Πολυτεχνείου κι έλαβα πάραυτα την απάντηση: «Μη έγκυρο μήνυμα». Τι λέτε, ω άνδρες Κρατονομαίοι; Σοβαρά; Μη έγκυρο το εγκυρότατο; Πάλι καλά, μου έμεινε η παρηγοριά της τηλεφωνικής συσκευής: Μόλις που πρόλαβα να πληκτρολογήσω «Ψωμί – Παιδεία» και το τηλέφωνο συμπλήρωσε αυθορμήτως: Ελευθερία.
- το κείμενο του Π. Μπουκάλα είναι από την Καθημερινή (18.11.2020)