Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Τηλεδιάσκεψη της Φώφης με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ


Προτείνει 4 άμεσα μέτρα για την κρίση στα ΜΜΕ και την ανεργία στον κλάδο

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με θέμα τις προτάσεις του δημοσιογραφικού κόσμου για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου. Η κυρία Γεννηματά ήταν η πρώτη πρόεδρος κόμματος, η οποία..
ανταποκρίθηκε στην επιστολή που απέστειλε η ΕΣΗΕΑ προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με θέμα τη στήριξη των δημοσιογράφων που εργάζονται στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα στον έντυπο Τύπο.
Η κυρία Γεννηματά δήλωσε ότι συμφωνεί με τα μέτρα που προτείνει η ΕΣΗΕΑ για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης της πανδημίας.
Συγκεκριμένα η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. δήλωσε ότι και η ίδια προκρίνει από την πρώτη στιγμή σταθερά την επιδότηση της εργασίας και όχι την αναστολή της, πρότεινε, μάλιστα, η επιδότηση, την επόμενη περίοδο, να γίνει και από ευρωπαϊκούς πόρους. Υποστήριξε τις προτάσεις για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου, την ισότιμη και διαφανή κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης και τη στήριξη των ανέργων.
Η κυρία Φ. Γεννηματά εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της, όσον αφορά την αξιοπιστία, την πολυφωνία και τον πλουραλισμό της ενημέρωσης, η διασφάλιση των οποίων αποτελεί θέμα δημοκρατίας.
Πρότεινε ο διάλογος να συνεχιστεί με τη διοργάνωση, το επόμενο διάστημα, μίας ζωντανής τηλεδιάσκεψης για τα θέματα που σχετίζονται με τον Τύπο, την ανεξαρτησία του, την ποιότητα της Δημοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό και τις προοπτικές του έντυπου Τύπου.

Ποιοι συμμετείχαν

Από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ συμμετείχαν η πρόεδρος.. Μαρία Αντωνιάδου, η Β’ Αντιπρόεδρος Αγγελική Γυπάκη, ο Γεν. Γραμματέας Σταύρος Καπάκος, ο ταμίας Μάκης Διόγος και τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρης Τσαλαπάτης, Νίκος Καρούτζος και Γιώργος Μηλιώνης.
Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την εξής δήλωση:
«Οι εφημερίδες αντιμετωπίζουν κρίση και η ανεργία των δημοσιογράφων διευρύνεται.
Προτείνουμε έκτακτα μέτρα για την επιβίωσή τους. Η στήριξή τους είναι και θέμα δημοκρατίας.
Επισημαίνουμε την ανάγκη μεγάλων αλλαγών με πρωτοβουλία τους για να ξανακερδίσουν το αναγνωστικό κοινό.
Με ενίσχυση της ποιότητας, της πολυφωνίας, της αξιοπιστίας. Με αποκατάσταση της ανεξαρτησίας τους από Κυβέρνηση και κόμματα. Με άνοιγμα στις νέες αντιλήψεις και ιδέες. Με αξιοποίηση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων.
Η νέα εποχή επιβάλλει καθαρές κουβέντες από όλους και για όλους. Γι’ αυτό θα διοργανώσουμε στο επόμενο διάστημα μια ανοιχτή συζήτηση, για όλα αυτά τα θέματα.
Άμεσα προτείνουμε τα εξής μέτρα:
1) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων από το κράτος.
Μετά από συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής για τους όρους και τις προϋποθέσεις. Με διαφάνεια και λογοδοσία.
2) Κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης του δημοσίου με κριτήρια και έλεγχο. Με μέριμνα και για τα Περιφερειακά ΜΜΕ. ΟΧΙ με την ευθύνη ιδιωτικής εταιρείας, όπως πράττει η Κυβέρνηση.
3) Πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων από τον χώρο του Τύπου για το 2020.
4) Επιδότηση εργασίας και για τους εργαζομένους στις εφημερίδες, αλλά με όρο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων».