Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Γράμμα από τις Βρυξέλλες: Η Ευρώπη δεν φόρεσε τη μάσκα της


της Πηνελόπης Γαβρά

Ήταν Σάββατο πρωί, στις Βρυξέλλες πριν από δέκα πέντε ημέρες, όταν στο τηλέφωνο η φωνή του συναδέλφου στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ενημέρωνε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Για δευτερόλεπτα τα πάντα πάγωσαν και συναισθήματα όπως τρόμος, ανησυχία και άγχος άρχισαν να με κυριεύουν, αφού ήμασταν καθημερινά μαζί... Ακολούθησε ένα ατελείωτο Σαββατοκύριακο, καθώς στην πρωτεύουσα της Ευρώπης τα τεστ γίνονται μόνο εργάσιμες ημέρες!
Μόνη με τον φόβο του ιού, σε μια ξένη χώρα με ένα σύστημα υγείας άγνωστο και δυσκίνητο, σκεφτόμουν όλους όσοι βρίσκονταν στην ίδια θέση με μένα και ζουν τις ίδιες αγωνίες μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους. Τελικά έφτασε Τρίτη απόγευμα όταν στο email μου είδα γραμμένο το negatif.
Ταυτόχρονα στο Βέλγιο των 11,5 εκατομμυρίων ανθρώπων (ίδιος πληθυσμός με την Ελλάδα) που φιλοξενεί την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 εθνών, τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 10.000 ημερησίως με αυξητική τάση, ενώ σήμερα πλησιάζουν τα 20.000 και οι εισαγωγές ασθενών διπλασιάζονται κάθε οκτώ ημέρες και προβλέπεται να φτάσουν τις 2.000 μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.
Η μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, κλείσιμο της εστίασης, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ «δικαιολογείται» από την πολιτική σύνθεση της χώρας , αφού εννέα υπουργοί, εθνικοί και περιφερειακοί, έχουν λόγο για θέματα υγείας. Το πρόβλημα των διαφορετικών κανόνων επισημαίνουν και οι Επίσκοποι της χώρας σε κοινή επιστολή τους, όπου τονίζουν «ότι τη μάχη εναντίον του κορωνοϊού θα την κερδίσουμε μόνο αν υπάρξει ενιαία στρατηγική».Και να φανταστεί κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην πόλη που αποτελεί το κέντρο λήψης των αποφάσεων.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη, αν και ανέμενε αυτό το δεύτερο και πιο επιθετικό κύμα της πανδημίας, δείχνει ανήμπορη να το αντιμετωπίσει. Γι άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι παθογένειές της, που είναι η καθυστέρηση και η έλλειψη ενιαίας στρατηγικής.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπολογίζοντας τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν καταστροφικές τις συνέπειες ενός δεύτερου lock down, στο οποίο αναπόφευκτα τώρα ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλον.

ΥΓ. Η μάσκα,που τη βγάζω μόνο όταν μπαίνω σπίτι μου, ήταν αυτή που με προφύλαξε από τον περίγυρο των θετικών κρουσμάτων στον εργασιακό χώρο!