Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Επίθεση της αντιπολίτευσης για τον αποκλεισμό Μέσων

Απέφυγε να μπει στην ουσία της κριτικής από την αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφανείς της Βουλής για την καμπάνια ενημέρωσης της Κυβέρνησης έπειτα από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στ. Πέτσας επανέλαβε ότι η ενημέρωση σώζει ζωές αλλά δεν μπήκε στην ουσία της κριτικής και επανέλαβε όσα έχει δηλώσει ήδη για τις δύο φάσεις της εκστρατείας ..
ενημέρωσης κατά του φονικού ιού, δίχως να πει λέξη για τις αιτίες που οδηγούν στον αποκλεισμό συγκεκριμένων Μέσων αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της εταιρείας Initiative Media για τα 11 εκατομμύρια του «Μένουμε  Σπίτι».
«Εμείς δεν ελέγχουμε τους αρμούς της εξουσίας» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να καταθέτει φάκελο 25 σελίδων που καταδεικνύει το μονομερή τρόπο προβολής της επικαιρότητας από τη συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοπτικών σταθμών για μία μόνο ημέρα.

 Ν. Βούτσης: Να κληθεί το ΕΣΡ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης κατέθεσε αίτημα να κληθεί το ΕΣΡ για να ελεγχθεί αν κάνει τη δουλειά για την οποία έχει την αρμοδιότητα καθώς όπως είπε επικρατεί απόλυτη έλλειψη πολυφωνίας, καταστρατήγηση του πλουραλισμού, απόκρυψη, αποσιώπηση και επιλεκτική ενημέρωση.
«Είναι ανατριχιαστική η εικόνα» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε και στις καθημερινές ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τονίζοντας πως ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επιμένει να μην απαντά στις ερωτήσεις που κρίνει ότι δεν πρέπει να απαντηθούν. «Υπεβλήθη 100 φορές η ερώτηση σε ποιο σημείο βρίσκονται οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, ε δεν απαντάει…» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αιτούμαστε το να γίνει συζήτηση, ακρόαση του ΕΣΡ, αιτούμαστε σε κλίμακα διακομματική να υπάρξει με απόλυτη διαφάνεια η επιπλέον στήριξη των ΜΜΕ μέσα από μία ανοικτή, δημιουργική συζήτηση. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις, υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο. Είναι θέμα δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης, αποσιώπησης, απόκρυψης, επιλεκτικής ενημέρωσης ακόμα και εκεί που υπάρχει υπερπληροφόρηση» τόνισε ο τέως πρόεδρος της Βουλής.
Όπως είπε, όλος ο κόσμος συζητάει από όλες τις πλευρές με μεγάλη αγωνία και για την υγεία του αλλά και για το σήμερα και για το αύριο. Για όλες τις πλευρές και για όλες τις πολύπλευρες εκφάνσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και παγκοσμίως και στη χώρα μας. Αυτή η συζήτηση, αυτός ο δημόσιος χώρος πρέπει να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν.


Παράλληλα διερωτήθηκε πόσο ακούστηκαν από τα ιδιωτικά κανάλια και από την ΕΡΤ οι απόψεις της αντιπολίτευσης αλλά και των εργαζομένων στην υγεία που απασχολούνται στην πρώτη γραμμή.
«Επί όλων των θεμάτων που έρχονται δια των ΠΝΠ, πείτε μου πόσα λεπτά, σε ποια διάρκεια δελτίων ο ελληνικός λαός ενημερώθηκε για τις συζητήσεις που γίνονται εδώ; Αν δεν υπήρχε το κανάλι της Βουλής ουδείς θα γνώριζε τις προτάσεις των κομμάτων» υπογράμμισε.
Αναφορικά με το κονδύλι στα ΜΜΕ, σημείωσε ότι «υπήρχε έτοιμο σχέδιο από την γενική γραμματεία τύπου για την υποστήριξη του έντυπου τύπου που θα μπορούσε να επεκταθεί στις σημερινές συνθήκες για να υπάρχει μία υποστήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και όλων όσων πρέπει να λειτουργούν για την ενημέρωση του κόσμου».
«Αυτό το σχέδιο μπήκε στην άκρη και σήμερα μέσω της ΠΝΠ δόθηκε αυτή η αρμοδιότητα σε μία εταιρεία, που δε ξέρουμε ποια είναι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υποχρέωση στη Διαύγεια, όπως θα υπήρχε αν είχε προχωρήσει το σχέδιο μέσω της γενικής γραμματείας τύπου. Δεν υπάρχει υποχρέωση να αναγράφονται ποια είναι τα μέσα, τα κονδύλια και τα κριτήρια με τα οποία δίνονται αυτά τα ποσά. Είμαστε υπέρ μίας διακομματικής συναίνεσης σε μία ολόπλευρη στήριξη στο σύνολο των ΜΜΕ με βάση συγκεκριμένες αρχές που είναι καταγεγραμμένες στην πράξη του 2019».

Να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ, ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση και η Μαρία Σακοράφα από το ΜΕΡΑ25 αναφέρθηκαν έμμεσα ή άμεσα στον αποκλεισμό Μέσων από την καμπάνια, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για την εταιρία – μεσάζοντα διανομής διαφημιστικού χρόνου και χρήματος και το σκιώδες παρελθόν που την συνοδεύει.

Για την επιλογή της εταιρείας και τους καναλάρχες

Κατά τη δευτερολογία στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου κλήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή εξηγήσεων και διευκρινίσεων σχετικά με το κονδύλι προς τα ΜΜΕ, είπε πως «αν κάναμε διαγωνισμό θα θέλαμε κατ' ελάχιστον έξι μήνες».
Όσον αφορά στην επιλογή της εταιρείας Initiative, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως πρόκειται για μια «εγνωσμένη» εταιρεία, «από τις μεγάλες που μπορεί να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο που της αναθέσαμε».
Είπε επίσης, ότι δεν παίρνει η εταιρεία το ποσό των 11 εκατ. ευρώ αλλά 3% και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει απευθείας όσους συμμετέχουν στην προβολή των μηνυμάτων και πάρουν χρήματα από την καμπάνια. «Στο τέλος θα έχετε πλήρη εικόνα ποιοι και πόσα πήραν από την καμπάνια», είπε.
Όσο για το πώς θα ελεγχθεί όλο αυτό είπε πως «έχουμε όλα τα μέσα» και τόνισε ότι όλα θα γίνουν με διαφάνεια. Ο κ. Πέτσας είπε ότι ο έλεγχος θα γίνει στη ροή προγραμμάτων, αλλά και με τα αποκόμματα των εφημερίδων και τα screen shots για τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Επίσης, έδωσε διαβεβαιώσεις πως στην καμπάνια θα συμπεριληφούν και τα περιφερειακά μέσα, λέγοντας ότι στόχος είναι να πλησιάσει το 30% και να γίνει η μέγιστη δυνατή κατανομή.
Ως προς την απαλλαγή των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ ανά άδεια, ο Στέλιος Πέτσας επικαλέστηκε και πάλι το φιλότιμο των καναλαρχών και το πρόβλημα ρευστότητας που προκλήθηκε από την πανδημία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι οι ιδιοκτήτες των καναλιών δεν απαλλάχτηκαν δια παντός από τα 21 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλλουν φέτος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το ποσό ούτε χαρίζεται, ούτε διαγράφεται, απλώς μετατίθεται χρονικά.