ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Το δράμα και το θάμα της μικρής οθόνης (ή πως ο ψηφιακός αναλφαβητισμός βγάζει κυβερνήσεις…)

Ένας στους τρεις Έλληνες και μία στις τρεις Ελληνίδες δεν έχουν ιδέα από ίντερνετ!

του Χρήστου Ξανθάκη

Κάθομαι τώρα εγώ στον «Κάκτο» το μπαρ στο Χαλάνδρι (αντίο Παγκράτι, δεν ξαναπατάω!), κάθομαι λέω στο μπαρ με τον φίλο μου τον Μιχάλη που τον ξέρω από τότε που ήμασταν πρωτοετείς στο Φυσικό και κυνηγούσαμε μωρά στη Σόλωνος. Έκτοτε μεγαλώσαμε και η συζήτηση αφιερώνεται πολύ..
περισσότερο στην πολιτική και πολύ λιγότερο στον ποδόγυρο, οπότε λέμε για την κυβέρνηση, λέμε για την αντιπολίτευση, λέμε για τον Γιάνη (αχ, Γιάνης!), λέμε για πολλά, φτάνει η κουβέντα και στην τηλεόραση.«Ακου να δεις ρε φίλε, η μάνα μου», μου λέει ο Μιχάλης.
«Τί έγινε με τη μάνα σου;», τον ρωτάω.
Και κάθεται ο κολλητός και μου εξηγεί ότι η μάνα του, η ογδοντάχρονη μάνα του, βενιζελικιά από τις φασκιές, γέννημα θρέμμα της προοδευτικής Ελλάδας, τέκνο της δημοκρατικής Κρήτης κλπ. κλπ. κλπ. έχει αρχίσει και του λέει κάτι περίεργα τώρα τελευταία, κάτι μυστήρια, κάτι μπούρδες και μπουρδίτσες για τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα και θέλει ώρες ολόκληρες ο Μιχάλης για να κάθεται και να τις εξηγεί ότι όχι ρε μάνα δεν είναι έτσι, υπάρχει και η άλλη πλευρά, η οποία άλλη πλευρά λέει αυτό κι εκείνο, σώπα ρε παιδάκι μου δεν ήξερα, αλήθεια λες, ναι ρε μάνα, αλήθεια λέω, τραβάει σε μάκρος το μασλάτι, ώρες ολόκληρες το 'παμε, μέχρι να μπει στη σειρά η μάνα και να καταλάβει ότι αυτά που της σερβίρουν από την τηλεόραση είναι σε μεγάλο ποσοστό πιο παραμύθι κι από τα έργα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Λεπτομέρεια:
Η μαμά του Μιχάλη δεν μπαίνει στο Ίντερνετ, μόνο τηλεόραση βλέπει.
Και πάμε τώρα παλικάρια μου σε ένα διαφωτιστικό άρθρο της Νατάσας Φραγκούλη, που αφορούσε σε μια έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) για το World Internet Project (WIP). Έλεγε λοιπόν η έρευνα αυτή ότι ένας στους τρεις Έλληνες και μία στις τρεις Ελληνίδες, κατά μέσο όρο, ένα ποσοστό δηλαδή που φτάνει στο 29 % εξακολουθεί να απέχει από τη χρήση του Διαδικτύου!
Σύμφωνα με την έρευνα, το υψηλότερο ποσοστό των μη χρηστών του Ίντερνετ (59 %) ανήκει στην ομάδα των 65+ ετών. Υπάρχει, δηλαδή, θετική συσχέτιση της μη χρήσης με τις μεγάλες ηλικίες. Τα ποσοστά των μη χρηστών μειώνονται στις μικρότερες ηλικίες, ήτοι 21,7 % και 12,6 % στις ομάδες των 55-64 και 45-54 ετών αντίστοιχα. Στις δε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες τα ποσοστά μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, φτάνοντας στο 0,9% στους νέους 15-24 ετών και στο 1,7 % και 4,2 % στους 25-34 και 35-44 ετών αντίστοιχα.
Τα διαβάζω τα ανωτέρω και περνάνε ατάκα από μπροστά μου οι έρευνες τηλεθέασης της Nielsen που λένε ότι την περισσότερη τηλεόραση ανά ημέρα στην Ελλάδα (ώρες επί ωρών, ζωή να ‘χεις να τις μετράς…) τη βλέπουν οι ηλικίες άνω των 55 ετών. Και τη λιγότερη οι ηλικίες από 15 ως 35 ετών.
Σα να λέμε φουλ τηλεόραση καθόλου ίντερνετ από τη μία και φουλ ίντερνετ καθόλου τηλεόραση από την άλλη.
Και τι ψηφίζουν οι ηλικίες άνω των 55 ετών και από 17 ως 34  έτη αντιστοίχως; Προς τα πού στρέφονται, προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά;
Με αυτή την απορία και μ’ ένα πελώριο νιάου νιάου στα κεραμίδια, σας αφήνω αγαπητοί αναγνώστες και αγαπητές αναγνώστριες και σας εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο και δροσιά στις κοντινότερες παραλίες. Άνευ τηλεοράσεως, ελπίζω…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr