Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Κρίνουν και αποφασίζουν με βάση τα συμφέροντά τους

Αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι πολύ βαθύτερο και ευρύτερο από μια υπόθεση που αφορά απλώς την Ελλάδα και την Τουρκία ή και την Κύπρο.
Η παρέμβαση των ΗΠΑ και της Γαλλίας -ιδιαίτερα της τελευταίας- υπογραμμίζει αυτό το συμπέρασμα. Οι ΗΠΑ με τον πρεσβευτή τους στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ,..
επανέλαβαν τη θέση τους ότι τα νησιά, μαζί και το Καστελόριζο, «έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ «ανησυχούν σημαντικά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας που αφορούν έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο». Θαυμάστε τη λέξη «διεκδικούν»...
Πιο συγκεκριμένη ήταν η παρέμβαση της Γαλλίας. Ο πρόεδρος Μακρόν με ένα σαφώς συμβολικό και ουσιαστικό μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γραμμένο στα ελληνικά, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, ζήτησε από την Ευρώπη να προασπίσει την κυριαρχία της, ενώ σημείωσε πως «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.». Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να συγκαλέσει σύνοδο των κρατών-μελών του Νότου της Ε.Ε., χωρίς να παραλείψει στο μήνυμά του στοχευμένες αναφορές στο λιβυκό ζήτημα.
Δεν πιστεύουμε πως υπάρχει κανείς τόσο αφελής ώστε να νομίζει ότι ΗΠΑ και Γαλλία δηλώνουν έτοιμες να πολεμήσουν για τα ελληνικά εθνικά -εδαφικά, οικονομικά και πολιτικά- συμφέροντα. Για τα δικά τους συμφέροντα νοιάζονται τα δύο αυτά ισχυρά κράτη. Και έχουν πολλά στην ευρύτερη περιοχή. Σε μια περιοχή όπου γίνεται πόλεμος -σε ορισμένες περιοχές μάλιστα κανονικός- για τον γεωπολιτικό και στρατηγικό έλεγχο ή τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων. Αυτό θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα με αβέβαιη έκβαση.
Ποιον στηρίζουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία και γενικότερα οι εμπλεκόμενοι ισχυροί του πλανήτη εξαρτάται κάθε φορά από το δικό τους συμφέρον και μόνο από αυτό. Κάτι που δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε, αν εμείς ως χώρα θέλουμε να προασπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντά μας.
ΕΦ.ΣΥΝ.