Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης για τα όσα (δεν) αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο της Ε.Ε., εστιάζοντας στο θέμα της Τουρκίας και τις ελληνικές διεκδικήσεις.
Πιο καυστικός ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για τη «απόλυτη αποτυχία» από πλευράς.. Μαξίμου. Τονίζει την απουσία αναφοράς σε μέτρα ή κυρώσεις κατά της Άγκυρας, στην οποία ουσιαστικά δίνεται το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει τις προκλήσεις μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Το Κίνημα Αλλαγής καλεί τον πρωθυπουργό να συνειδητοποιήσει ότι μόνο μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία, θα φέρει αποτελέσματα, στέλνοντας το μήνυμα προς τον κ. Μητσοτάκη ότι η υποχωρητικότητα ανοίγει την όρεξη της Άγκυρας.
Επίσης, το ΚΚΕ κάνει λόγο για προβληματικές κυβερνητικές θέσεις για τα χωρικά ύδατα που δίνουν άλλοθι στην Άγκυρα, ενώ βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου που συνδιαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση.Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι η αποτυχία του πρωθυπουργού ήταν απόλυτη, καθώς «όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις, αλλά δίνεται μήνυμα ανοχής των προκλήσεων μέχρι το Δεκέμβριο».
«Τα σημερινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να θέσει την Ε.Ε. προ των ευθυνών της, απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τονίζεται ότι «παρά τη νέα Navtex στα 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε “κυρώσεις ή μέτρα” αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στη Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η Ε.Ε. δεν θα χρησιμοποιήσει καν “μέσα ή επιλογές” εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η «έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές. Είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 ν.μ.».