Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ε.Ε.: Η αυτορρύθμιση δεν αρκεί για την καταπολέμηση fake news


Η λύση της αυτορρύθμισης δεν αρκεί για την καταπολέμηση της διαρροής ψευδών ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, μάλιστα, σκοπεύει να αναλάβει ρυθμιστικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των fake news.. πριν από τα τέλη του 2020.
“Η αυτορρύθμιση δεν αρκεί για την καταπολέμηση του κύματος των ψεύτικων ειδήσεων και της παραπληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου”, αναφέρει η Επιτροπή σε αξιολόγησή της επί του “Κώδικα Ορθής Πρακτικής” για την Παραπληροφόρηση.
Ο “Κώδικας Ορθής Πρακτικής” για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και 12 μήνες και έχουν δεσμευτεί σε αυτόν δια της υιοθέτησης του οι online πλατφόρμες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο κλάδος της διαφήμισης στην Ευρώπη.
Παρέχει δε μέτρα αυτορρύθμισης, προκειμένου οι διαδικτυακές πλατφόρμες και ο κλάδος της διαφήμισης να επιτύχουν τους στόχους, που έθεσε η Επιτροπή τον Απρίλιο του 2018, με βάση τέσσερις κατευθυντήριες αρχές: διαφάνεια, συμμετοχικότητα, αξιοπιστία και πολυμορφία.
“Ο κώδικας έφερε το πρόβλημα στο προσκήνιο και ενθάρρυνε τις εταιρείες του Διαδικτύου να κάνουν περισσότερα. Απαιτείται, ωστόσο, βελτίωση σε θέματα αναφορών των σχετικών περιστατικών και μεγαλύτερη συνεργασία με τον τομέα της διαφήμισης”, σημειώνεται στην έκθεση αξιολόγησης.
Η αξιολόγηση εντοπίζει, πάντως, και θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του Κώδικα , όπως η αυξημένη λογοδοσία και ο δημόσιος έλεγχος στις διαδικτυακές πλατφόρμες. “Ωστόσο, η ποιότητα των πληροφοριών, που αποκαλύπτονται από τους υπογράφοντες τον Κώδικα, παραμένει ανεπαρκής και οι ελλείψεις περιορίζουν την αποτελεσματικότητά του”, σημειώνει η Επιτροπή.

Πέρα από την αυτορρύθμιση

Βασιζόμενη στην πρόοδο που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό, η Επιτροπή σχεδιάζει να υποβάλει μια νέα πρόταση με δύο συμπληρωματικές πρωτοβουλίες έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα σχέδιο, που φέρει τον εμβληματικό τίτλο “Ευρωπαϊκή Δράση για τη Δημοκρατία” και για το “πακέτο” μέτρων “Digital Services Act”.
Στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω το έργο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και να προσαρμοστεί στις εξελισσόμενες απειλές, να υποστηρίξει δωρεάν και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, να ρυθμίσει καλύτερα τον ψηφιακό χώρο πληροφοριών και να αναβαθμίσει τους βασικούς κανόνες για όλες τις υπηρεσίες Διαδικτύου.
“Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε πέρα από τα μέτρα αυτορρύθμισης. Η Ευρώπη μπορεί να ηγηθεί του αγώνα εναντίον της παραπληροφόρησης και να προτείνει μέτρα για μια πιο ανθεκτική δημοκρατία σε έναν όλο και περισσότερο ψηφιακό κόσμο”, τόνισε, από την πλευρά της, η Vera Jourova, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Αξιών και Διαφάνειας.

Παρατηρητήριο

Θυμίζουμε ότι με στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η Ε.Ε. δημιούργησε πρόσφατα το ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων. Το Παρατηρητήριο θα υποστηρίξει τη δημιουργία και λειτουργία μιας διατομεακής κοινότητας, αποτελούμενης από ελεγκτές γεγονότων, πανεπιστημιακούς ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς με γνώση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης.
Υπό την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (Ιταλία), θα συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση των παραγόντων, που επιδρούν στην παραπληροφόρηση, των φορέων, των εργαλείων, των μεθόδων, της δυναμικής της διάδοσης, των ιεραρχημένων στόχων και του αντικτύπου στην κοινωνία.

Νατάσα Φραγκούλη / sepe.gr