Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Θεσσαλονίκη, η γεωγραφία μιας πόλης, η τοπογραφία της μνήμης

Ντοκιμαντέρ 1ο - ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: «Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΣΕΪΧ ΣΟΥ-ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΔΗ»

Η «ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ» ξεφυλλίζει την κοινωνική ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα και φωτίζει μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις, έτσι όπως αποτυπώθηκε στο συλλογικό υποσυνείδητο της πόλης τη δεκαετία του 1960.
Από τα Λαγκαδίκια, γενέθλιο τόπο του Αριστείδη ή Αρίστου Παγκρατίδη μέχρι την Τούμπα,..
και από τις αίθουσες του δικαστηρίου ανηλίκων μέχρι το αναμορφωτήριο, το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη ζωή ενός παιδιού που ενηλικιώθηκε βίαια στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και καταγράφει μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν.
Ο λιποτάκτης από τη ζωή και τον στρατό Αριστείδης Παγκρατίδης, γνώριμος από μικρή ηλικία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών της πόλης, θα ταυτοποιηθεί ως ο «δράκος του Σέιχ Σου» και θα οδηγηθεί στις φυλακές Επταπυργίου. Η δίκη του θα ξεκινήσει στις 11 Φεβρουαρίου 1966 και θα εκτελεστεί ακριβώς δύο χρόνια αργότερα σε μία τοποθεσία του δάσους του Σέιχ Σου, εκεί που φέρεται να τέλεσε τα εγκλήματά του. Το τελευταίο τσιγάρο του το έδωσε ο αξιωματικός του εκτελεστικού αποσπάσματος και η τελευταία του φράση ήταν «Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος».
Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ ακούγονται οι μαρτυρίες του δημοσιογράφου Κώστα Τσαρούχα, νεαρού συντάκτη τότε στην εφημερίδα «Μακεδονία», της Βασιλικής Γιγή, δημοσιογράφου στην ίδια εφημερίδα, του συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη και του θρυλικού φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης Γιάννη Κυριακίδη.
Όπως σημειώνει σχετικά και ο Θωμάς Κοροβίνης: «Η Θεσσαλονίκη της εποχής χαρακτηρίζεται από ένα παρακράτος – απομεινάρια των ταγματασφαλιτών και Χητών- που εκφοβίζει την πόλη με τον αέρα φυσικά που του δίνει η Ασφάλεια. Η οργάνωση “Καρφίτσα”, που λύνει και δένει, αποτελείται από ρουφιάνους και μάγκες που αποθρασύνονται και κάνουν ό,τι θέλουν. Στους κόλπους της κυοφορούνται οι δολοφόνοι του Λαμπράκη. Ο Παγκρατίδης συλλαμβάνεται λίγο μετά την δολοφονία του βουλευτή και αποδεικνύεται για την Ασφάλεια η ιδανική περίπτωση να στρέψουν τα βλέμματα του κόσμου από ένα έντονα πολιτικό θέμα σε ένα κοινωνικό».
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης