Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Ποδήλατο θα λέτε και θα κυλάτε χαρούμενοι...


...Tο θέμα όμως είναι: Σεβασμός (αμοιβαίος)

Χθες, Τετάρτη 3 Ιουνίου γιορτάστηκε μια ακόμη «παγκόσμια ημέρα», αυτή του ποδηλάτου.
Τώρα τι γιορτή θα μου πεις όταν με τη «ζωή ποδήλατο» που ζούμε τη γιορτάζουμε καθ’ εκάστην, όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Το ποδήλατο έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή των πόλεων έστω..
κι αν αυτές δεν έχουν γίνει τόσο φιλικές προς το μέσο, όσο τουλάχιστον θα ήθελαν οι ποδηλάτες.
Τις μέρες της καραντίνας τα ποδήλατα φάνηκαν και είχαν την τιμητική τους.
Οι πόλεις μας δεν ανήκουν μόνο στα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι πόλεις πρωτίστως ανήκουν σε ‘μας, τους πολίτες, στα παιδιά μας και το ποδήλατο είναι ό,τι πιο οικολογικό για τις μετακινήσεις και αναζωογονητικό για τις βόλτες μας.
Θυμάμαι πάντα κάτι βραδινές ποδηλατάδες προ επταετίας δίπλα στη θάλασσα και τις σταγόνες του νερού που έφερνε ο αέρας στο πρόσωπό μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνω πολύ ποδήλατο πια γιατι ο χρόνος που διέθετα για ποδηλατάδα τώρα αφιερώνεται στον σκύλο και το περπατήμά μας.
Η παρουσία των ποδηλάτων που γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο έντονη στις πόλεις μας νομίζω ότι έχει αλλάξει και την συμπεριφορά ακόμη και των πιο εγωιστών από τους οδηγούς.
Όλο και πιο συχνά βλέπω αυτοκίνητα να περιμένουν να πάει πιο άκρη ένας ποδηλάτης ή μια ποδηλάτισσα χωρίς να κορνάρουν. Προφανώς δεν το κάνουν όλοι, ίσως ούτε καν οι περισσότεροι, ακόμη.
Όμως οι ποδηλάτες είναι πλέον μια χαρούμενη πραγματικότητα στην καθημερινότητά μας. Πλέον βλέπεις με ποδήλατο ακόμη και ντελιβεράδες, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε κάποιες γειτονιές.
Είναι βελτίωση του πολιτισμού η διευκόλυνση των ποδηλατών και τον ποδηλάτων! Οι ποδηλατόδρομοι είναι πάντα σχεδόν μέσα στις υποσχέσεις των πολιτικών και φαίνεται ότι έχει η ώρα να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους.
Έτσι με χαρά, άδολη, άκουσα χθες τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να αναγγέλει τη δημιουργία νέου ποδηλατοδρόμου από τον σταθμό του μετρό στην Κατεχάκη μέσω της Πανεπιστημιούπολης, με κατάληξη στο σταθμό του μετρό στον Ευαγγελισμό και την ολοκλήρωση του ημιτελούς ποδηλατόδρομου από το Γκάζι ως την Κηφισιά.
Η πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τίτλο «Έξι για έξω», που μέσω ενός πενταψήφιου αριθμοί οι δημότες κάθε Δήμου θα προτείνουν τους δρόμους που θέλουν για ποδήλατο και τα συνακόλουθα έργα των Δήμων είναι μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη του αστικού μας πολιτισμού.
Το ποδήλατο όμως θέλει σεβασμό, όπως και υπάρχοντες και οι μελλοντικοί ποδηλατόδρομοι.
Οι οδηγοί θα πρέπει να σταματήσουμε να αγκομαχάμε και να συμβιώνουμε με τις ποδηλάτισσες και τους ποδηλάτες. Τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες. Οι δρόμοι, και οι πόλεις, είπαμε: ανήκουν σε όλους μας.
Και οι ποδηλάτες όμως πρέπει να σέβονται τους άλλους, τους οδηγούς όταν κυκλοφορούν στο δρόμο και τους πεζούς όταν κυκλοφορούν στα μεγάλα πεζοδρόμια.
Σεβασμός. Αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων. Χωρίς αμοιβαίο σεβασμό όσοι ποδηλατόδρομοι και να γίνουν δεν μπορεί να συμβεί τίποτα καλύτερο για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας.

Γιάννης Καφάτος / viewtag