Ερώτηση στους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης κατέθεσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, σχετικά με κλείσιμο της μονάδας της «Πίτσος» στου Ρέντη μετά από 155 χρόνια καθώς η γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate (BSH) θα μεταφέρει την παραγωγή στην Τουρκία.
Στο κείμενό της η κ. Μπακαδήμα.. παραθέτει στοιχεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), που ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου και μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες αυτή τη στιγμή στη χώρα.
«Στο μεταξύ, τα ΜΜΕ έχουν κατακλειστεί με άρθρα αναφορικά με την απόφαση αυτή της BSH με τα οποία οι ευθύνες για την αποχώρηση του εργοστασίου αποδίδονται άλλοτε στη σημερινή και άλλοτε στην προηγούμενη κυβέρνηση, και οι μόνοι πραγματικά χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι» σημειώνει η βουλευτής και προσθέτει τα εξής:
Σύμφωνα με την ΠΟΕΜ η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1865, και πέρασε στον πλήρη έλεγχο της BSH το 2015, είναι κερδοφόρα. Παρ’ όλα αυτά όπως σημειώνει "η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα σταματήσει την υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31/12/2020”.
Κατά την ΠΟΕΜ τα προϊόντα Πίτσος που σήμερα παράγονται στο εργοστάσιο του Ρέντη θα παράγονται πλέον στην Τουρκία, ενώ η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών.
Η ΠΟΕΜ επαναφέρει και το θέμα του συμβιβασμού με τη SIEMENS. Όπως λέει στην επιστολή "η εταιρεία BSH (Pitsos) χρησιμοποιήθηκε από τη Siemens - Bosch -έως το 2014 κατείχαν έκαστη απο 50% της BSH (Pitsos)- ως αντάλλαγμα με την Κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία σύμβασης, αναφέρεται σαφώς ότι η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεις εργασίας”.
Η εν λόγω επένδυση όπως αναφέρει η ΠΟΕΜ στην επιστολή της, αφορούσε τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της BSH (Pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. «Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη ‘βούλα’ των κυβερνήσεων η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα» καταγγέλλει η ΠΟΕΜ.
Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένη την επιδίωξη της κυβέρνησης να προσελκύει επενδύσεις στη χώρα μας και όχι να συναινεί στην αποχώρηση κερδοφόρων εταιρειώνΕρωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1. Ποια ακριβώς είναι η κατάσταση σήμερα αναφορικά με το εργοστάσιο της Pitsos στου Ρέντη; Πρόκειται να κλείσει και αν ναι, εντός ποίου χρονοδιαγράμματος;
2. Αν όντως ισχύει πως θα κλείσει το συγκεκριμένο εργοστάσιο, για ποιο λόγο πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση;
3. Ισχύει πως η παραγωγή θα μεταφερθεί στην Τουρκία;
4. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι, όντως, κερδοφόρα;
5. Πόσα άτομα απασχολεί το εργοστάσιο στου Ρέντη;
6. Σε περίπτωση που κλείσει το εργοστάσιο, ποια η πρόβλεψη για τους εργαζόμενους;