Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Το ΕΣΡ, η Χρυσή Αυγή και τα κανάλια

Την ισότιμη προβολή του κόμματος της Χρυσής Αυγής από τα κανάλια επιχειρούσε να επιβάλει «σύμφωνα με τον νόμο» το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από το 2012, οπότε η εγκληματική οργάνωση έγινε μέρος του Κοινοβουλίου.
Με απανωτές συνεδριάσεις, αλλά και αποφάσεις, το ΕΣΡ τότε, υπό τον πρόεδρο Ι. Λασκαρίδη, επικαλούμενο την απαίτηση του νόμου για.. «πολιτική πολυφωνία» από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τουλάχιστον για όσα κόμματα έχουν εκπροσώπηση στη Βουλή, επιχειρούσε να επιβάλει την προβολή των θέσεων, τη δημοσιότητα των εκδηλώσεων και τη συμμετοχή των χρυσαυγιτών στα τηλεοπτικά πάνελ.

Πολυφωνία χωρίς διάλογο

Το ευτύχημα -ας το πούμε έτσι- ήταν ότι το τι εστί Χρυσή Αυγή φάνηκε πολύ νωρίς, ήδη από τον Ιούνιο 2012, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης χειροδίκησε εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 όπου ήταν καλεσμένος. Η συμπεριφορά τραμπούκου σήμανε καμπανάκι στα κανάλια, τα οποία έκτοτε απέφευγαν να καλούν εκπροσώπους της Χ.Α. στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους άλλων κομμάτων, ενώ και από την πλευρά των κομμάτων οι εκπρόσωποι αρνούνταν να παρευρεθούν σε τηλεοπτικό πάνελ εάν υπήρχε συμμετοχή χρυσαυγίτη.
Είναι χαρακτηριστική πάντως η αντίδραση του ΕΣΡ μετά το σκηνικό: με γνωμοδότησή του αποφαινόταν ότι «οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να οργανώνουν συζητήσεις με επιμέρους ομάδες των πολιτικών κομμάτων ούτως ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα. Από καμία διάταξη του συντάγματος και των νόμων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αποκλεισμός από τη συζήτηση οιουδήποτε κόμματος που συμμετέχει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012». Ο τότε πρόεδρος του ΕΣΡ δήλωνε ότι ο κάθε σταθμός πρέπει να λαμβάνει μέτρα που να υποστηρίζουν τη νηφαλιότητα. «Αν υπάρχει εκτροπή, μπορεί να προβαίνει σε διαφημιστικό διάλειμμα» έλεγε.

Η θέση τής… μη θέσης

Μέλη του ΕΣΡ, τότε, σήκωναν τα χέρια ψηλά και επικαλούνταν το «πράσινο φως» που είχε πάρει η Χ.Α. από τον Άρειο Πάγο. Όπως έλεγαν, το ανώτατο δικαστήριο θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικό κατά την εξέταση των προϋποθέσεων των υποψηφίων στις εκλογές.
Μια άλλη ατυχής στιγμή ήταν όταν λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και αφού είχε ξεκινήσει η έρευνα από τον εισαγγελέα για να διαπιστώσει εάν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, τον Σεπτέμβριο του 2013, το ΕΣΡ καλούσε σε απολογία το Mega με την αιτιολογία ότι «δεν προέβαλε προσηκόντως τις πολιτικές θέσεις τής Χρυσής Αυγής». Επρόκειτο για την τήρηση της «πολιτικής πολυφωνίας».
Στη συνέχεια, μετά τις συλλήψεις και τις αποκαλύψεις και ύστερα από έγκλιση της Χ.Α., διερευνούσε, τον Δεκέμβριο 2013, την κάλυψη από τα τηλεοπτικά κανάλια τής έρευνας και των συλλήψεων μελών και βουλευτών του κόμματος. Το ΕΣΡ εξέταζε τους τηλεοπτικούς σταθμούς για... παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και για... δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας.
Ήταν εκείνη η εποχή και στη συνέχεια, μετά το 2015, όταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και η ΕΡΤ βρέθηκαν μπροστά σε μια μεγάλη αντίφαση, ιδίως σε προεκλογικές περιόδους: από τη μία πλευρά υποχρεώνονταν να «καλύπτουν» ειδησεογραφικά την εγκληματική οργάνωση, από την άλλη όμως ήταν υπόλογοι για παρεκτροπές και εκφορά ρατσιστικού και μισαλλόδοξου λόγου από τους χρυσαυγίτες. Αυτό βέβαια ουδόλως εμπόδισε τους τηλεοπτικούς σταθμούς να φιλοξενούν σποραδικά συνεντεύξεις των στελεχών των ναζί -όπως άλλωστε έκαναν ήδη από τη δεκαετία του 1990- σε ενημερωτικές ή και ψυχαγωγικές εκπομπές, είτε με πρόφαση την «αποδόμησή» τους, είτε «για ενημέρωση», δίνοντάς τους λόγο και τηλεοπτικό χρόνο και εξωραΐζοντας την πραγματική τους εικόνα.
 
Αγγέλα Νταρζάνου / Aυγή (12.10.20)