ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Ο Δ. Τεμπονέρας αποκαλύπτει τα 4 ΨΕΜΑΤΑ Βρούτση

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην ΑΥΓΗ ο δικηγόρος εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας αποκαλύπτει ΤΑ 4 ΨΕΜΑΤΑ του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση - (Video)


Είναι πράγματι εντυπωσιακό, το γεγονός ότι, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτσης, έχει τη δυνατότητα, να εμπαίζει ολόκληρο τον ελληνικό λαό και εκατομμύρια εργαζόμενους, σε ζωντανή μάλιστα, σύνδεση.
Είναι επίσης εντυπωσιακό, το γεγονός ότι, ψεύδεται σκόπιμα, στην κρισιμότερη στιγμή για τον τόπο, κατά την οποία βρίσκεται στο τιμόνι του ρυθμιστή όλης της αγοράς εργασίας, και αγνοεί(;) τι ισχύει..
σε σχέση τις ρυθμίσεις που νομοθετεί και έχουν έκτακτο και επείγοντα χαρακτήρα.
Γιατί από τις αποφάσεις του αυτές επηρεάζονται εκατομμύρια ζωές εργαζομένων και συνεπώς, δεν έχει το δικαίωμα να κοροϊδεύει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες.
Μάλιστα, είναι ενδεικτικό της παραπληροφόρησης, ότι παρουσία εργατολόγων και λοιπών ...ειδικών, δεν βρέθηκε ένας(!) να τον διακόψει και να αποκαταστήσει την αλήθεια.
Σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Σαββάτου, (εκπομπή Καλημέρα με τον δημοσιογράφο κ. Αυτιά), ο αρμόδιος Υπουργός, δήλωνε με στόμφο, ότι η εισαγωγή του νέου συστήματος εκ περιτροπής εργασίας (άρθρο 9 της Π.Ν.Π. 68Α΄/20.3.2020), σκοπό έχει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και για αυτό δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη, να απασχολεί τους εργαζόμενους κατά 2 εβδομάδες μόνο το μήνα, περικόπτοντας ταυτόχρονα τις μισές αποδοχές τους.
Μάλιστα χαρακτηριστικά δήλωσε, ότι η απαγόρευση απολύσεων που θα ισχύει με το νέο σύστημα ... ''είναι κάτι καινούργιο, δεν υπήρχε πριν''!
Θέλοντας να... κατατροπώσει μάλιστα όσους ασκούμε κριτική, για τις ενέργειες αυτές, ανέφερε, ότι: ''ο νόμος προϋπήρχε από το 1990 και ότι ο εργοδότης είχε το δικαίωμα αυτό και πριν την ΠΝΠ''.
Ας τα δούμε όμως προσεκτικά τα απανωτά ψέματα του Υπουργού:
Ψέμα 1ο Δεν υπήρχε με το προηγούμενο πλαίσιο απαγόρευση απολύσεων
Φυσικά και υπήρχε. Με το ισχύον πλαίσιο ορίζεται ότι: ''Στο χρονικό διάστημα που ο εργαζόμενος απασχολείται με καθεστώς εκ περιτροπής εργασία, απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης, δεδομένου ότι επιβάλλεται ως μέτρο προληπτικό, η οποία για να πραγματοποιηθεί απαιτεί την διακοπή της εκ περιτροπής απασχόλησης και την επαναφορά του εργαζόμενου στην πλήρη απασχόληση (έγγραφο 4355/16/03-03-2011 του Υπουργείου Εργασίας.
Ψέμα 2ο
Δεν εξυπηρετεί το υφιστάμενο πλαίσιο, διότι προβλέπει ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζόμενους η οποία είναι αδύνατη την περίοδο αυτή λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Είναι εξωφρενικό ότι ο ίδιος Υπουργός(!) έφερε στη βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο διάταξη(ν.4635/2019) που ορίζει ότι η ενημέρωση που απαιτεί ο νόμος ''μπορεί να γίνει με εφάπαξ ανακοίνωση σε εμφανές και προσιτό σημείο της επιχείρησης''. Όσο για τη διαβούλευση αυτή μπορεί να γίνει και μέσω συστημάτων τηλεδιάσκεψης είτε με ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων, συνεπώς κανένα τέτοιο εμπόδιο δεν τίθεται στην ολοκλήρωση της ισχύουσας διαδικασίας.
Ψέμα 3ο
Η υποχρέωση ενημέρωσης της δημόσιας Αρχής.
Ψέμα δια της παραλείψεως. Στον υφιστάμενο πλαίσιο ο νόμος όριζε ότι: ''Αν η συμφωνία δεν καταρτιστεί εγγράφως ή αν η συμφωνία ή η απόφαση του εργοδότη δεν γνωστοποιηθούν εντός οκτώ (8) ημερών από την κατάρτιση ή τη λήψη τους στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, τεκμαίρεται η πλήρης απασχόληση του μισθωτού.''. Στο νέο πλαίσιο αντίθετα, ορίζεται ότι: ''Στο τέλος κάθε μήνα o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.''.
Σκόπιμα ο αρμόδιος Υπουργός αποκρύπτει το προφανές, ότι δηλαδή αν πάει το Σ.Ε.Π.Ε. να ελέγξει αν παραβιάζεται το ωράριο, οι υπερωρίες υπερεργασία κλπ. αλλά και οτιδήποτε αφορά την αδήλωτη εργασία, ο εργοδότης θα απαντήσει ότι είναι όλα καθόλα νόμιμα, διότι θα τα δηλώσει όλα... στο τέλος του μήνα(!) και όχι από πριν, όπως απαιτούσε το υφιστάμενο πλαίσιο. Δηλαδή το Υπουργείο, κλείνει το μάτι στους εργοδότες για να παραβιάσουν το ωράριο και πριμοδοτεί ανοιχτά, την μαύρη εργασία.
Ψέμα 4ο
Απαγόρευση μετατροπής σε εκ περιτροπής απασχόλησης των εργαζομένων που είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Με το νέο πλαίσιο όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Υπουργός, η δυνατότητα αυτή θα δίνεται πλέον στους εργοδότες. Έτσι για παράδειγμα, θα υπάρχει μονομερής δυνατότητα του εργοδότη να θέσει και σε εκ περιτροπής και σε μερική απασχόληση, πάνω από 700.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, με αποδοχές κάτω των 200 ευρώ το μήνα!
Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα και σύσσωμη η αντιπολίτευση, οφείλουν να αφυπνιστούν άμεσα και να ενεργοποιηθούν, ώστε να αντιδράσουν με κάθε μέσο ακόμα και σε συνθήκες απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Όχι μετά κύριοι, τώρα θα λογαριαστούμε...

Διονύσης Τεμπονέρας
Δικηγόρος - Εργατολόγος