Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Και ο ιός της προπαγάνδας σε έξαρση


Εκθετική καμπύλη ακολουθεί η κυβέρνηση στην προπαγάνδα ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Σε άτυπο ρόλο λοιμωξιολόγων, υψηλόβαθμα στελέχη της επιμένουν στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στην προσβολή της κοινής λογικής, δίχως να δέχονται σοβαρή κριτική από τα περισσότερα ΜΜΕ (της λίστας Πέτσα).
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις.. Γεωργιάδης, απέδωσε ουσιαστικά την ευθύνη της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα. «Ηταν χιλιάδες στο Εφετείο, ο ένας πάνω στον άλλον, οι περισσότεροι χωρίς μάσκες. Ηταν φύσει και θέσει αδύνατο να μην έχουμε αύξηση των κρουσμάτων» απεφάνθη ο υπουργός. Φυσικά πρόκειται για εντελώς ψευδή αναφορά αφού στη συντριπτική πλειονότητά τους οι συγκεντρωμένοι φορούσαν μάσκες. Οι μοναδικές στιγμές που κάποιοι αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν τις μάσκες ήταν όταν η ΕΛ.ΑΣ., με ευθύνη του υπουργού Προ.Πο. Μ. Χρυσοχοΐδη, αποφάσισε να πνίξει τη συγκέντρωση στα χημικά.
Ενδεχομένως βέβαια να γνωρίζει κάτι παραπάνω ο κ. Γεωργιάδης και πιθανότατα η συντριπτική πλειονότητα των αντιφασιστών να ήταν από την Καστοριά (που τώρα έχει λοκντάουν), τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα (πορτοκαλί περιοχές). Παράλληλα, είναι δεδομένο πως και για την αύξηση κρουσμάτων Covid στις ποδοσφαιρικές ομάδες φταίει η συγκέντρωση στο Εφετείο, κατά τη λογική Γεωργιάδη.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πήγε ένα βήμα πιο μακριά. Ο κ. Πέτσας ισχυρίστηκε πως δεν τίθεται θέμα υπερμετάδοσης στα σχολεία ή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δικαιολογώντας το συμπέρασμά του για τα ΜΜΜ, ο ίδιος ανέφερε ότι κατά τις ώρες αιχμής έγιναν στοχευμένα τεστ σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό στο Σύνταγμα και το Θησείο και διαπιστώθηκε, για παράδειγμα, ότι από τα 3.046 τεστ που έγιναν την Τρίτη στο Σύνταγμα μόλις 29 βρέθηκαν θετικά. Δηλαδή, εξήγησε, «το ποσοστό θετικότητας ήταν κάτω από τη μονάδα, τη στιγμή που στο σύνολο της χώρας είναι πάνω από τρία».
Ως προς τα σχολεία ο κ. Πέτσας, για να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές επιλογές, ανέφερε πως έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει ζήτημα διασποράς από μαθητή σε μαθητή, πως τα κρούσματα είναι πολύ περιορισμένα και συνήθως μαθητής ή εκπαιδευτικός φέρνει τον ιό απ’ έξω μέσα στο σχολείο, αλλά δεν γίνεται μεταφορά μεταξύ μαθητών! Ακρως επιστημονικό το συμπέρασμα: δεν είναι όλοι οι συγχρωτισμοί μεταδοτικοί!

Κώστας Ζαφειρόπουλος / EφΣυν