Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Η δίκη, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ 
Τις πρώτες μέρες της δίκης, και ειδικά τη μέρα που κατέθεσε η Μάγδα Φύσσα ή κάποιοι πολιτικοί, η παρουσία των ΜΜΕ ήταν έντονη και δύσκολα έβρισκε κανείς θέση στα προορισμένα για δημοσιογράφους έδρανα. Το ενδιαφέρον γρήγορα όμως κατέρρευσε και έπαψαν όλα τα συστημικά ΜΜΕ να διαθέτουν χώρο για ανταπόκριση από τη δίκη. Τα έδρανα των δημοσιογράφων άδειασαν και παρέμειναν άδεια μέχρι το τέλος.
Η κάλυψη της δίκης αφορούσε πλέον αποκλειστικά την «Εφ.Συν.», τις εφημερίδες της Αριστεράς και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και φυσικά τα μέλη του παρατηρητηρίου goldendawn watch και της ακούραστης δικηγορικής ομάδας του (Στεύη Κίτσου, Ντομινίκ Αρβανίτης, Δάφνη Καραγιάννη, Δάφνη Κωστούλα, Κωνσταντίνα Γεωργοπούλου), που ανέλαβε να καταγράψει τα πάντα μιας και η πολιτεία το θεώρησε περιττό.
Ολόκληρη η δικαστική διαδικασία είναι καταγραμμένη και θα αποτελέσει στο μέλλον το αποτελεσματικότερο εργαλείο για όποιον θελήσει να μάθει την εξέλιξη της ιστορικής δίκης, πέρα από τα βιβλία που ήδη κυκλοφορούν και θα κυκλοφορήσουν.
Κάλυπταν καθημερινά τη δίκη οι: Αντα Ψαρρά, Μαρία Δήμα, Αφροδίτη Τζιαντζή και Γιώτα Τέσση («Εφ.Συν.»), Παντία Καζαντζή («Ριζοσπάστης»), Ειρήνη Προμπονά («Στο Κόκκινο»), Γιάννης Ανδρουλιδάκης («Αυγή»), Αφροδίτη Φράγκου («Εργατική Αλληλεγγύη»), Γεράσιμος Λιόντος («Κόντρα») και Αντώνης Αναστασόπουλος (reader.gr). Εκτενή κάλυψη της δίκης είχαν και άλλα Μέσα, μεταξύ των οποίων η εφημερίδα «Documento» και το documento.gr.
Από τη στιγμή που δεν επιτράπηκε η τηλεοπτική κάλυψη της δίκης επειδή δεν συνηγόρησε ως προς αυτό η Χρυσή Αυγή, η μόνη εικόνα από τη δικαστική αίθουσα ήταν μέσα από τον φακό των φωτορεπόρτερ που με συνέπεια κάλυψαν όλες τις συνεδριάσεις.
Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες της Τατιάνας Μπόλαρη και του Γιάννη Παναγόπουλου (Eurokinissi), του Παντελή Σαΐτα (ΑΠΕ), του Γιάννη Λιάκου (Intime), του Μάριου Λώλου (κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα») και του Νίκου Λυμπερτά (Sooc) μετέφεραν σε όλο τον κόσμο τον καθημερινό αγώνα της Μάγδας Φύσσα, τα επεισόδια των χρυσαυγιτών μέσα στο Εφετείο, τις στιγμές που θύματα και αυτόπτες μάρτυρες αναγνώριζαν κατηγορούμενους για επιθέσεις, τη μαχητικότητα των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και πολλές άλλες στιγμές στις οποίες έχει αποτυπωθεί η ιστορικότητα της δίκης.
Οι εκπρόσωποι των ελληνικών ΜΜΕ επέστρεψαν τελικά τις τελευταίες μέρες της δίκης, για να ακούσουν την ετυμηγορία και να πληροφορήσουν την κοινή γνώμη καθώς την ύστατη στιγμή δόθηκε «χώρος» στα ΜΜΕ στα οποία εργάζονται. Κρίμα που κανείς από αυτούς δεν μπορεί να πει τίποτα για το σύνολο της εξάχρονης σχεδόν διαδικασίας, για τα σημεία καμπής, για τις αποκαλύψεις, για τις αγορεύσεις, για το ξεδίπλωμα βήμα βήμα της δράσης μιας εγκληματικής οργάνωσης που θέλησε να επιβάλει στην Ελλάδα την ωμή ναζιστική βία.
Κρίμα που τα ΜΜΕ δεν ήταν εκεί να δουν πόσο έωλος ήταν ο ισχυρισμός για «στημένο» κατηγορητήριο. Κι ακόμα πιο κρίμα που τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ κάλυψαν τη δίκη πολύ περισσότερο από τα εγχώρια. Οσο λοιπόν κι αν τώρα όλοι σπεύδουν να αποτυπώσουν την ιστορικότητα της απόφασης, έχουν πλήρη άγνοια για την αποδεικτική διαδικασία και για το τι διαδραματίστηκε στη δικαστική αίθουσα.
Για όλους αυτούς η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν αόρατη. Για όλους εμάς ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία που έπρεπε να ζήσει ο κάθε πολίτης άμεσα ή έμμεσα, για να φωνάξει δυνατά όχι στον ναζισμό και στον φασισμό.
ΕΦ.ΣΥΝ.