Αντισυνταγματική απόφαση της υπουργού Παιδείας για αποκλεισμό μαθητών από την εκπαίδευση, γράφει στο πρωτοσέλιδό της σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών ενώ στο κύριο άρθρο της αναφέρει:
«H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους ... Ολοι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια» - Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 16. «Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση» - Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., άρθρο 14. «Καθένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση» - Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, άρθρο 26.
Οσο και αν μερικές φορές οι θεμελιώδεις αρχές του νομικού πολιτισμού μας ακούγονται ως μεγαλόστομες διακηρύξεις μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα, αποτελούν την αδιαπραγμάτευτη βάση πάνω στην οποία ρυθμίζονται οι σχέσεις του κράτους με τους πολίτες. Τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών είναι βασικές υποχρεώσεις της πολιτείας.
Είναι απίθανο η υπουργός Παιδείας, νομικός η ίδια, να αγνοεί ότι η πρωτοφανής διάταξη με την οποία επέλεξε να «τιμωρήσει» τους μαθητές, που κινητοποιούνται για το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση σε ασφαλείς για την υγεία τους συνθήκες, είναι παράνομη. Είναι αδύνατο να μην καταλαβαίνει ότι παραβιάζει και το Σύνταγμα της χώρας και τα θεμελιώδη νομικά κείμενα της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, όταν «αποφασίζει και διατάσσει» τον αποκλεισμό μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία, έστω και στην εκδοχή της τηλεκπαίδευσης.
Προφανώς η κ. Κεραμέως γνωρίζει ότι παρανομεί. Προφανώς καταλαβαίνει ότι δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε μαθητή να παρακολουθήσει μάθημα, ούτε να επιβάλει στον καθηγητή του να φακελώσει τους «απείθαρχους», να φτιάξει λίστες απόβλητων από την τάξη, ακόμη και την ψηφιακή.
Αλλά η ίδια η υπουργός, όπως και όλη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουν τυφλωθεί κυριολεκτικά από μια εκτός ορθολογισμού -και εκτός νόμου- ιδεολογική εμπάθεια απέναντι σε εφήβους που, έστω και άτσαλα ή απλοϊκά, ζητούν τα αυτονόητα. Τα ίδια που εισηγούνταν από την αρχή της πανδημίας στην κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι για να μη γίνουν τα σχολεία δεξαμενές υπερμετάδοσης του κορονοϊού.
Αλλωστε, απόδειξη της τύφλωσης και της υποκριτικής έγνοιας της κ. Κεραμέως να μη χάσουν, τάχα, τα μαθήματα οι μαθητές των κατειλημμένων σχολείων είναι το εξής: από την προβληματική έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τους μαθητές στοιβαγμένους σε τμήματα των 25-27, δεκάδες σχολεία έκλεισαν λόγω εμφάνισης κρουσμάτων. Γι' αυτά τα σχολειά, όπου την «κατάληψη» την έκανε ο κορονοϊός, γιατί η υπουργός δεν έδειξε την παραμικρή έγνοια για τηλεκπαίδευση;