Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Μανώλη Ρασούλη

Με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από το θάνατο του μεγάλου στιχουργού και τραγουδοποιού Μανώλη Ρασούλη, στις 5 Μαρτίου 2011, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα Αρχείο-Αφιερώματα την εκπομπή «Δρόμοι - Μανώλης Ρασούλης».
Οι «Δρόμοι» είναι σειρά εκπομπών με τον Άρη Σκιαδόπουλο, η οποία παρουσιάζει προσωπικότητες που..
έχουν αφήσει το στίγμα τους στην πολιτιστική πορεία του τόπου. Φιλοξενούμενος της συγκεκριμένης εκπομπής είναι ο στιχουργός Μανώλης Ρασούλης.
Από τις μνήμες της παιδικής του ηλικίας στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου γεννήθηκε ο Μανώλης Ρασούλης, ξεχωρίζει τις εικόνες από το χρυσοχοείο του πατέρα του, όπου πήγαινε και τον βοηθούσε. Μιλάει για τις σπουδές του στη σκηνοθεσία του κινηματογράφου στην Αθήνα, μαζί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, για τα μουσικά του πρότυπα, τη συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη το 1963 και το ξεκίνημα της καριέρας του. Μιλάει ακόμη για την περίοδο που άρχισε να τραγουδά ερασιτεχνικά στις μπουάτ της Πλάκας παράλληλα με την εργασία του στην εφημερίδα της Αριστεράς «Δημοκρατική Αλλαγή», που στάθηκε αφορμή επίσης να γνωρίσει τον Μάνο Λοΐζο, με τον οποίο έγιναν αχώριστοι φίλοι. Ο Μανώλης Ρασούλης θυμάται σπάνιες στιγμές από τη ζωή του δίπλα στον Μάνο Λοΐζο, καθώς και στιγμές με τον επίσης συνοδοιπόρο του, μουσικό Γιώργο Γαβαλά, στο σπίτι του οποίου έγραψε αρκετά τραγούδια.
Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας έφυγε στο Λονδίνο για έξι χρόνια, όπου διαμορφώθηκε ιδεολογικά, αναπτύσσοντας αντιδικτατορική δράση, ενώ ταυτόχρονα εντάχθηκε στο τροτσκιστικό κίνημα. Πήρε επίσης, μέρος στα γεγονότα του Γαλλικού Μάη του ’68. Η μεταπολίτευση τον βρήκε στην Αθήνα εργαζόμενο στα Ναυπηγεία Ανδρεάδη. Μιλάει για την περίοδο αυτή κατά την οποία συμμετείχε ενεργά στις απεργιακές κινητοποιήσεις και πρωτοστάτησε στο εργατικό κίνημα. Το 1978, έτος-σταθμό στην ελληνική δισκογραφία, κυκλοφόρησε ο δίσκος «Η εκδίκηση της γυφτιάς» με τον Νίκο Ξυδάκη στη σύνθεση, και στη συνέχεια οι επιτυχίες διαδέχτηκαν η μία την άλλη. Συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, συνθέτες και ερμηνευτές. Στίχους του μελοποίησαν, μεταξύ άλλων, οι Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Χρήστος Νικολόπουλος, Πέτρος Βαγιόπουλος και Σωκράτης Μάλαμας.


O Μανώλης Ρασούλης, άτομο πολιτικά ανήσυχο, αφηγείται πώς από τον τροτσκισμό πέρασε στον μυστικοπαθή κόσμο της Ανατολής. Μιλάει για την ινδική ταινία «Μαγκάλα, το Ρόδο των Ινδιών», που είδε σε νεαρή ηλικία και που τον σημάδεψε, για το ταξίδι του στην Ινδία το οποίο ήταν όνειρο ζωής για να συναντήσει την Ινδή πρωταγωνίστρια Μαντουμπάλα, για τη γνωριμία του με τον γκουρού Όσο Ραζνίς και τη μύησή του στην ανατολική φιλοσοφία. Ακόμη, αναφέρεται στην αγάπη του για τα ινδικά τραγούδια αλλά και για τα τραγούδια με την ανατολίτικη επιρροή, όπως τα «Μαντουμπάλα» και «Ζιγκουάλα» του Στέλιου Καζαντζίδη, καλλιτέχνη τον οποίο λάτρευε.
Παράλληλα, σχολιάζει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, την παγκόσμια οικονομική και πολιτισμική κρίση και αποκαλύπτει την προσωπική του κοσμοθεωρία. Αναφέρεται, επίσης, στη μουσική ιστορία του τόπου και κάνει λόγο για την παρακμή στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται μεγάλες επιτυχίες σε στίχους δικούς του, που ερμηνεύει ο ίδιος στο πάλκο της μουσικής σκηνής «Δίπλα στο ποτάμι».
Τραγουδούν επίσης, ο Ορφέας Περίδης και η Μαρία Παπαλεοντίου.
Σκηνοθεσία-μοντάζ: Νίκος Αλπαντάκης
Έτος παραγωγής: 2009
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/manolis-rasoylis-5-martioy-2011/