Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Ο Περικλής Κοροβέσης δεν δέχτηκε να φάει μισό το μήλο της ζωής του. Την ήθελε και τη ζωγράφισε ολόκληρη...

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο συγγραφέας, πολιτικός και αγωνιστής της αριστεράς Περικλής Κοροβέσης. Ήταν ο άνθρωπος που μέσω του βιβλίου του "Ανθρωποφύλακες" έκανε γνωστά τα βασανιστήρια της Χούντας σε όλο τον κόσμο.
Tις τελευταίες ημέρες έδωσε μια μεγάλη μάχη -όχι κατά του κορονοϊού- σε νοσοκομείο της Αθήνας. Το Σάββατο κατέληξε...

Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1941 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Σπούδασε Θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Ρολάν Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα των Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Μαρσέλ Ντετιέν, Κορνήλιου Καστοριάδη και άλλων στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία μετείχε στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της αριστεράς. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί Χούντας.
Μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την 17 Νοέμβρη το 1989, η εφημερίδα Έθνος δημοσίευσε άρθρο το οποίο προσπαθούσε να εμπλέξει τον Περικλή Κοροβέση με την ενέργεια της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η κατηγορία αποδείχθηκε ανυπόστατη και η εφημερίδα αναγκάστηκε να απολογηθεί.
Το 1998 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, με το συνδυασμό του Λέοντα Αυδή (ΚΚΕ). Υπήρξε βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2007 που εκλέχθηκε στην Α΄περιφέρεια Αθηνών. Το 2009 αποχώρησε. Μετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ήταν μέλος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας για τη φιλία και συνεργασία με τα κοινοβούλια της Γεωργίας, Ν. Αφρικής και Σουηδίας.
Το πρώτο και πιο γνωστό του βιβλίο, όπως προαναφέραμε είναι οι Ανθρωποφύλακες (1969), όπου περιγράφονται τα βασανιστήρια στα οποία προέβαινε η Χούντα των Συνταγματαρχών και η προσωπική του εμπειρία. Αρχικά κυκλοφόρησε κρυφά, αλλά αργότερα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.
Έκτοτε δημοσίευσε και άλλα βιβλία, όπως Αριστερή Ανακύκλωση, Παράπλευρες καθημερινές απώλειες, Γυναίκες ευσεβείς του πάθους, Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική, Στο κέντρο του περιθωρίου. Εκτός από πεζά, έχει συγγράψει και θεατρικά (πχ. Tango Bar), αλλά και παιδικά έργα.
Είχε εργαστεί ως αρθρογράφος στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Η Εποχή και στην Εφημερίδα των Συντακτών. Επίσης, έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά, πολιτικά ή λογοτεχνικά, όπως η Γαλέρα.

Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τον Περικλή Κοροβέση


Ένας μεγάλος διανοητής, κοινωνικός ακτιβιστής, λογοτέχνης, δημοσιογράφος και πολιτικός, ο Περικλής Κοροβέσης, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 79 ετών, έπειτα από σύντομη νοσηλεία του σε νοσοκομείο.
Ο Περικλής Κοροβέσης γεννήθηκε το 1941 στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς. Το 1957, μετεγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Πατήσια, μια γειτονιά που αγάπησε και δεν εγκατέλειψε ποτέ.
Σπούδασε Θέατρο με τον Δ. Ροντήρη στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και Σημειολογία με τον Ρολάντ Μπάρτ, στην Ecole Des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Στην ίδια σχολή παρακολούθησε, επίσης, μαθήματα του Πιέρ Βιντάλ Νακέ σχετικά με τη σύγκριση των Αρχαίων Θρησκειών με ειδικό προσανατολισμό τη θρησκεία της Αρχαίας Ελλάδας.
Από νεαρή ηλικία μετείχε στο κίνημα της Αριστεράς και μπήκε από τους πρώτους στην Αντίσταση κατά της Χούντας, το 1967, με αποτέλεσμα να συλληφθεί να εξορισθεί και να φυλακισθεί. Με την αμνηστία του 1968 αποφυλακίστηκε, έδωσε συνεντεύξεις για τη χούντα και τα βασανιστήρια, και όταν άρχισαν ξανά να τον αναζητούν, διέφυγε μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Το 1969 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, τους “Ανθρωποφύλακες” με το οποίο έκανε ευρύτατα γνωστά τα βασανιστήρια στα οποία επιδιδόταν η χούντα κατά των αντιπάλων της, αποτυπώνοντας και την προσωπική του εμπειρία. Το βιβλίο αυτό, που κατόρθωσε να πέρασει τα κλειστά σύνορα της χώρας, αφύπνισε ολόκληρη την Ευρώπη για το τι πραγματικά συνέβαινε στη χώρα μας, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, προκαλώντας το ενδιαφέρον και το θαυμασμό σημαντικών ανθρώπων και έγινε παγκόσμιο γεγονός, αφού προκάλεσε την αποποπομπή της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ο Περικλής Κοροβέσης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο εξωτερικό έζησε στην Αγγλία, την Γερμανία, την Ελβετία, τη Σουηδία και τη Γαλλία και μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους δασκάλους και διανοούμενους της εποχής. Μετά τη Μεταπολίτευση επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα.
Συνέγραψε και εξέδωσε πολλά βιβλία, όπως “Η Αριστερή Ανακύκλωση”, “Παράπλευρες καθημερινές απώλειες”, “Οι Γυναίκες ευσεβείς του πάθους”, “Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική”, “Στο κέντρο του περιθωρίου¨ κ.ά., συνέγραψε θεατρικά έργα, όπως το “Tango Bar”, αλλά και παιδικά.
Από το 1979 αρθρογραφούσε συστηματικά σε διάφορα έντυπα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Υπήρξε αρθρογράφος της “Πρώτης” και από το 1992 διατηρούσε μόνιμη στήλη στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”. Εργάστηκε επίσης στην “Εποχή” και στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, ενώ είχε συνεργασίες και με διάφορα περιοδικά, πολιτικά ή λογοτεχνικά, όπως η “Γαλέρα”.
Την αρθρογραφία του από το 1979 έως το 1995 εξέδωσε σε δύο βιβλία: “Εμπορία Ειδήσεων” και “Μ’ εξακόσιες λέξεις”. Είχε δουλέψει επίσης στη Σουηδική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Υπήρξε μέλος της Ένωσης Σουηδών Δημοσιογράφων (1980-1999), της Ένωσης Σουηδών Θεατρικών Συγγραφέων (1990-1999), της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ένωσης Σουηδών Λογοτεχνών.
Από το 2001 ήταν τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ, ενώ θήτευσε επίσης ως Πρόεδρος του Πειθαρχικού της Συμβουλίου και μέλος του Μορφωτικού της Ιδρύματος.
Το 1998 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, με το συνδυασμό του Λέοντα Αυδή (ΚΚΕ). Αργότερα, εκλέχθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2007 στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών και μετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που ήταν μέλος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας για τη φιλία και συνεργασία με τα κοινοβούλια της Γεωργίας, Νότιας Αφρικής και Σουηδίας.
Ο Περικλής Κοροβέσης ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή ενεργός και είχε μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Το τελευταίο του άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα Των Συντακτών» στις 7 Μαρτίου, είχε τίτλο «Άνθρωποι χωρίς υπόσταση».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στους οικείους του και αποχαιρετά με θλίψη το εκλεκτό της μέλος, έναν διανοητή και μαχητικό υπερασπιστή της Δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων από οποιαδήποτε επιβουλή.
Το βιογραφικό του από το ψηφοδέλτιο της Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ το 2007:
Δημιουργήθηκε από τους γονείς του και ύστερα από ενιάμηνη κύηση γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας, το 1941. αυτό ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία της ζωής του, που πέρασε απαρατήρητη λόγω των φασιστικών βομβαρδισμών του νησιού. Από μικρός είχε την> τάση να χαζεύει και να ασχολείται με πράγματα που ελάχιστα ως καθόλου ενδιέφεραν τους άλλους. Και αυτό φαίνεται να διαμόρφωσε το υποσυνείδητο του γιατί το ίδιο κάνει και τώρα.
Γράφει βιβλία, άλλοτε λογοτεχνικά, άλλοτε θεατρικά, άλλοτε παιδικά και άρθρα που βρίσκουν φιλόξενη στέγη στην «Ελευθεροτυπία», στην «Εποχή», και στο «Δίφωνο». Όταν είναι μεθυσμένος ενοχλεί τους θαμώνες του μαγαζιού, απαγγέλλοντας δικά του ποιήματα, αλλά το ανέχονται γιατί έχει γράψει το πρώτο αντιχουντικό βιβλίο, τους «ανθρωποφύλακες» που κυκλοφόρησε παράνομα στην Ελλάδα και νόμιμα στο εξωτερικό, το 1969.
Έχει κάνει και κάτι σπουδές, Θέατρο με τον Ροντήρη, Σημειολογία με τον Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα του Βιντάλ Νακέ, που του χρησίμεψαν για να γεμίζουν το βιογραφικό του στα αυτιά των βιβλίων του.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας:«Ένα σύμβολο της αντίστασης στη δικτατορία, ένας μαχητικός υπερασπιστής της δημοκρατίας, ο Περικλής Κοροβέσης έφυγε σήμερα από κοντά μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του» το αποχαιρετιστήριο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Κυβέρνηση: «Με θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον συγγραφέα, διανοούμενο της Αριστεράς και αγωνιστή της αντίστασης κατά της χούντας, Περικλή Κοροβέση. Εκ μέρους της Κυβέρνησης εκφράζω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον αγωνιστή της Αριστεράς Περικλή Κοροβέση
Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον αγωνιστή της Αριστεράς, Περικλή Κοροβέση, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.
Άνθρωπος της δράσης και του πνεύματος, ο Π. Κοροβέσης εντάχθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία στις γραμμές της Αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της επτάχρονης χούντας των συνταγματαρχών, ο Π. Κοροβέσης υπέστη σειρά διώξεων, φυλακίσεων και βασανισμών, τους οποίους περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο στο βιβλίο του Ανθρωποφύλακες.
Ένα βιβλίο που αποτελεί παρακαταθήκη για τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και ολοκληρωτισμού, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και ανέβηκε και στο θέατρο.
Στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, ήταν πάντοτε παρών στις διεργασίες της Αριστεράς. Το 1998 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη του Λέοντα Αυδή, ενώ το 2007 εκλέχτηκε βουλευτής Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός από τους Ανθρωποφύλακες, δημοσίευσε πολλά ακόμα βιβλία ενώ εργάστηκε επί σειρά ετών ως αρθρογράφος στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Εποχή και στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην οποία έγραφε μέχρι το τέλος της ζωής του, πάντα με τον δικό του ξεχωριστό και άμεσο τρόπο.
Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
ΚΚΕ: Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Περικλή Κοροβέση, «συγγραφέα -ανάμεσα σε άλλα- του ευρέως γνωστού βιβλίου “Ανθρωποφύλακες”, στο οποίο περιγράφονται τα φρικτά βασανιστήρια της Χούντας των Συνταγματαρχών, που και ο ίδιος υπέστη για την αντιδικτατορική του δράση (...)».
ΣΦΕΑ: Ο«ΣΦΕΑ 1967-1974» αποχαιρετά «τον συναγωνιστή Περικλή Κοροβέση» που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 χρόνων και απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του. 
Ν. Βούτσης: «Ο Περικλής Κοροβέσης δεν δέχτηκε να φάει μισό το μήλο της ζωής του. Την ήθελε και τη ζωγράφισε ολόκληρη. Και έτσι θα τον θυμόμαστε. Ανυπάκουος έζησε, ανυπάκουος έφυγε. Ο Περικλής Κοροβέσης έδειξε “ανυπακοή” απέναντι στην ανάγκη της συλλογικής μας επιθυμίας να μην βλέπουμε το κενό να μεγαλώνει. Επέλεξε να το διευρύνει. Λίγες ημέρες μετά τον αποχαιρετισμό στον Μανώλη Γλέζο μας αναγκάζει να πονέσουμε ξανά. Εμείς δεν θα μείνουμε μόνο σ' αυτό, θα θυμηθούμε όλες τις αναμνήσεις που έχουμε γιατί δημιουργούν όνειρα. Όνειρα αγώνα, αντίστασης και εντέλει ζωής».