του Νίκου Σβέρκου
H δημοσκόπηση της Prorata, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, προκάλεσε αίσθηση, καθώς για πρώτη φορά μετά την επέλαση του κορωνοϊού η εικόνα της κυβέρνησης εμφανίζεται να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Υπενθυμίζουμε ότι η έρευνα κατέγραψε ότι το 52% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας,..
Στα «μικρά γράμματα» της δημοσκόπησης υπήρχε όμως και ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον εύρημα: η συχνότητα με την οποία ενημερώνεται κανείς για τις εξελίξεις μέσω της τηλεόρασης, αλλά και το είδος του μέσου που επιλέγει (τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή η τηλεόραση) επηρεάζουν καταλυτικά τη στάση του/της απέναντι στην πραγματικότητα του κορωνοϊού και της οικονομίας.
«Ενδεικτικά, μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από την τηλεόραση» αναφέρουν οι αναλυτές της Prorata, «το 64% αξιολογεί θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο οι θετικές αξιολογήσεις αγγίζουν μόλις το 21%». Αντίστροφα, «μεταξύ όσων ενημερώνονται σε καθημερινή βάση και για αρκετές ώρες από τα social media, το 63% αξιολογεί με αρνητικό πρόσημο τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από τα social media, το ποσοστό αρνητικών αξιολογήσεων μειώνεται αισθητά στο 46%».
Φαίνεται λοιπόν πως η σχέση είδους μέσου και επηρεασμού προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση είναι ευθεία και στενή. Με άλλα λόγια, τα μέσα επιδρούν καθοριστικά μεν στην άποψη του δέκτη των μηνυμάτων, ωστόσο οι απόψεις που καταγράφονται εκεί οδηγούν στη δημιουργία τόσο έντονων εντυπώσεων, που μπορεί να επηρεαστεί τελικά η ίδια η αντίληψη της πραγματικότητας.
Κάποιος πολίτης που παρακολουθεί τις ντουντούκες της λίστας Πέτσα εμφανίζεται πιο «ευάλωτος» στην προπαγάνδα. Αντίθετα, κάποιος που παρακολουθεί στενά τις απόψεις που εκφράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται πιο «υποψιασμένος» για τις εξελίξεις, έχει πρόσβαση σε περισσότερες πηγές και άρα επερωτά διαρκώς το τι συμβαίνει και τι μεταδίδεται από τις κυβερνητικές διόδους ενημέρωσης.
-το κείμενο του Ν. Σβέρκου είναι από την Αυγή (20.9.2020)