Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Έκτακτα μέτρα στήριξης των δημοσιογράφων

Προτάσεις από την ΔΟΔ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου, και με βάση τις πρωτόγνωρες συνθήκες και τα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η πανδημία και η υγειονομική κρίση σε όλη την υφήλιο, σε όλους τους εργαζόμενους αλλά και ειδικότερα στους δημοσιογράφους, τον τρόπο εργασίας τους και τις εργασιακές τους σχέσεις και δικαιώματα,..
η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων παρουσίασε την δημιουργία μιας «Παγκόσμιας Πλατφόρμας Ποιοτικής Δημοσιογραφίας» (Global Platform for Quality Journalism) και σειρά έκτακτων μέτρων στήριξης των εργαζομένων δημοσιογράφων στα Μέσα Ενημέρωσης.
Η ΕΣΠΗΤ, με πάγια αρχή της την προστασία της ενημέρωσης και των δημοσιογράφων, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη και πρωτοφανή περίοδο όπου η ελεύθερη, αντικειμενική και αδιάβλητη ενημέρωση είναι πιο αναγκαία και πιο ουσιαστική από ποτέ, υιοθετεί τις προτάσεις της ΔΟΔ για σειρά έκτακτων μέτρων στήριξης των εργαζομένων δημοσιογράφων στα Μέσα Ενημέρωσης και την δημιουργία Παγκόσμιας Πλατφόρμας Ποιοτικής Δημοσιογραφίας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων:
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η υγειονομική, πολιτική και οικονομική κρίση του Covid-19 που έχει οδηγήσει στην αδράνεια το ένα τρίτο της ανθρωπότητας, θα έχει φοβέρες συνέπειες σε όλες τις κοινωνίες Και σήμερα, είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό χρόνο.
Ο «Μέγας Εγκλεισμός» όπως έχει ήδη χαρακτηριστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε αντιστοιχία του όρου «Μεγάλη Ύφεση του 1929», έχει πλήξει όλες τις ηπείρους και όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως και όλα τα είδη των μέσων ενημέρωσης, που είναι αδύνατον να αποφύγουν αυτό το καταστροφικό κύμα. Πολλές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης έχουν ήδη κλείσει, εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαϋλώθηκαν και οι δημοσιογράφοι υπέστησαν καίριο πλήγμα, αν και όταν ξεσπούν κρίσεις η ποιοτική ενημέρωση, είναι απαραίτητη στην κοινή γνώμη
Αυτή τη στιγμή πρέπει να προστατέψουμε τα μέσα ενημέρωσης, να διασώσουμε τις θέσεις εργασίας και να υποστηρίξουμε τους πλέον ευάλωτους εργαζόμενους.
Όπως επίσης πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον, ένα ποιοτικό μέλλον, με επαγγελματικές αρχές δεοντολογίας και δημοσιογραφική αλληλεγγύη, που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η κορυφαία παγκόσμια επαγγελματική οργάνωση που εκπροσωπεί δημοσιογράφους και έχει περισσότερα από 600.000 μέλη σε 146 χώρες, σήμερα προτείνει ένα ισχυρό και άμεσο σχέδιο ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης, που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα και των δημοσιογράφων, που αντιμετωπίζουν την επισφάλεια. Γι’ αυτό καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών αυτή τη χρονική στιγμή να δεσμευτούν, για την ποιοτική δημοσιογραφία απέναντι στην παραπληροφόρηση και με ισχυρά πολιτικά και οικονομικά μέτρα, να διασφαλίσουν την επιβίωση των ποιοτικών μέσων ενημέρωσης και των επαγγελματιών δημοσιογράφων.
Πολλές Ενώσεις μέλη της ΔΟΔ σε όλο τον κόσμο, έχουν ήδη κάνει σημαντική πρόοδο και έχουν λάβει ισχυρές δεσμεύσεις από κυβερνήσεις και ομοσπονδίες εργοδοτών, προκειμένου:

  • Να διασφαλίσουν την προσωπική και ψυχολογική προστασία των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης.
  • Να διασφαλίσουν την ελεύθερη μετακίνηση των δημοσιογράφων κατά την περίοδο γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Να παράσχουν οικονομική βοήθεια σε δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, διασφαλίζοντας αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία, παρά τη μείωση του εισοδήματος που έχουν υποστεί.
Από την αρχή της πανδημίας οι δημοσιογράφοι απέδειξαν με κάθε τρόπο τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν στην εκπαίδευση της κοινής γνώμης, επαναλαμβάνοντας αμέτρητες φορές τις εξηγήσεις που δίνει η επιστήμη και διευκρινίζοντας το αφήγημα των πολιτικών θέτοντας δύσκολες ερωτήσεις, για να αποκαλύψουν τις αποτυχίες των θεσμών. Χάρη στην επιμονή τους, η δημοσιογραφία ως κοινωνικό αγαθό συνεχίζει και παραμένει η ραχοκοκαλιά στήριγμα της Δημοκρατίας μας.
Δυστυχώς την ίδια στιγμή πολλά κράτη εκμεταλλεύονται αυτή την κρίση πολλαπλασιάζοντας τη αυταρχική τους εξουσία, ενισχύουν τα συστήματα παρακολούθησης των πολιτών και φυλακίζοντας δημοσιογράφους. Ενώ ορισμένες επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης μειώνουν μισθούς χωρίς καμία διαπραγμάτευση, περικόπτουν παροχές ή απολύουν προσωπικό.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και οι Ενώσεις μέλη της από όλο τον κόσμο θα είναι στο προσκήνιο της αυριανής δημοσιογραφίας σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο, για να συνεχίσουν να προωθούν την ποιοτική, δεοντολογική και αλληλέγγυη δημοσιογραφία για την οποία αγωνίζονται από το 1926, που δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία.
Η ΔΟΔ προτείνει την «Παγκόσμια Πλατφόρμα Ποιοτικής Δημοσιογραφίας», για τη διάσωση και προστασία των θέσεων εργασίας στα μέσα ενημέρωσης και τη δημιουργία στο μέλλον ενός οικονομικού τομέα Ενημέρωσης βιώσιμου, που θα διέπεται από τις αρχές τη δεοντολογίας και θα υποστηρίζεται από το δημόσιο.
Η ενημέρωση πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό.

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η ΔΟΔ καλεί όλες τις κυβερνήσεις να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft (GAFAM) και να εισπράξουν φόρους για τα έσοδα που προκύπτουν στην εθνική επικράτεια των κρατών τους.
Αυτές οι εταιρίες σε πολλές χώρες δεν πληρώνουν φόρους ενώ εισπράττουν έσοδα, τα οποία υπολογίζονται σε 900 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο.
Η επιβολή φόρου 6% σε αυτά τα έσοδα θα αποφέρει στη δημοσιογραφία 54 εκατομμύρια δολάρια.
Η ΔΟΔ ζητεί η διαχείριση αυτού του πόρου να γίνει από κοινού με Ενώσεις που εκπροσωπούν δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης και εθνικές εργοδοτικές οργανώσεις.
Η ΔΟΔ καλεί αυτές τις οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια για να στηρίξουν κατά προτεραιότητα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τα ιδιωτικά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, καθώς και τα εθνικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, που δεν ανήκουν σε πολυεθνικές εταιρίες. Αυτά τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να τεκμηριώνουν ότι χρήζουν ανάγκης.
Κίνητρα ενίσχυσης της ανάκαμψης της δημοσιογραφίας πρέπει να προβλέπουν την αναγκαία υποστήριξη, η οποία συντελεί στην επανεκκίνηση των αιθουσών σύνταξης των ειδήσεων, με επαρκώς στελεχωμένο προσωπικό από ικανούς επαγγελματίες που θα παρέχουν αξιόπιστες ειδήσεις και ενημέρωση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αναβίωση επιχειρησιακών μοντέλων που έχουν αποτύχει.
Η ΔΟΔ αξιώνει να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια κατά προτεραιότητα για τη στήριξη ανεξάρτητων, συνεταιριστικών και μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης.
Η ΔΟΔ καλεί τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στη στήριξη των δημοσιογράφων, που αντιμετωπίζουν την επισφάλεια (συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων freelance), με τη δημιουργία ενός ταμείου κοινωνικής προστασίας, να απολαμβάνουν τον ελάχιστο εθνικό μισθό, να απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και να τους δοθούν τραπεζικά δάνεια με χαμηλά επιτόκια.
Η ΔΟΔ ζητά τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τα ιδιωτικά καθώς και τα εθνικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, να έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν μειωμένης φορολογίας, εφόσον:
  • Τηρούνται και σέβονται τον κοινωνικό διάλογο και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως ορίζονται από τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO.
  • Δεν γίνονται απολύσεις από κερδοφόρες εταιρίες.
  • Δημοσιοποιούνται με διαφάνεια οι ετήσιοι απολογισμοί και προϋπολογισμοί των εταιριών.
  • Ισχύει η διαφορετικότητα και ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.
  • Οι εταιρίες που έχουν λάβει χρηματοδότηση δεν θα μπορούν για πέντε χρόνια, να προβαίνουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές ή άλλες μοχλεύσεις εξαγοράς που θα έχουν ως αποτέλεσμα περικοπές των θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών.
Η ΔΟΔ ζητεί από τις επιχειρήσεις να καλέσουν τις Ενώσεις των εργαζόμενων να συμμετάσχουν στα διοικητικά τους συμβούλια.
Για την ενίσχυση του οικονομικού τομέα της ενημέρωσης η ΔΟΔ ενθαρρύνει τη δημιουργία διαφημιστικών προγραμμάτων εθνικής κλίμακας που προωθούν θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.
Η ΔΟΔ συστήνει στις κυβερνήσεις την αναμόρφωση των κανόνων ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης για την περαιτέρω ενίσχυση της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την οδηγία wistleblower της Ε.Ε. η ΔΟΔ καλεί τις κυβερνήσεις να νομοθετήσουν επειγόντως για την προστασία αυτών των πολιτών, που ενεργούν για το δημόσιο συμφέρον.
Η ΔΟΔ θεωρεί αναγκαία τη στήριξη με φοροαπαλλαγές των ανεξάρτητων διανομέων του Τύπου, οι οποίοι εμπλέκονται στη διανομή των έντυπων μέσων ενημέρωσης.
Η ΔΟΔ καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.
Η ΔΟΔ παροτρύνει τις κυβερνήσεις να προβούν στη χρηματοδότηση της δωρεάν ψηφιακής συνδρομής των νέων σε ηλικία (6-18 ετών), όπως συστήνει η UNESCO ως μέρος της πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην ενημέρωση και προτείνει να δοθούν φοροαπαλλαγές στις οικογένειες που έχουν συνδρομές σε μέσα ενημέρωσης.
Η ΔΟΔ για την εξάλειψη της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων καλεί την ανάληψη πρωτοβουλιών επιμόρφωσης σε εθνικό επίπεδο από τα μέσα ενημέρωσης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η ΔΟΔ προτείνει στις παγκόσμιες ομοσπονδίες εργοδοτών να στηρίξουν την «Παγκόσμια Πλατφόρμα Ποιοτικής Δημοσιογραφίας» και να ζητήσουν από τα μέλη τους να την εφαρμόσουν.
Ως συνδεδεμένο μέλος των Ηνωμένων Εθνών η ΔΟΔ καλεί τον οργανισμό και τις υπηρεσίες UNESCO, ILO, OHCHR καθώς και τις πολιτικές και οικονομικές περιφερειακές οντότητες των Η.Ε. να στηρίξουν για να επιτηρήσουν την «Παγκόσμια Πλατφόρμα Ποιοτικής Δημοσιογραφίας»:
Τα 47 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης
Οι 55 χώρες της Αφρικανικής Ενωσης
Τα 35 κράτη της Οργάνωσης των Αμερικανικών Κρατών
Οι 22 χώρες της Αραβικής Λεγεώνας
Τα 21 μέλη της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού Ωκεανού

Η ΔΟΔ έχει την υποστήριξη των Ομοσπονδιών Παγκόσμιων Ενώσεων Global Union Federations:
  • ITUC/CSI : International Trade Union Confederation, που εκπροσωπεί 200 εκατομμύρια μέλη
  • UNI–Global, που εκπροσωπεί 20 εκατομμύρια μέλη
  • PSI: Public Services International, που εκπροσωπεί 20 εκατομμύρια μέλη
  • IndustriALL, που εκπροσωπεί 50 εκατομμύρια μέλη
  • EI : Education International ,που εκπροσωπεί 20 εκατομμύρια μέλη
  • BWI : Building and Wood Worker’s International, που εκπροσωπεί 12 εκατομμύρια μέλη
  • IUF : International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Associations, που εκπροσωπούν 12 εκατομμύρια μέλη
  • TUAC : The Trade Union Advisory Committee to the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), που εκπροσωπεί 58 εκατομμύρια μέλη
  • ITF : International Transport Workers’ Federation που εκπροσωπεί 20 εκατομμύρια μέλη