Τα βιβλία ήταν το πρώτο που θα άλλαζαν οι καταληψίες μαθητές, σύμφωνα με έρευνα του pod.gr σε σχολεία υπό κατάληψη, στην οποία ανταποκρίθηκαν 255 μαθητές.
Συγκεκριμένα στο ερώτημα «αν μπορούσες να αλλάξεις ένα μόνο πράγμα στο σχολείο σου ποιο θα ήταν αυτό;», 99 μαθητές είπαν τα βιβλία, 81 τους καθηγητές και 70 τις κτηριακές εγκαταστάσεις.. Στο ερώτημα «πώς αυτοπροδιορίζεσαι πολιτικά;» οι 121 επέλεξαν την απάντηση «είμαι εντελώς αδιάφορος με τα πολιτικά», 38 την απάντηση «μάλλον αριστερός», 14 «μάλλον αναρχικός», 7 «μάλλον δεξιός», ενώ αρκετοί μαθητές δεν απάντησαν σε αυτήν τη συγκεκριμένη ερώτηση.
Στο ερώτημα αν υπάρχει κάποιο θέμα για το οποίο «θα διαδήλωνες στο Σύνταγμα, χωρίς δεύτερη σκέψη;», 87 απάντησαν «για το περιβάλλον», 75 «για την παιδεία» και 63 «για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία όσων απάντησαν στα 14 ερωτήματα του pod.gr θεωρούν «απαραίτητα» τα μέτρα για τον κορωνοϊό, λένε ότι φορούν την μάσκα «συχνά» ενώ δηλώνουν ότι αποφεύγουν να αγκαλιάζουν τους φίλους τους και τους παππούδες τους.
Παρουσιάζοντας την έρευνα ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε μια αναδρομή στις μαθητικές καταλήψεις οι οποίες έγιναν καθεστώς μετά τον θάνατο του Νίκου Τεμπονέρα, το ’91 σε σχολείο της Πάτρας.
«Τις περισσότερες φορές τις καταλήψεις καθοδηγούσαν ή υποδαύλιζαν τα κόμματα και υποστήριζαν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί», υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις καταλήψεις του Σεπτεμβρίου του 2011 που είχαν ως σύνθημα «Όχι στο μνημόνιο – έξω η τρόικα – ανυπακοή παντού» και είχαν την υποστήριξη της διοίκησης της ΟΛΜΕ και του γαλάζιου προέδρου της.
Ως προς τα επίκαιρα αιτήματα στο podcast προβλήθηκε κυρίως η απαίτηση των μαθητών να καταργηθούν τα δίωρα μαθήματα χωρίς διάλειμμα και να υπάρξουν μαθήματα 30 λεπτών με περιορισμό της διδακτέας ύλης.
Ακούστε εδώ το podcast του Σταύρου Θεοδωράκη