Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Αυτά μόνο στον Σκάι τ’ ακούς!


Κάνεις ραδιοφωνικό ζάπινγκ (γιατί σου αρέσει το ραδιόφωνο και, χωρίς κολλημένη βελόνα, το ακούς στο σπίτι, στο γραφείο –όταν γράφεις κάτι εύκολο–, στο αυτοκίνητο, στον δρόμο –όταν περπατάς), αλλά αυτό έχει και τους κινδύνους του: να πέσεις σε κάτι που σε κουφαίνει· ευτυχώς μόνο μεταφορικά. Όπως το Σάββατο το μεσημέρι στον Σκάι, στην εκπομπή τής Γκίζας –συμπαθής και ιδιαίτερη.. στον λόγο της, με ιδιότυπο χιούμορ, λεπτό, που κάποιες φορές τσιμπάει με τον τρόπο του ημετέρους, υμετέρους και ουδέτερους. Μια εβδομαδιαία εκπομπή, ανάλαφρη, με σαββατιάτικο πνεύμα, όπου φιλοξενεί τον Κώστα Λεφάκη για σχολιασμό. Το περασμένο Σάββατο πέφτεις σε μια αστρολογική λογική που δεν μπορείς να την πιστέψεις.
Η Γκίζα, ως συνήθως, του βάζει διάφορες ημερομηνίες γεννήσεων και του ζητάει να σκιαγραφήσει τον/την, ας πούμε, κτήτορα της ημερομηνίας. Έτσι, μπαίνοντας στην καρδιά τής επικαιρότητας, τον ρωτάει για τη «γυναίκα που στα χέρια της κράτησε αυτή την καυτή υπόθεση», εννοώντας τη δίκη τής Χρυσής Αυγής. Το μοναδικό στοιχείο που του δίνει είναι μια χρονολογία γέννησης, σκέτη, χωρίς μήνα και χωρίς ημέρα: 1949. Απούσης αυτής της πληροφορίας (μήνας, ημέρα γέννησης) ο αστρολόγος εκτιμά ότι «η κυρία αυτή είναι γεννημένη καλοκαίρι ή χειμώνα χωρίς να αποκλείω τις αρχές φθινοπώρου» –αφήνει έξω την άνοιξη...
Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη –που σήμερα έχει αποσυρθεί από τον κλάδο– είναι η πρώην εισαγγελέας τού Αρείου Πάγου που ανέλαβε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, την έδεσε με πλήθος από στοιχεία, τύλιξε τους χρυσαυγίτες σε πολλές εκατοντάδες κόλλες χαρτιού και τους έστειλε στο σκαμνί. Δεν ξέρουμε αν η Γκίζα εννοούσε ακριβώς αυτήν (που την κατονόμασε) και όχι την πρόεδρο του δικαστηρίου που πήρε την καταδικαστική και ιστορική την απόφαση, τη Μαρία Λεπενιώτη. Προφανώς, αυτήν εννοούσε, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι βάσει του 1949, η εκτίμηση του Κώστα Λεφάκη ήταν ότι:
"…η κυρία αυτή έκανε τα αδύνατα δυνατά για να φέρει το αποτέλεσμα εκεί που θα ικανοποιούσε το σύστημα και γενικότερα τις μάζες».
Φυσικά, αυτά μόνο στον Σκάι μπορείς να τα ακούσεις –και μάλιστα τεκμηριωμένα. Γιατί, όπως μας εξήγησε ο Κ. Λεγάκη, το 1949 «ανήκει στο κινεζικό έτος τού βούβαλου» και «σε γενικές γραμμές έχει τον Δία στον Υδροχόο με τον Ποσειδώνα στον Ζυγό, που κάνουν μια αρμονική παρουσία και ο Κρόνος είναι στην Παρθένο που έχει μια καλή σχέση με το ζώδιο του Αιγόκερω που εκπροσωπεί όλη τη χρονιά του '49».
Καταλάβατε, με αυτήν τη βαθιά ανάλυση γιατί καταδικάστηκε η ναζιστική οργάνωση; Γιατί η κυρία Κουτζαμάνη γεννήθηκε το 1949. Καμιά σημασία που η πρόεδρος του δικαστηρίου, η κυρία Λεπενιώτη, γεννήθηκε το 1958. Ή μήπως το 1958 ανήκει, και αυτό, στο έτος του βούβαλου; Ξέρει κανείς;
- από το Harddog