Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Τα γενέθλια του Harddog...

...και των zoornalistas

Στις 3 Ιανουαρίου του 2011 ο Harddog έβγαινε με συνοπτικές διαδικασίες στα νερά τού Διαδικτύου. Ήταν μια απόφαση της στιγμής που δεν στόχευε σε μεγάλο ταξίδι. Ουδείς από όσους ανέβηκαν τότε στη βάρκα τού μπλογκ πίστευε ότι στη μακρινή 3η Ιανουαρίου 2020 θα έπλεε ακόμα μπαίνοντας στον δέκατο χρόνο της ζωής του. Ο..
Harddog γεννήθηκε ως μέσον που θα φορτωνόταν τις πένες και τα κείμενα όχι μόνο δημοσιογράφων, αλλά και φίλων πιστών αναγνωστών (μιας μεγάλης διαδικτυακής παρέας) που έχαναν –κυριολεκτικά από τη μια στιγμή στην άλλη– την καθημερινή τους επαφή σε ένα διαδραστικό σάιτ. Ήταν μια νέα αθλητική ιστοσελίδα που είχε προηγηθεί και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τότε που ιδρύθηκε, έκανε, μαζί με όλους αυτούς, άλμα από την ανυπαρξία στην έμπρακτη αναγνώριση ως ένα μέσον άμεσο, επίκαιρο, γρήγορα και σοβαρό.
- διαβάστε περισσότερα στο μπλογκ του Harddog ΕΔΩ

σημ:
Παρεμπιπτόντως και οι zoornalistas έχουν γενέθλια καθώς βγήκαν στον διαδικτυακό αέρα στις 3 Ιανουρίου του 2010, ενα χρόνο νωρίτερα από το Harddog.
Ο Ηarddog έχει γράψει το ακόλουθο κείμενο για τους zoornalistas (και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό):

Μα ποιοι είναι, τελικά, οι Zoornalistas;

Η γνωριμία μας μαζί τους έγινε το 2006 ή το 2007. Μάλλον καθυστερημένα –δεν ξέρουμε πόσο καιρό πριν βρίσκονταν σε λειτουργία. Τους είχαμε ακούσει, αλλά δεν τους είχαμε επισκεφθεί στο διαδικτυακό τους σπίτι, στη σελίδα που κρατούν στο google-σιο (γκουγκλίσιο) blogspot, σε αυτό δηλαδή που έμελλε να στεγαστεί μετά από επείγουσες ανάγκες έκφρασης και τούτο το μπλογκ, ο Harddog. Η αίσθηση που μου έδωσαν από την πρώτη στιγμή οι Zoornalistas (περί αυτών ο λόγος) είναι ότι αποτελούν –κυρίως αλλά όχι μόνο– ένα δυνατό διαδικτυακό κανάλι ενημέρωσης για την Ενημέρωση! Είναι ο διάδρομος που σε οδηγεί στον χώρο των τεκταινομένων στην κλαδική επικράτειά μας.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες διαδικτυακές μιντιακές πηγές –πολύ έγκυρες μάλιστα. Όπως οι typologies.gr ή το πολυμέτωπο και πολυδύναμο σε πληροφορίες enimerosi24.gr, αλλά και το επίσης πολυσυλλεκτικό σε μιντιακές ειδήσεις anasigrotisi.blogspot.com, ενώ δεν μας διαφεύγουν στις διαδικτυακές περιπλανήσεις μας το e-tetRadio.gr και το nonews-news.blogospot.com. Οι Zoornalistas, όμως, ξεχωρίζουν για κάτι σημαντικό: πέρα από τις πρωτογενείς πληροφορίες που έχουν, και εκτός από τα δικά τους σχόλια για τα Μέσα, ψάχνουν πριν από εσένα για εσένα. Αναζητούν μιντιακές ειδήσεις (είπαμε: κυρίως αυτές) ή απόψεις και επιλέγουν για το κοινό τους τις πιο ενδιαφέρουσες, αυτές που θα τις διάβαζες πρώτες όπου και να τις συναντούσες. Οι επιλογές τους έχουν σωστό δημοσιογραφικό κριτήριο και γίνονται με καλή αίσθηση για την πληροφορία.

Έχει η επιτυχία μυστικά;

Οι Zoornalistas, από όσα δείχνουν κάποια στοιχεία, έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα για τα δεδομένα ενός μπλογκ. Τα θέματα που αναδημοσιεύουν (το ξέρουμε εξ ίδιων) πολλαπλασιάζουν τα χτυπήματα των σελίδων από τις οποίες «δανείζονται» υλικό και κυρίως εκείνων που δεν έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα, αλλά οι Zoornalistas τις συστήνουν με την προβολή τους.

Η επιτυχία που έχουν (και την οποία αποφάσισαν πρόσφατα μετά από πολλά χρόνια να αξιοποιήσουν βάζοντας διαφήμιση, αφού ζήτησαν την κατανόηση του κοινού τους) οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά και στις θέσεις τους που εκφράζονται ΚΑΙ από τις επιλογές τους ΚΑΙ από τα σχόλιά τους. Αλλά ένα μέρος αυτής της επιτυχίας αποδίδεται στην ευρηματική τους ονομασία. Το «Zoornalistas» είναι έξυπνος, πρωτότυπος, «γρήγορος» στην ανάγνωση τίτλος και αυτό που λέμε στη γλώσσα μας «πιασάρικος». Γιατί τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος –μια ονομασία, ένας σχεδιασμός, ένα χρώμα κ.λπ.– βοηθάνε αισθητά στην αποδοχή του, αν βέβαια συνδυάζονται με άλλα, βασικότερα, δεδομένα. (Η Κόκα Κόλα σάρωσε εμπορικά τον πλανήτη όχι μόνο λόγω της άγνωστης συνταγής της –που μπορεί και να καλλιεργήθηκε ως μύθος– αλλά και για το μπουκάλι της που έγινε κλασικό και έφτασε στα όρια του εμπορικού θρυλικού σήματος)

Ο δημοσιογράφος συστήνεται με τα κείμενά του

Αν κάτι σου αρέσει θα ήθελες να γνωρίσεις τους συντελεστές του. Είναι ανθρώπινο. Πολλοί στη δική μας πιάτσα ρώτησαν και αναρωτήθηκαν «μα ποιοι είναι αυτοί οι Zoornalistas;» Το ίδιο και εμείς, εδώ στον Harddog.  Από περιέργεια; Όχι μόνο. Γιατί κυρίως θέλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα όχι ανώνυμα, αλλά συγκεκριμένα, σε ονοματεπώνυμο και όχι σε κάτι απρόσωπο. Βέβαια, το μπλογκ των Zoornalistas δεν είναι απρόσωπο. Έχει πρόσωπο, έχει προσωπικότητα, είναι σαν να ξέρεις ποιοι είναι. Σαν... Γιατί ο δημοσιογράφος συστήνεται από τα κείμενά του, από τον προσανατολισμό του, από τη δουλειά του.

Κατά καιρούς κάποιοι συνάδελφοι στις συζητήσεις εικάζουν την προέλευση των Zoornalistas. Πότε ότι δούλευαν στον ΔΟΛ (μα πώς γίνεται αυτό αφού όποτε χρειαζόταν χτυπούσαν το Συγκρότημα;) πότε στα περί τον Μαρινάκη παλιά Μέσα (μα και εκεί δεν χαρίζονται) πότε σε κάτι άλλο.

Παιδιά της δουλειάς

Εμείς αυτό που έχουμε καταλάβει από τα «σημάδια» (χωρίς να ξέρουμε το ελάχιστο για αυτούς) είναι ότι γνωρίζουν καλά τη δημοσιογραφία, είτε ανήκουν σε μια ειδικότητα είτε σε άλλη. Ξέρουν τα μυστικά και τους κανόνες του ρεπορτάζ,  κατέχουν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και έχουν αίσθηση ή και γνώση συντάκτη ύλης (από τη θέση του οποίου ξεκίνησαν πολλά διευθυντικά στελέχη). Λόγου χάρη, κάποιες (λίγες) φορές σε θέματα που αναδημοσιεύουν αναπροσαρμόζουν τον τίτλο και τον κάνουν πιο ελκυστικό, πιο πιασάρικο. Ή, σε άλλη περίπτωση, μια φωτογραφία που σύμφωνα με τους άγραφους δημοσιογραφικούς κανόνες «κοιτάει» ανάποδα, δηλαδή με το πρόσωπο του εικονιζόμενου προς το έξω μέρος της σελίδας σε σχέση με το κείμενο, εκείνοι την τουμπάρουν με το φωτογραφικό πρόγραμμα του κομπιούτερ για της δώσουν στην αναδημοσίευση τη σωστή θέση.

Νυχτερινοί τύποι, αλλά όχι πάντα

Πόσο δουλεύουν και ποτέ; Πολλές αναρτήσεις τους είναι μεταμεσονύχτιες –φανταζόμαστε όχι επειδή... τα πίνουν, αλλά γιατί (πιθανόν, ίσως, μπορεί, ενδεχομένως...) δουλεύουν έως αργά το βράδυ. Και συχνά τα Σαββατοκύριακα οι αναρτήσεις τους είναι λιγότερες από τις καθημερινές –κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν, δηλαδή ότι δεν εργάζονται αλλά κάπως ξεκουράζονται το διήμερο ή ότι τότε τους πέφτει περισσότερη δουλειά. Οι πρωινές δημοσιεύσεις τους είναι κατά κανόνα λίγες –σαφώς λιγότερες από εκείνες στο υπόλοιπο της μέρας.

Στο μπλογκ τους οι υπογραφές από τις αναδημοσιεύσεις είναι πολλές, αλλά οι δικές τους παραμένουν για χρόνια από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Πρόχειρα θυμόμαστε τα αρχικά Θ.Ζ.  και το ευρηματικό, όσο η ονομασία του μπλογκ, ψευδώνυμο «Zoorλός». Γενικά, πάντως, έχουν θωρακίσει την ανωνυμία τους, προφανώς για να δουλεύουν καλύτερα, ανεπηρέαστα, χωρίς πιθανές ενοχλήσεις ή αναγκαστικές αυτοδεσμεύσεις.

Μας πειράζει που δεν τους ξέρουμε με όνομα και επώνυμο; Καθόλου! Γιατί είναι σαν να τους γνωρίζουμε. Είπαμε: ο δημοσιογράφος αναγνωρίζεται από τα κείμενά του, από τη δουλειά του, από τις επιλογές του. Είναι ό,τι λέει και ό,τι γράφει.

Να είναι καλά τα παιδιά. Και να μακροημερεύουν σε ό,τι κάνουν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1: Οι Zoornalistas έχουν κερδίσει την εκτίμηση της δημοσιογραφικής πιάτσας αλλά και του κοινού. Πολλές φορές αυτοί που θίγονται ή αναφέρονται σε δημοσιεύματά τους απαντούν σε εκείνους, στους Zoornalistas, ακόμα και αν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο Μέσο. 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2: Θέλαμε από καιρό, ίσως και από χρόνια, να γράψουμε αυτό το κομμάτι-αφιέρωμα. Όχι μόνο γιατί νιώθουμε υποχρέωση από την προβολή στους Zoornalistas θεμάτων του μπλογκ (τα οποία μπορεί να το αξίζουν) αλλά για να δηλώσουμε την εκτίμησή μας σε κάποιους συναδέλφους που δεν γνωρίζουμε αλλά αναγνωρίζουμε ως άξιους. Και ακόμα γιατί, πλέον, έπρεπε να το κάνουμε τώρα. Έπρεπε...