Οι πληροφορίες ότι υπάρχει αντίθεση ανάμεσα σε μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων και στην κυβέρνηση επιμένουν πιεστικά. Για την ώρα είναι μόνο πληροφορίες. Η κυβέρνηση προφανώς δεν τις επιβεβαιώνει, αντιθέτως τις διαψεύδει κατηγορηματικά, οι ειδικοί αποφεύγουν συστηματικά να.. μιλήσουν καθαρά. Μαθαίνουμε πάντως ορισμένα πράγματα από τα συμφραζόμενα των δηλώσεών τους στις καθημερινές εμφανίσεις τους στα τηλεοπτικά δίκτυα. Η κατάσταση αυτή σίγουρα βολεύει την κυβέρνηση, ωστόσο εκθέτει τους επιστήμονες. Μερικοί εξ αυτών δεν διστάζουν να λειτουργήσουν σε κάποιες περιπτώσεις ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης για άγνωστους λόγους.
Υποψίες έχουμε, υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, λείπουν όμως οι βεβαιότητες ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα. Πρέπει πάντως να συνειδητοποιήσουν ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν τα επίχειρα της εσκεμμένης σιωπής τους. Πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι οι εξουσίες είναι αδίστακτες και όταν στριμώχνονται, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, επιχειρούν και συνήθως τα καταφέρνουν λόγω της ισχύος που έχουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να κατασκευάσουν αποδιοπομπαίους τράγους για να μην εισπράξουν αυτές την οργή των πολιτών.
Μας λένε οι ειδικοί ότι η κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι καθόλου καλή. Ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Μας λένε επίσης ότι αυτοί από καιρό είχαν επισημάνει το πρόβλημα και πρότειναν λύσεις. Δεν έχουμε λόγο να μην τους πιστέψουμε. Δεν μας λένε όμως ποιες λύσεις. Μας λένε ακόμη ότι περίμεναν το δεύτερο κύμα και ήταν σίγουροι πως θα είναι πολύ πιο επώδυνο για την κοινωνία συγκριτικά με το πρώτο. Καμία αμφιβολία περί αυτού. Αλλωστε αυτό υποστήριζαν οι αρμόδιοι επιστήμονες σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Μας λένε, τέλος, ότι έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες.
Ωστόσο: αν είχαν διαπιστώσει το πρόβλημα σε όλη την έκτασή του, αν είχαν εισηγηθεί δράσεις για να αντιμετωπιστεί, αν ούτε ο χρόνος εκδήλωσης του δεύτερου κύματος ούτε η ένταση του φαινομένου τούς αιφνιδίασε, τότε γεννάται το ερώτημα γιατί δεν επέμειναν στη λήψη των μέτρων που θεωρούσαν με επιστημονικά κριτήρια ότι είναι αναγκαία για να περιοριστεί η πανδημία; Γιατί δεν έκαναν γνωστές στους πολίτες τις προτάσεις τους; Θα πει κάποιος ότι δεν είναι δική τους δουλειά να λαμβάνουν μέτρα, παρά μόνο να εισηγούνται, ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει το πότε και το πώς. Σωστό. Ομως από τη στιγμή που η κυβέρνηση μας τσαμπουνάει μέρα-νύχτα ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις συστάσεις των ειδικών και ότι δεν κάνει του κεφαλιού της, δικαιούται ο καθένας να σκεφτεί ότι η γραμμή που εφαρμόζεται έχει τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών.
Συμφώνησαν, δηλαδή, με την αύξηση της πληρότητας στα πλοία από το 65% στο 80% μέσα σε 24 ώρες; Συμφώνησαν, δηλαδή, να μη γίνονται τεστ στους τουρίστες που έρχονταν από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο; Συμφώνησαν, δηλαδή, ότι η κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι θεραπεύσιμη; Κανένας εχέφρων άνθρωπος δεν θα μπορούσε να συναινέσει με τέτοιες ολέθριες επιλογές. Μόνον οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα έβαζαν την υπογραφή τους για να εξυπηρετήσουν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που τους πίεζαν φορτικά. Υπήρχε διέξοδος για τους επιστήμονες; Αν όντως διαφωνούν, έχουν δυο επιλογές: είτε δημοσιοποιούν τις αντιρρήσεις τους είτε παραιτούνται. Διαφορετικά, θα είναι συνυπεύθυνοι, κι ας μην έλαβαν αυτοί τις αποφάσεις.
- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών