Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι υποφέρουν περισσότερο από το στρες λόγω της πανδημίας


Οι γυναίκες δημοσιογράφοι υφίστανται μεγαλύτερο στρες από τους άντρες συναδέλφους τους σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ).
Ενώ οι συνθήκες εργασίας των γυναικών δημοσιογράφων τείνουν να επηρεάζονται λιγότερο από το ξέσπασμα του COVID-19 από εκείνες των ανδρών, τα δύο τρίτα των γυναικών υπέστησαν υψηλότερο άγχος ως αποτέλεσμα..
της κρίσης σε σύγκριση με μόλις τους μισούς άντρες. Η έρευνα, που διενεργήθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, συγκέντρωσε 1308 απαντήσεις από 77 χώρες, εκ των οποίων το 42% ήταν γυναίκες. Ενώ τα τρία τέταρτα όλων των δημοσιογράφων αντιμετώπισαν σχετικούς περιορισμούς, τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας της ΔΟΔ σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID στην ελευθερία του Τύπου δείχνει ότι οι γυναίκες τείνουν να επηρεάζονται γενικά εξίσου ή λιγότερο από την πανδημία.
Συγκεκριμένα:
• Το 35% των γυναικών και των ανδρών έχουν μετατοπίσει την προσοχή τους στην κάλυψη θεμάτων που σχετίζονται με το Covid-19
• Μόνο το ένα τέταρτο των γυναικών σε αντίθεση με σχεδόν τους μισούς άνδρες έχουν ισχυριστεί απώλεια εσόδων
• 7,4% των γυναικών έναντι 6,5% των ανδρών έχουν χάσει τις δουλειές τους
• Οι γυναίκες υποφέρουν λιγότερο από τους άνδρες από την έλλειψη εξοπλισμού στο σπίτι και στο χώρο εργασίας
• 19% των γυναικών έναντι 27,5% των ανδρών έχουν ισχυριστεί δυσκολίες στην εύρεση ανεξάρτητων πηγών
• Σχεδόν το 10% των γυναικών και των ανδρών επεσήμαναν αυξημένες ανισότητες στην εργασία
Ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την έρευνα της Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) σύμφωνα με την οποία ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, θα επηρεαστούν δυσανάλογα από την κρίση της πανδημίας, ιδίως άτομα με λιγότερο προστατευμένες και χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, πολλές γυναίκες δημοσιογράφοι επιμένουν ότι η κατάσταση ήταν ήδη κακή πριν από την έξαρση της πανδημίας και ότι αυτή έκανε απλώς τα πράγματα χειρότερα.
  • «Το κύριο πρόβλημά μου, εκτός από την ελευθερία, είναι να μπορώ τουλάχιστον να βγάζω θέματα», λέει μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος από την Αργεντινή.
  • «Αυτή είναι μια περίοδος που αποκαλύπτει τις σοβαρότερες δυσκολίες ενός ήδη επισφαλούς και εύθραυστου τομέα», λέει ένας Πορτογάλος δημοσιογράφος.
  • «Ανησυχώ για την ψυχική υγεία των δημοσιογράφων που ερευνούν συνεχώς ένα θέμα που μας κάνει όλους να ανησυχούμε. Ανησυχώ επίσης για τη μείωση τιμών της freelance εργασίας όταν ήταν ήδη χαμηλά. Ίσως δεν θα ανακάμψουν», λέει ένας Βρετανός δημοσιογράφος.
Η ΔΟΔ εκφράζει επίσης την ανησυχία της ότι το υψηλότερο επίπεδο άγχους που βιώνουν οι γυναίκες είχε αντίκτυπο στην ευημερία, την εργασία και την ιδιωτική τους ζωή.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ιδίως την επίδραση του lockdown στην ιδιωτική ζωή των δημοσιογράφων και το άγχος που ενισχύεται από το συνδυασμό των καθηκόντων δημοσιογραφίας και των ευθυνών φροντίδας που συχνά βαρύνουν τις γυναίκες.
«Πολλές γυναίκες συνάδελφοι διαμαρτύρονται για τη δυσκολία συμφιλίωσης επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής», σχολιάζει η Σοφία Μπράνκο, πρόεδρος της πορτογαλικής ένωσης δημοσιογράφων και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΔ και συνεχίζει «Φοβάμαι ότι ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι πιο σοβαρός στις γυναίκες».
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι ρόλοι των φύλων έχουν επιδεινωθεί και οι γυναίκες δημοσιογράφοι δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό. Πώς μπορείτε να νιώσετε εντάξει όταν η κατάλληλη ώρα για την ολοκλήρωση των ρεπορτάζ και των θεμάτων είναι πριν από τις 8 το πρωί ή μετά τις 10 το βράδυ, επειδή ο υπόλοιπος χρόνος σας κατανέμεται στις οικογενειακές σας ευθύνες;» αναφέρει η πρόεδρος του Συμβουλίου Ισότητας των Φύλων της ΔΟΔ Maria Angeles Samperio.
Η ΔΟΔ ενώνει δυνάμεις και δράσεις με άλλες παγκόσμιες ομοσπονδίες καταγγέλλοντας την επίδραση του COVID-19 στις γυναίκες εργαζόμενες στην πρώτη γραμμή. Στη βάση αυτή θα ξεκινήσει τον Μάιο μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων για να συγκεντρώσει εμπειρίες από γυναίκες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.