Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Οι 4+1 «σωματοφύλακες» του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Γιάννης Αλμπάνης

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό του επιτελείου του. Οι «άνθρωποι του προέδρου» στην Κουμουνδούρου δεν ταυτίζονται με εκείνους του Μαξίμου. Αυτή η αλλαγή ήταν ως ένα βαθμό αναγκαστική λόγων των νεών πολιτικών ρόλων που ανέλαβαν ορισμένα στελέχη.
Ωστόσο, είναι προφανής η διάθεση..
του Αλέξη Τσίπρα για μια νέα αρχή την οποία σηματοδοτούν τα νέα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του. Έχει επίσης σημασία ότι για πρώτη φορά φαίνεται ότι σταθεροποιείται η σύνθεση του επιτελείου του κ. Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε επανειλημμένα ασκηθεί κριτική στον τότε πρωθυπουργό για τη μεταβλητή γεωμετρία του πολιτικού κέντρου του Μαξίμου.

Η νέα ομάδα του Αλέξη Τσίπρα μοιράζεται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά:
  • Πρώτον, είναι όλοι νεότεροι από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Δεύτερον, πριν μπουν στη «μεγάλη πολιτική» είχαν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν ήταν επαγγελματικά στελέχη του κόμματος.
  • Τρίτον, δεν εμπλέκονται στον εσωκομματικό φραξιονισμό.
  • Τέταρτον, προσεγγίζουν την πολιτική περισσότερο με έναν τρόπον τινά «τεχνοκρατικό» τρόπο παρά μέσα από τα πιο παραδοσιακά σχήματα.
Το βασικό πρόσωπο στην ομάδα Τσίπρα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές πέτυχε δύο αξιοσημείωτα αποτελέσματα: Πρώτον, εκλέχτηκε με υπερδιπλάσιους σταυρούς από τον επόμενο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, η Μεσσηνία ήταν η μόνη εκλογική περιφέρεια της χώρας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε και το ποσοστό και τις ψήφους του σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015.
Τώρα ο κ. Χαρίτσης επιχειρεί να αποκαταστήσει τις τραυματισμένες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Χαρίτσης βρίσκεται στους αντίποδες των προσεγγίσεων του Παύλου Πολάκη περί «βοθροκάναλων». Δηλαδή, προσπαθεί να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης χωρίς διάθεση επιβολής. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ο Χαρίτσης θεωρείται γενικά «καλό παιδί». Βέβαια στην πολιτική και τον έρωτα αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι μονοσήμαντος.

Ο Νίκος Ανδριόπουλος (σ.z. συνόδευσε μαζί με τον Χαρίτση τον Τσίπρα χθες στο Mega)  έχει αναλάβει, σε συνεργασία με τον Ανδρέα Μπελεγρή, τη «λάτζα» της επικοινωνίας, ήτοι την αποστολή των ενημερώσεων στους δημοσιογράφους, τα non paper και, το πιο σημαντικό την προετοιμασία των λεγόμενων «τεκμηριώσεων», δηλαδή της «γραμμής» για όσους βγαίνουν στα κανάλια –την οποία δεν φαίνεται να διαβάζουν όλοι όσοι εμφανίζονται στις τηλεοράσεις.

 
Διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα είναι ο Μιχάλης Καλογήρου. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει ρόλο άτυπου «νομικού συμβούλου» όπως ίσως θα περίμεναν κάποιοι. Οι αρμοδιότητες είναι ευρύτερες, κι έχουν να κάνουν με τον συνολικό συντονισμό και οργάνωση της δραστηριότητας του κ. Τσίπρα.

Σύμβουλος του κ. Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική είναι ο Βαγγέλης Καλπαδάκης. Ο κ. Καλπαδάκης έχει δύο λεπτές αποστολές. Η πρώτη είναι να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις ξένες διπλωματικές αποστολές. Η δεύτερη είναι να διατηρεί το δίαυλο ανοιχτό με τη κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά.
Την ομάδα συμπληρώνει ένα «παλιός», ο βετεράνος δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός. Ο κ. Καρτερός πέρα από τα γενικά καθήκοντά του στην επικοινωνία και τον πολιτικό σχεδιασμό, φέρει και την ευθύνη για τη διαμόρφωση της επιχειρηματολογίας απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση –ευθύνη αυξημένης πολιτικής σημασίας στο δρόμο προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.


- το κείμενο του Γιάννη Αλμπάνη είναι από το cnn.gr