Ποιος είδε χθες τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή και δεν τον φοβήθηκε (απάντηση: κανένας). Εδειχνε θυμωμένος και θιγμένος ο πρωθυπουργός, επειδή ο κ. Τσίπρας τού είπε για τα 20 εκατομμύρια ευρώ που μοιράστηκαν στα ΜΜΕ χωρίς να ξέρουμε πού ακριβώς πήγαν αυτά..
«Για άλλη μία φορά επιμένετε να ισχυρίζεστε ότι η εικόνα την οποία έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση και για τη συνολική πορεία της χώρας είναι αποτέλεσμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία, όπως είπατε, "μπουκώνουμε" με κρατικό χρήμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Λες και η καμπάνια, η οποία έγινε, ενημέρωσης για τον κορονοϊό ήταν πεταμένα λεφτά. Οχι, πεταμένα λεφτά ήταν οι διαφημίσεις των ΔΕΚΟ τις οποίες βάζατε εσείς επί δικής σας κυβέρνησης για να στηρίζετε μόνο εφημερίδες που στήριζαν εσάς».
Η ερώτηση που του έκανε ο κ. Τσίπρας ήταν απλή: γιατί δεν βγάζουν στη δημοσιότητα τη λίστα με τα χρήματα που έδωσαν στα ΜΜΕ; Αυτονόητη ερώτηση μια και μιλάμε για δημόσιο χρήμα. Γιατί επιμένει η κυβέρνηση να κρατάει κρυφή αυτή τη λίστα; Μήπως επειδή κάποιο σάιτ, κάποιου παρουσιαστή της τηλεόρασης, μπορεί να πήρε 1 εκατομμύριο ευρώ όπως γράφτηκε;
Ή μήπως επειδή μία εφημερίδα με μικρότερη κυκλοφορία από την «Εφημερίδα των Συντακτών» πήρε τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα από όσα η «Εφ.Συν.»; Είναι προφανές γιατί η κυβέρνηση και ο Στέλιος Πέτσας δεν δίνουν στη δημοσιότητα τη συγκεκριμένη λίστα: γιατί (θα) έχουν γίνει όργια. Ανέφερε βέβαια ο κ. Πέτσας κάποια αριστερά ΜΜΕ που μπήκαν στο πρόγραμμα. Οπως την «Αυγή». Ναι, πήρε 10 χιλιάδες ευρώ. Τον «105.5 Στο Κόκκινο». Ναι, πήρε 5 χιλιάδες ευρώ, ακόμα λιγότερα. Μην ξεχνάτε πως τα 20 εκατομμύρια ευρώ τα διαχειρίστηκε η Initiative Media, μια διαφημιστική εταιρεία που πήρε τη δουλειά με απευθείας ανάθεση.
Τη λίστα με τα ΜΜΕ που μπήκαν στο συγκεκριμένο διαφημιστικό πρόγραμμα μπορείτε να τη δείτε στην efsyn.gr. Μέσα σε αυτήν, όπως σας είπαμε και χθες, ανακαλύψαμε πράματα και θάματα. Καταρχάς υπάρχουν περισσότερα από 250 σάιτ που δεν περιέχονται στο Μητρώο Online Media του υπουργείου, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο. Δεν μπορεί να λαμβάνει κρατικό χρήμα σάιτ που είναι εκτός Μητρώου. Προφανώς μπορεί τον κ. Πέτσα να τον καλύπτει νομικά κάποια από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που βγήκαν μέσα στην πανδημία, αλλά ηθικά και πολιτικά είναι απόλυτα εκτεθειμένος.
Αγνωστοι ιδιοκτήτες
Είδαμε σάιτ που δεν είναι σάιτ αλλά μπλογκ, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν άγνωστο ιδιοκτήτη. Ολα τα σάιτ που είναι εκτός Μητρώου βέβαια μπορεί να έχουν άγνωστο ιδιοκτήτη. Είδαμε σάιτ που έχουν να ανανεωθούν από πέρσι, όπως ένα αγροτικό paragogi.net.
Είδαμε σάιτ όπως το argolikianaptiksi.gr που έχουν «πέσει». Είδαμε φυσικά και το σάιτ του δημοσιογράφου Ηλία Κανέλλη, το booksjournal.gr. Υπάρχουν και σάιτ με μηδενική επισκεψιμότητα. Αλλά και σάιτ της ομογένειας. Ενα diavouleusi.gr δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι και ανανεώνεται αραιά και που. Φυσικά στη λίστα υπάρχει και ο Μένιος Φουρθιώτης με τουλάχιστον δύο σάιτ. Το ένα μάλιστα δεν είχε καμία ανανέωση και άρχισε να ανανεώνεται με ειδήσεις από το παρελθόν και το... μέλλον μόλις πιάστηκε στα πράσα. Είδαμε και σάιτ που δεν υπήρχαν. Αλλά στη λίστα της χρηματοδότησης υπήρχαν.
Είναι προφανές και το καταλαβαίνουμε: στη λίστα υπάρχουν κάποια απλά λάθη, ορθογραφικά ή μη. Παράδειγμα το askmen.gr που είναι gr.askmen.com το σωστό. Από ένα από αυτά τα λάθη «πιάστηκε» ο Στέλιος Πέτσας προκειμένου να δώσει απάντηση για όσα τον κατηγορούν: «Είναι προφανές, για όποιον έχει καλή διάθεση, ότι πρόκειται για ένα ορθογραφικό λάθος. Πρόκειται για έναν πολύ γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό και ένα γνωστό σάιτ. Το σωστό είναι menta88.gr. Οποιος έχει καλή διάθεση, θα μπορούσε αυτό να το δει από την πρώτη στιγμή».
Τα... κριτήρια
Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως τα χρήματα δόθηκαν σε ΜΜΕ με «κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και τηρώντας τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας» και αποκλείστηκαν εκείνα τα ΜΜΕ που δεν «λειτουργούν πληρώντας κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και τηρώντας τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας, συνεκτιμώμενης της αξιοπιστίας των μέσων αναφορικά με τη μη αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων (fake news) και τη μη πρόκληση σύγχυσης στο κοινό». Ναι, τα λέει αυτά ο υπουργός που πριν από έξι μήνες πήγε να δώσει 200 χιλιάδες ευρώ στο «Μακελειό».
Το ερώτημα είναι ένα και παραμένει: γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία; Τι φοβάται και τι θέλει να κρύψει; Το δήλωσε χθες και ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής: «Χρήματα προς τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να δίνονται μόνο με απόλυτη διαφάνεια και διαύγεια».
Δημήτρης Κανελλόπουλος / Εφημερίδα των Συντακτών