...και τα ρίχνει στους υπο-προφήτες
Oπως είδαμε και πρόσφατα στην Κέρκυρα, ο πρωθυπουργός έχει μια τρομερή ικανότητα να προβλέπει τις πυρκαγιές. Προχθές, με το που έσκασε η ωρολογιακή βόμβα που εκκρεμεί από τον Μάρτιο, δηλαδή η Μόρια και οι άλλοι καταυλισμοί προσφύγων, το πρωθυπουργικό περιβάλλον άρχισε να διαρρέει ότι ο...
Μωυσής είχε προφητέψει την καταστροφή. Έγραψε λόγου χάριν η Καθημερινή:«Τα χθεσινά γεγονότα που σημειώθηκαν στη Μόρια δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει το προηγούμενο διάστημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο κλεισίματος της δομής, φοβούμενος ανεξέλεγκτες καταστάσεις».
Για το χάος λοιπόν, συνέχιζε το άρθρο, έφταιγαν οι πιστοί που είχε διορίσει ο Μωυσής:
«Το γεγονός ότι οι εξελίξεις πρόλαβαν αυτές τις πρωτοβουλίες (άγνωστο ποιές- που υποτίθεται ότι θα έπαιρνε ο πρωθυπουργός-ΣΣ) μεγαλώνει τις ευθύνες των Μηταράκη – Κουμουτσάκου, καθώς το υπουργικό δίδυμο φαίνεται πως πιάστηκε εξαπίνης».
H εφημερίδα επανήλθε την επομένη με νέο άρθρο, το οποίο τονίζει τις μεγάλες ευθύνες των Μηταράκη – Κουμουτσάκου και την αποφασιστικότητα του Μωυσή:
«Από χθες ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει πάρει πάνω του το θέμα της Μόριας ξοδεύοντας "μετοχές" από το πολιτικό του κεφάλαιο. Σπεύδει να υποσχεθεί μια καλύτερη πραγματικότητα για να καλύψει τα τραγικά κενά στη διαχείριση των υπουργών του. Η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, "άναψε" γιατί δεν υπήρχε σχέδιο και προληπτική πολιτική. Από την αρχή της πανδημίας κάθε λογικός άνθρωπος έχει αναρωτηθεί τι θα συμβεί όταν –όχι αν– εμφανιστούν κρούσματα κορωνοϊού στη Μόρια ή σε άλλες δομς.
Κάθε πολίτης της χώρας, όχι μόνο στη Λέσβο, τη Σάμο ή τη Χίο, έτρεμε τα χειρότερα, τα ανέμενε όχι ως πιθανότητα αλλά ως βεβαιότητα – σε αντίθεση με τους δύο υπουργούς που έχουν την ευθύνη».
Βέβαια, εκτός από τους 2 αρμόδιους υπουργούς, τον κίνδυνο δεν είχε αντιληφθεί τόσους μήνες ούτε ο πρωθυπουργός τους αλλά ούτε και κανένας φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος ή ΜΜΕ. Αλλά ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες, το κατόπιν εορτής(καταστροφής) άρθρο έχει κι άλλο ενδιαφέρον:
«Δεν είναι δύσκολη μια τέτοια πρόβλεψη όταν 13.000 απελπισμένοι άνθρωποι βρίσκονται στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να σκεφτεί κανείς ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν κρούσματα...».
Οι 2 αρμόδιοι υπουργοί στερούνται «ιδιαίτερης ευφυΐας», την έλλειψη της οποίας, στην περίπτωση Μηταράκη, ανακάλυψε και το σημερινό Βήμα:
«Στο διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι τον πρόσφατο εμπρησμό και την επελθούσα καταστροφή της Μόριας ουδέν έπραξε. Αλήθεια πως επανεμφανίζεται και δηλώνει πανέτοιμος να δώσει και πάλι λύσεις, που δεν έχει και δεν κατέχει; Κάποια στιγμή τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να αποκτούν έστω αίσθηση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων τους. Επιτέλους ας καταλάβουν ότι απέναντί τους δεν στέκουν μονίμως ενθουσιασμένοι αφελείς».
Στους «ενθουσιασμένους αφελείς» θα πρέπει να συγκαταλέγει τον εαυτό του και το Βήμα, που τόσους μήνες παραγνώριζε όχι μόνο την ανεπάρκεια αλλά και τις συνεχείς σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων του κ. Μηταράκη, τις οποίες ούτε η Καθημερινή έχει περιέργως αντιληφθεί, ακόμη και σήμερα. Τουλάχιστον η τελευταία τολμά, πέρα από την Μηταρακιάδα, να πει ορισμένα πράγματα για τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό:
«Αλλά από την άλλη πλευρά, ας μην τα ρίχνουμε όλα στον κορωνοϊό. Η αποσυμφόρηση της Μόριας ήταν μια προεκλογική υπόσχεση της σημερινής κυβέρνησης που δεν τηρήθηκε. Ελάχιστοι πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα γιατί οι τοπικές κοινωνίες αντέδρασαν έντονα και η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν. Άφησε το πρόβλημα να διαιωνίζεται, και τώρα, ό,τι δεν λύθηκε στην ώρα του και σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας και ηρεμίας, επιστρέφει με φοβερή δριμύτητα σε καθεστώς πανδημίας, φόβου και οξύτατης κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις..
..Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένη στις στάχτες της Μόριας, αυτοπαγιδευμένη σε μια κοντόφθαλμη, δειλή πολιτική, χωρίς περιθώρια ελιγμών. Τώρα και να θέλει να μεταφέρει μετανάστες στο εσωτερικό δεν μπορεί».
Τι να προσθέσει κανείς για την ωραία αυτή ατμόσφαιρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου άλλοι ανακαλύπτουν αδιέξοδα και άλλοι βλάκες; Υπάρχει απλώς ένα ερώτημα, έτσι για να ξέρουμε. Έχει άραγε προφητέψει κάτι για τις άλλες ωρολογιακές βόμβες στη Σάμο, τη Χίο, την Κω ή τη Λέρο ο Μωυσής; Σχεδιάζει καμιά πρωτοβουλία, από αυτές που δεν πρόλαβε να εφαρμόσει στη Λέσβο; ‘Η θα ψάχνει κι εκεί, αφού σκάσουν, για αποδιοπομπαίους τράγους προκειμένου να κρύψει και τη δική του ανικανότητα;