Εκτός από τους υπαλλήλους που έχει στη διάθεσή του κάθε υπουργός (απαραίτητους συν ημιαπασχολούμενους συν αργόσχολους εκ των ημετέρων), έχει πλέον και τη φοβερή –και τόσο άκοπη– δυνατότητα να αναθέσει στο διαδικτυακό ψαχτήρι την αναζήτηση. Και να λύσει ακαριαία την απορία του. Δεν πρόκειται για παρωνυχίδα, ούτε για υπεράσπιση του γνωστού τοπικισμού. Αλλά να. Κάθε άνθρωπος αγαπάει τη γενέτειρά του. Και όταν ακούει έναν υπουργό να αναρωτιέται για την ύπαρξη της γενέτειράς του, και μάλιστα με τόνο που να την αμφισβητεί, ή όταν ακούει τον Εχίνο να γίνεται Ενίχος σε επίσημα χείλη, όπως συνέβη προ μηνών, ακούει σνομπισμό, απαξίωση, ίσως και ψιλή ειρωνεία. Και δικαιώνονται τότε μέσα του τα παράπονά του για το αθηναιοκεντρικό κράτος, ακόμα κι όσα δεν στέκουν.
Μάλλον θα ’πρεπε να τα σκεφτεί όλα αυτά ο κ. Χαρδαλιάς, πριν ενοχοποιήσει το Χρώμιο, χρεώνοντάς του μάλιστα υπερμεταδοτικό πάρτι 70 ατόμων, όταν οι ντόπιοι μιλούν για τριακονταμελή παρέα. Υπουργός είναι. Και δη από εκείνους που επενδύουν πολλά στην εικόνα του υπερδραστήριου και του υπερπληροφορημένου. Δεν είναι δημοσιογράφος, για να αντιγράφει το στυλάκι οκνηρίας, με το οποίο οι τηλερεπόρτερ γλιστρούν συχνά στον παρατονισμό ονομάτων που τους είναι άγνωστα, είτε για χωριά και κωμοπόλεις πρόκειται είτε για βουνά ή ποτάμια. Ούτε και αυτοί έχουν ακουστά το Ιντερνετ.
Και ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης δεν πρέπει να τα πάει καλά με τη διαδικτυακή αναζήτηση. Διαφορετικά, δεν θα ισχυριζόταν στο κήρυγμά του ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι πιστοί απ’ όσοι σε άλλες χώρες, γι’ αυτό έχουμε λιγότερους θανάτους από τον κορωνοϊό». Αίφνης, η Ιορδανία, με πληθυσμό όσο και ο ελληνικός, και με τους κατοίκους της μουσουλμάνους κατά 95%, έχει 345 νεκρούς. Το δε Ουζμπεκιστάν των 30 εκατομμυρίων, επίσης μουσουλμάνων κατά 95%, έχει 525 νεκρούς, περίπου όσους και η Ελλάδα. Λοιπόν, σεβασμιότατε; Ιορδανοί και Ουζμπέκοι είναι πιο πιστοί από τους Ελληνες; Ή ο Αλλάχ είναι ισχυρότερος του βιβλικού θεού και του Ιησού;
Παντελής Μπουκάλας / «Καθημερινή» (20.10.2020)