ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Πέθανε ο δημοσιογράφος Κλέαρχος Τσαουσίδης


"Ελπίζω πως εκφράζω την φωνή εκείνων των δημοσιογράφων που αφουγκράζονται όχι τον ήχο των νομισμάτων αλλά τον πόνο των καταφρονεμένων, των αόρατων, αυτών που δεν τους βρίσκει καμία τηλεόραση, κανένα ραδιόφωνο".
Έφυγε από τη ζωή, σήμερα το πρωί, ο δημοσιογράφος Κλέαρχος..
Τσαουσίδης, σε ηλικία 73 ετών μετά από μακροχρόνια και γενναία μάχη με τoν καρκίνο.
Η πολιτική του κηδεία θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι, στα κοιμητήρια Αναστάσεως Του Κυρίου και σύμφωνα με την επιθυμία του η σορός του θα αποτεφρωθεί
Η οικογένειά του ζητά αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατίθενται για ενίσχυση του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδας στους λογαριασμούς της Πειραιώς: 5220-002835-426 και Εθνικής: 218/296020-65

Ο  Κλέαρχος Τσαουσίδης συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του 114 και του 15%.
Από την πρώτη στιγμή συμμετείχε ενεργά στην αντιδικτατορική αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της Σπουδαστικής - Λαϊκής Πάλης και του Ρήγα Φερραίου.
Ήταν μέλος της Επιτροπής Κατάληψης της Πολύτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, το Νοέμβριο του 1973. Συνελήφθη επανειλημμένα και κακοποιήθηκε από τη χουντική ασφάλεια της Θεσσαλονίκης.
Μετά την πτώση της δικτατορίας πρωταγωνίστησε στον αγώνα για την αποχουντοποποίηση της Φιλοσοφικής Σχολής. Διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος του ΔΣ του μεταδικτατορικού φοιτητικού συλλόγου της φιλοσοφικής σχολής (74-76).
Μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, της ΕΑΡ, του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθως και του ΣΦΕΑ 1967-1974. Μέχρι την τελευταία του στιγμή αρθρογραφούσε με τον δικό του μαχητικό τρόπο στην ΑΥΓΗ και το DAYLY THESS.

Αντίο από την ΠΟΕΣΥ
Η ΠΟΕΣΥ αποχαιρετά τον Κλέαρχο Τσαουσίδη, μια από τις σημαντικότερες μορφές της δημοσιογραφίας στη Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα της Ενημέρωσης, που πέθανε σήμερα, σε ηλικία 73 ετών.Ο Κλέαρχος Τσαουσίδης επί χρόνια αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ομοσπονδίας και άφησε το στίγμα του τόσο στην επαγγελματική του δράση όσο και στη συνδικαλιστική, μέσα από την ΕΣΗΕΜ-Θ και από την Ομοσπονδία.  Με αντιδικτατορική δράση και προσήλωση στην ποιότητα του δημοσιογραφικού έργου, ευρυμάθεια και πίστη στην Ενημέρωση ως δημόσιου αγαθού, ο Κλέαρχος Τσαουσίδης άφησε ένα βαθύ ίχνος στην δημοσιογραφία και στην πολιτική.

Η ΕΣΗΕΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του συναδέλφου Κλέαρχου Τσαουσίδη, που απεβίωσε, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.
Ο εκλεκτός συνάδελφος και πάντοτε μάχιμος συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του δημοσιογραφικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδος, είχε έντονη παρουσία και δράση μέσα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε.
Συλλυπητήρια από την ΕΡΤ3
Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά έναν από τους κορυφαίους λειτουργούς της δημοσιογραφίας. Στη μακρά επαγγελματική διαδρομή του, ο Κλέαρχος Τσαουσίδης συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία των ραδιοφώνων της ΕΡΤ3, από τη θέση του Διευθυντή Ραδιοφωνίας (1988-1990 και 2002-2005). Η οικογένεια της ΕΡΤ3 εκφράζει τα θερμότερα συλλυπητήριά της προς τους οικείους του.

Η ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας, αποχαιρετά σήμερα τον Κλέαρχο Τσαουσίδη, που πέθανε σε ηλικία 73 ετών. Ο Κλέαρχος, όπως ήταν γνωστός, ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές
μορφές του δημοσιογραφικού κόσμου στη Βόρεια Ελλάδα και ένας από τους βασικότερους συντελεστές και πρωτεργάτες στην ίδρυση τηςΠανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Δυστυχώς ο δημοσιογραφικός κλάδος έχασε σήμερα μία από τις ιστορικότερες μορφές του χώρου, που όμως άφησε πίσω του πλούσια παρακαταθήκη των δράσεων και των απόψεων του, για όλους εμάς που συνεχίζουμε.

Η ΕΣΗΕΠΗΝ
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο του εκλεκτού συναδέλφου ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ, που έφυγε μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο διακεκριμένος συνάδελφος, που γεννήθηκε και έζησε στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε από τις χαρακτηριστικές μορφές του δημοσιογραφικού κόσμου της Βορείου Ελλάδος. Μάχιμος και μαχητικός άφησε το αποτύπωμα στην Ενημέρωση, ενώ έντονη ήταν και η συνδικαλιστική του δράση μέσα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών για την ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ αποχαιρετά τον Κλέαρχο Τσαουσίδη
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης αποχαιρετά με οδύνη μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του δημοσιογραφικού κόσμου στη Βόρεια Ελλάδα, τον Κλέαρχο Τσαουσίδη, που πέθανε σήμερα, Τρίτη 11/2/2020 σε ηλικία 73 ετών.

Η επαγγελματική διαδρομή του Κλέαρχου Τσαουσίδη άφησε βαθύ αποτύπωμα στην Ενημέρωση, όπως και η συνδικαλιστική του δράση μέσα από την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), για την ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε ο ίδιος, και από τον ασφαλιστικό Οργανισμό ΕΔΟΕΑΠ. Εξίσου βαθύ ήταν το πολιτικό του ίχνος, χαραγμένο με την αντιδικτατορική δράση του και την σταθερή και μαχητική υποστήριξη των ιδεολογικών αρχών του μέσω της αρθρογραφίας και των παρεμβάσεών του ως την έσχατη στιγμή. Την τελευταία πενταετία αρθρογραφούσε σταθερά σε εβδομαδιαία βάση στην εφημερίδα Αυγή.
Γεννημένος το 1947 στην Θεσσαλονίκη, ο Κλέαρχος Τσαουσίδης σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ από το 1965 ως το 1968 και (ύστερα από αναγκαστική διακοπή) από το 1974 ως το 1976. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1969 στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες Εγνατία (1981), Τα Νέα (Γραφείο Θεσσαλονίκης 1982-88). Την περίοδο Αύγουστος 1988 – Ιούλιος 1989, διετέλεσε διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Mega Channel (γραφείο Θεσ/νίκης) και το 1991 επανήλθε στα Νέα.
Το 1993 οργάνωσε και διεύθυνε ως το 1995, το ραδιοσταθμό ΖΗΤΑ. To 1995 ανέλαβε Διευθυντής Σύνταξης στο ένθετο Βόρεια Ελλάδα της Καθημερινής. Το 1997 έγινε διευθυντής στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής και αργότερα ανέλαβε και τη διεύθυνση του ημερήσιου φύλλου Αγγελιοφόρος. Κατά περιόδους συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Παρατηρητής και Antenna. Υπήρξε επί σειρά ετών (1983-88) ανταποκριτής της εφημερίδας Το Ποντίκι, της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και από πέρσι συνεργάτης της Ντόιτσε Βέλλε.
Το 1987 εκλέχτηκε μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ. Από το 1990 ως το 1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ένωσης. Το καλοκαίρι του 1995 εκλέχτηκε Α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ. Το 1995 η ΕΣΗΕΜ-Θ τον εξέλεξε εκπρόσωπό της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ (τριετής θητεία). Διετέλεσε επίσης μέλος (με υπόδειξη της ΕΣΗΕΜ-Θ) του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επίσης Γενικός Γραμματέας του Βαλκανικού Κέντρου Τύπου και μέλος του Προεδρείου της Βαλκανικής Συνομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία, στο ιδρυτικό της Συνέδριο, συσπείρωσε, χάρη σε ενέργειες του ίδιου, δημοσιογραφικές Ενώσεις από 18 διαφορετικές χώρες. Το 2007 εξελέγη αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).
Η προσήλωση του Κλέαρχου Τσαουσίδη στην ποιότητα του δημοσιογραφικού έργου, η εργατικότητά του, η ευρυμάθεια και η πίστη του στην Ενημέρωση ως δημόσιου αγαθού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που αποτυπώθηκαν στα δημοσιογραφικά δημιουργήματά του.